Inlägg från: Det tar tid |Visa alla inlägg
  • Det tar tid

    Är det etiskt försvarbart att ge livsuppehållande behandling på aborterade foster?

    Jag anser att anledningarna bakom det beviljade tillståndet till abort borde vara i fortsatt fokus. Jag tror inte att det är slarvigt satta stämplar på papper, utan att en utredning verkligen har gjorts kring omständigheterna kring önskad abort, och att dessa omständigheter ses som såpass allvarliga att det finns grund för beviljandet.

    Med andra ord, att sänka gränsen leder inte till att något problem blir löst. Tvärtom, det kan skapa fler, och värre, problem för alla inblandade.

    De flesta som förespråkar sänkt gräns här verkar göra det på grund av en slags kompromissvilja, ett slags "jaja, vi flyttar en godtycklig gräns så slipper vi dilemman sen".
    Men för min del tror jag att dilemman och konsekvenser kan bli än större (bara att vi slipper läsa om det i den här typen av reportage), och jag tror heller inte att gränsen är så godtycklig.

    Ja, ett foster som piper och sprattlar visar livstecken. Men det betyder inte att fostret kan överleva, eller i så fall överleva utan betydliga skador och begränsningar på livskvaliteten. Än så länge har ju inga upplivningsförsök lyckats, och även i vecka 22 med modern läkekonst har för tidigt födda barn vid den tiden väldigt dåliga odds. 

  • Det tar tid
    Flash Gordon skrev 2017-08-16 21:39:35 följande:
    Lagstiftningen var inte tänkt för att vi ska kunna rädda barn som föds  v22, dvs 21+ någonting.

    Det kan vi idag.

    www.unt.se/nyheter/uppsala/det-var-ett-mirakel-3404183.aspx

    Det är sant att rent formellt kanske det inte är lagtexten som behöver justeras - även om den skulle kunna ändras den också. Men den efterfrågade effekten är den samma: sista dag för abort skulle behöva justeras nedåt.
    Vad har du egentligen för grund, om du ser till hela situationen och socialstyrelsens beslutsunderlag, att vilja sänka gränsen? Och då menar jag inte en artikel om ett undantag, utan ur ett större perspektiv.

    Av vad jag kan se har du hittills bara förespråkat sänkning genom att se med skygglappar på bara en liten del av problematiken, istället för att erkänna och förstå en hel situation.
  • Det tar tid
    cesso skrev 2017-08-16 22:56:03 följande:

    Jag tänker att ett stort problem kan vara att ultraljud i många fall utförs sent. Jag har haft mina ul i v 19-20! (Fyra barn)

    Om ngt hade varit fel och krävt fler undersökningar hade tiden lätt hunnit rinna iväg.

    Sen undrar jag hur fort socialstyrelsen kan bevilja abort? Gör de sådana bedömningar varje dag?
    Och vad grundar de beslut gällande "sociala skäl" på?
    Är det missbrukare etc kan man väl tvångsvårda mamman och eventuellt omhänderta barnet efter förlossning?

    Barn som föds till andra direkt olämpliga föräldrar, kan ju också omhändertas efter förlossning.

    Jag kan inte förstå varför abort runt v 20-21 kan vara så nödvändigt? Om tiden för ul hölls till v 17-18 vill säga.


    Grovt missbruk och kriminalitet kan vara en orsak, men om man ser på en avhandling 2007 från Lunds universitet inom ämnet gynekologi och obstretik handlade många fall även om minderåriga flickor som var så pass unga att de exempelvis inte har känt till vad graviditet innebär, och därför inte ens förstått att de var gravida, eller också inte vågade berätta om det, utan försökte gömma och glömma graviditeten.
  • Det tar tid
    Finne84 skrev 2017-08-29 15:01:15 följande:

    Ja! för det är en människa som sprattlar och kvider där, och som de som utför aborterna kommer minnas för resten av sina liv och drömma mardrömmar om.
    Jag försvarar inte aborträtten, men om man nu måste göra abort, då tycker jag att det ska göras så tidigt som möjligt, inte i vecka 21 och 22!!! är barnet så friskt att det kan pipa och kippa efter andan då det kommer ut, så börjar jag tvivla på att det hade varit sjukt till att börja med.
    I v 21 och 22 så har de nervtrådar, hår, naglar och kan svälja fostervatten och hicka.
    Den människan som mördades hade kunnat bli vad som helst, som Svenska samhället behöver om 20-30 år. Folk har bara ändrat ordet människa till "foster" för att det ska bli mer försvarsbart att utföra aborter.
    Det finns ingen annan människa i hela världen, som kommer vara precis som den människan som togs bort.

    www.varldenidag.se/nyheter/foster-lever-vid-aborter/cbbket!KaaqivPJQqJ3R4qQqkyuIQ/

    blogg.mama.nu/elaineeksvard/2017/07/05/ratt-att-gora-abort-men-ratt-att-fa-veta-de-psykiska-konsekvenserna/comment-page-1/


    Att fostret/barnet kippar efter andan behöver tyvärr inte betyda att hen kan eller kommer att leva särskilt länge därefter. Jag ser inte sena aborter som någonting positivt, men förstår att det kan finnas anledningar bakom dem som jag som person inte är tillräckligt insatt för att avgöra. Mao, det är inte så enkelt som att man är för eller emot liv, utan frågan är väsentligt mer komplicerad.

    Sen, om vi faktiskt ska vara ärliga, så är varje barn eller foster både en möjlighet till en produktivt liv och en möjlighet till ett destruktivt liv. Huruvida vi aborterar bort en Jesus eller en Hitler, så att säga, är omöjligt att spekulera i. (Ska vi vara ännu mer pragmatiska så är varje människoliv idag destruktivt, sett till jordens resurser, men det är en annan diskussion)
Svar på tråden Är det etiskt försvarbart att ge livsuppehållande behandling på aborterade foster?