Inlägg från: Flash Gordon |Visa alla inlägg
  • Flash Gordon

    Är det etiskt försvarbart att ge livsuppehållande behandling på aborterade foster?

    hipsterpappan skrev 2017-08-14 21:52:50 följande:
    En överläkare har vid flera tillfällen gett livsuppehållande behandling åt aborterade foster som passerat vecka 22. Så även om det i juridisk mening handlar om ett barn är det etiskt eller moraliskt försvarbart? Så borde kanske tidsgränsen för att tillåta abort sänkas för att undvika sådana tragiska ställningstagande eller är det rimligt att  i princip ta livet av en nästan utvecklad baby av principiella skäl?
    svt.se/nyheter/inrikes/lakare-forsoker-radda-...
    Rent juridiskt är det ett barn efter v22 - inte ett foster - och det måste alltid vara moraliskt OK att försöka rädda ett liv. Barnet är trots allt ett helt eget liv, separerat från moderns kropp vid det tillfället. Det går inte ens att argumentera för "kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp" längre.

    Lösningen är förstås, som redan nämnts i tråden och i artikeln , att justera aborttiden nedåt med kanske någon vecka. För att undvika dessa dilemman.
  • Flash Gordon
    Anonym (Lia) skrev 2017-08-15 08:44:04 följande:
    Är inte direkt positivt inställd till sena aborter om fostret inte är allvarligt sjuk, men känner ändå att det inte är etiskt försvarbart att försöka rädda ett barn som en annan vill abortera. Är helt övertygad om att kvinnan absolut inte vill ha barnet om hon gör abort så sent och då tycker jag inte att man bör försöka rädda barnet. Då är det bättre att ändra gränsen för hur länge abort är tillåtet.
    Du utgår från kvinnans önskan och vilja men barnet som ligger bredvid är en egen individ och har egna rättigheter.

    Annars blir det snabbt absurda konsekvenser.

    Om mamman har "ångerrätt" på barnet även när det är utanför hennes kropp - hur länge ska den gälla? En timme? En vecka? 18 år?

    Vill inte mamman ha barnet så har samhället resurser att hantera den situationen till barnets bästa.
  • Flash Gordon
    Anonym (Annie) skrev 2017-08-15 10:06:35 följande:
    Fast nej, läkaren har ingen plikt att utföra (anser jag) då detta inte är något som ska räddas. Det är inte ett önskat barn vi talar om här. Håller dock med om att man inte borde göra aborter så pass sent annat än i yttersta nödfall, vid svåra komplikationer och så.
    Läs de två understrukna bitarna igen och fundera på vad det resonemanget leder i förlängningen.
  • Flash Gordon
    Anonym (Gulp) skrev 2017-08-15 10:32:55 följande:
    Enl scbs statistik (tror jag det var) är det många av de sena aborterna som görs av sociala skäl. Nästan hälften om jag minns rätt. I vart fall minst 1/3
    Minns själv en tråd på fl där en kvinna gjorde abort i 22+6 pga "ingen fast bostad, det skulle inte bli bra" el liknande.
    Ja, det stämmer.

    En stor del av de sena aborterna sker av andra skäl än att fostret skulle vara skadat.

    Lågt räknat sker ca 15-talet aborter per år (vill jag minnas) på oskadade foster efter det datum vi vet att barn har överlevt för-tidig födsel

    Finns i flera tidigare trådar på ämnet.

    Det rimliga är att sänka aborttiden så alla dessa problem försvinner med automatik.
  • Flash Gordon
    ecover skrev 2017-08-15 13:08:38 följande:
    Hur kan det ens hända att abort sker i v. 23, med tanke på abortlagen i Sverige? Hur kan det vara så att någon läkare i Sverige som fått som uppgift att göra abort ens kommer på tanken att ge livsuppehållande behandling på aborterade foster?
    Det sker i vecka 21+ någonting men drar ut på tiden så det går över i minst 22+0.

    Det är därmed även juridiskt ett barn det handlar om.

    Ett barn med egna rättigheter - särskilda från mammans.

    Lösningen är att justera tiden för sista abort nedåt så att man aldrig riskerar att hamna med ett barn över 22+0 i den situationen.
  • Flash Gordon
    Alessia skrev 2017-08-15 19:00:46 följande:
    Abort innebär att avbryta en graviditet, inte att föda ett barn. Den kvinnliga överläkare som ägnar sig åt livräddande åtgärder på ett foster, som i samband med abort visar livstecken, får väl i så fall adoptera barnet om det klarar sig.
    Kvinnan som fått abort har ju - och det lär nog hålla även rent juridiskt  - så att säga papper på att hon inte har för avsikt att vara föräldern.

    Tveksamt om det ens är etiskt försvarbart att försöka rädda ett omoget foster till ett livsdugligt varande. Det finns alltför många exempel på mycket för tidigt födda barn som får växa upp med mycket lidande.

    Sänk sista abortvecka till 19 +6  så kanske vi slipper denna olustiga diskussion.
    Det handlar om barn. Inte foster. Och samhället har funktioner för att ta hand om barn som inte är önskade av sina föräldrar.

    Sedan tycker jag att du drar rätt slutsats i din sista mening. Det är en rimlig lösning.
  • Flash Gordon
    Anonym (Förbjud aborter helt!) skrev 2017-08-15 13:39:01 följande:
    Fast en abort i v 22 görs inte för att man inte vill ha barn, utan för att det är något fel på barnet eller för att det innebär stor risk förkvinnan att föda barnet.
    Det görs även sena aborter av "psykosociala skäl". Dvs inget livshotande för vare sig barnet eller mamman.
  • Flash Gordon
    Anonym (Sina) skrev 2017-08-15 14:48:14 följande:
    Hur många kvinnor gör egentligen abort efter v. 22 här i Sverige? Enligt länken hade hon försökt rädda flera aborterade barn. Nu tror jag inte att hon gjorde en sådant försök med barn som enligt lag aborterats senast i v. 18. Alltså finns det flera barn som skulle aborteras så sent. Hur fungerar något sådant egentligen?
    Officiellt sätt: ingen.

    Men som du kan läsa i tråden kan det dels vara feldaterat på graviditeten. Dels kan aborten dra ut på tiden så den går över i 22+0 och så vidare.

    Den tidigast födda man vet har överlevt var 21+5. Alltså tidigare än a man officiellt får göra abort i Sverige.

    Tiderna i vår abortlagstiftning har helt enkelt korsat gränsen för livs-möjlighet. De borde därför ses över.
  • Flash Gordon
    Anonym (Anonym) skrev 2017-08-15 15:57:21 följande:
    Tycker att tråden bara blir mer och mer obehaglig. Jag är 100% för abort, och tycker att läkaren som försöker rädda fostren gör helfel.
    Det man skulle kunna göra för att lösa situationen är att se till att aborterna är avslutade i vecka 21+4 eller 21+5 för att få lite marginal. Men annars tycker jag bara att det är vidrigt av läkarna att försöka rädda oönskade foster!
    Det handlar om barn efter 22+0 och de har egna rättigheter oavsett om de är oönskade av mamman eller inte.
Svar på tråden Är det etiskt försvarbart att ge livsuppehållande behandling på aborterade foster?