Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Allmän tråd om matlagning

    Jag gjorde en sås på en höft...

    Redning på grädde, mjölk och mjöl.
    Hackade purjo och hade i.
    Salt och citronpeppar.
    Torsk i lagom munstbitar och så körde jag även ner några crabfischsticks.
    Kokade spagetti till.

  • Tom Araya
    klyban skrev 2017-10-02 20:39:50 följande:
    Vad faan hittade du en purjo helt plötsligt  Tungan uteFlört
    Japp, tjejen ringde från butiken.
  • Tom Araya

    Nu behöver jag er hjälp igen... Flört

    Gäster till helgen.
    Jag tänkte laga något på följande alternativ:
    -Kyckling
    -Fläskfilé
    -Vildsvinskottletter

    Inte nödvändigtvis att köttet bara används rätt upp ovch ner utan även gryta av något slag finns i tankarna.

    Serverar vi fläskfilén eller vildsvinskottletterna som de är (marinerade och stekta/grillade) funderar jag även på tillbehör som svampsås och bakad potatis eller potatisgratäng.

    Ge mig era tankar och tips om detta i allt, vad jag ska använda, laga, hur, tillbehör, vin till....rubbet. Glad

  • Tom Araya
    klyban skrev 2018-02-21 20:27:49 följande:

    Hur mycket arbete har du tänkt lägga ned, menar lite om det ska vara enkelt, svårt eller kan det tom vara tidskrävande?

    Fläskfilé flamenco är gott, men det är nog bara för det var ett tag sedan.
    Dubbla såsen om du gör den, då många gillar ösa den som galningar ;)

    Kyckling, varför inte denna www.delish.com/cooking/recipe-ideas/recipes/a53297/kung-pao-chicken-recipe/
    Det är lite pill innan man kommer igång med att laga rätten.
    Men görs snabbt och precis före man äter, när man har gjort förarbetet, som inte är så himla blodigt.
    Men är riktigt riktigt gott.
    Jag panerar kycklingen i kryddat mjöl och maizena blandning, så blir de lite knapriga när man äter.

    Vildsvin har jag tillagat så sällan, så har inga bra alternativ jag prövat och nog aldrig kotletter.


    Helst inte så komplicerat och tidskrävande. Min sambo är sådär lagom road av att skapa gastronomiska storverk och med vänner hemma vill man ju hinna umgås också.
  • Tom Araya
    Aniiee skrev 2018-02-21 18:27:35 följande:
    Vildsvinskotletter i svampsås med riktigt vitlöks- och timjandoftande rotfruktsgratäng.

    Spicy fläskfilégryta, till exempel koreansk eller cajun.

    Kyckling- och grönsaksspett, potatoskins och hemslagen bearnaise-sås.

    Of the top of my head....
    Samtliga alternativ lockar... :)

    Hur gör jag?

    Kan jag googla bra recept på dina benämningar?
  • Tom Araya

    Jag har kokat ben/fötter från vildsvin och tänkte nu göra en gryta på det. Har även buljongen från koket kvar. Men jag vet inte hur jag går vidare, har aldrig gjort en gryta själv från grunden.
    Alla tips mottages tacksamt.

  • Tom Araya

    Jag har ett paket med 400 g makrillfilé i frysen... någon som har tips på tillagning/rätter?

  • Tom Araya
    Aniiee skrev 2025-01-24 17:55:41 följande:
    Är det Kosterfiskarns? Det är mycket ben i, fyi. Plocka fram en pincett.

    Jag är själv svag för att bara steka marill. Makrill i foliepaket med skivad potatis, dill och citron är gott. 

    Makrill "i all enkelhet" liksom.
    Nej, det är Lysekils. De hade bra pris på Willy's senast jag var där.
  • Tom Araya
    Aniiee skrev 2025-01-25 20:01:36 följande:
    Ta fram en pincett ändå. Makrill är benigt rent generellt, så beroende på hur de rensat..... 
    Tack för tipset! GladSkål
  • Tom Araya

    Idag testar jag en ny grej jag hittade på själv...

    Tinade upp en kycklingklubba och kände för att göra något lite annorlunda...

    Kryddade det med grillkrydda och curry och la i en form.

    Rörde ner chili, två sorters curry och vitlök i cocosmjölk som jag hällde över kycklingen och får nu stå i ugnen 35-40 minuter.

    Blir nudlar till det.

    Har ingen aning om hur kycklingen blir, det får jag återkomma med...

  • Tom Araya
    Tom Araya skrev 2025-01-28 18:35:44 följande:

    Idag testar jag en ny grej jag hittade på själv...

    Tinade upp en kycklingklubba och kände för att göra något lite annorlunda...

    Kryddade det med grillkrydda och curry och la i en form.

    Rörde ner chili, två sorters curry och vitlök i cocosmjölk som jag hällde över kycklingen och får nu stå i ugnen 35-40 minuter.

    Blir nudlar till det.

    Har ingen aning om hur kycklingen blir, det får jag återkomma med...


    Det blev bra och framförallt saftigt. Men jag skulle inte kalla resultatet sensationellt.
  • Tom Araya

    Jag har tinat upp 4 stillahavsflundrafiléer, men vet inte hur jag ska tillaga dem.

    Förslag?

  • Tom Araya
    Aniiee skrev 2025-07-23 20:12:29 följande:
    I folie med svamp och vitlök, på grillen eller i ugnen. 
    Det blev tillagning i folie i ugnen, men med salt, peppar, smör, gräslök och citrongräs. Det blev även en variant med persilja och dill på och ytterligare en med basilika på.

    Det blev kanon, även om jag var snål med saltet och egentligen skulle haft citron istället för citrongräs.

    Men ditt tips låter bra, det vill jag också prova någon gång.
Svar på tråden Allmän tråd om matlagning