• Läkarhustru

    Sambo vill vara hemmafru som exfru

    Jag arbetar som hemmafru vilket, utöver mitt administrativa hemmaarbete, innebär att min man klättrar karriärsmässigt då jag sköter allt på markplan samtidigt som jag hjälper och stöttar honom. Vi är i perioder stationerade utomlands och där är detta upplägg väldigt vanligt. Det är faktiskt så att branschen slagit larm om att färre fördjupar/specialiserar sig i den mån som behövs för en livskraftig läkarkår och skälet anges vara att man numera delar på hemarbete och då orkar man inte satsa lika hårt på karriären. Fullt förståeligt. Jag drar ett stort lass men det syns inte på pappret (dock i vårt äktenskapsförord, där jag är ekonomiskt skyddad för resten av mitt liv - tips till alla blivande hemmafruar där ute. Kontakta en jurist!).

  • Läkarhustru
    sextiotalist skrev 2017-08-15 14:44:28 följande:

    Läkarbranschen?

    De läkare jag känner lever med en högutbildad partner och har kunnat fixat både en läkarkarriär (dvs specialistutbildning och doktorerat) utan någon som fixat marktjänsten.

    Ev utlandstjänstgöring (typ läkare utan gränser har de gjort före och efter barntiden)


    Tack för din anekdotiska bevisföring. www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx

    I övrigt nämnde jag ingenting om utbildning hos den som sköter markservice. Det ena utesluter inte det andra.
  • Läkarhustru
    Anonym (Marina) skrev 2017-08-15 14:46:22 följande:

    Så han får slita stenhårt medan du lallar runt hemma. Det är ingen "arbeta"fördelning och du borde gå lottlös om ni skulle skilja er.


    Nu förutsätter jag att du bara är avundsjuk, eftersom du förmodligen inte ser ner på yrkesprofessioner som förskolelärare, barnflicka, städerska, tvätterska, kallskänka/kock, administratör etc som ryms inom begreppet "hemmafru". Var inte avundsjuk, du kan också bli en hemmaförälder om du vill. Lev ditt liv som du vill leva. Jag önskar dig lycka till.
  • Läkarhustru
    sextiotalist skrev 2017-08-15 15:36:35 följande:

    Den artikeln tog bristen på ST-tjänster, inte bristen på hemmafruar. Det jag skrev motstrider inte det jag skrev, att man kan ha även doktorerat som läkare.

    Bristen på ST-tjänster (och även AT-tjänster) är inget nytt, något som med ojämna mellanrum tagits upp i media. Denna brist är också en flaskhals för nyanlända med läkarutbildning


    Jag har inte någonstans antytt att det skulle finnas en brist på hemmafruar. Jag vet inte vad det har för relevans i sammanhanget. Många yrkesprofessioner, däribland läkaryrket, lider av att färre hinner/orkar specialisera sig etc i tid eller överhuvudtaget. Skillnaden nu och idag är att man inte har en fru hemma som sköter markservice.
  • Läkarhustru
    Påven Johanna II skrev 2017-08-15 15:27:40 följande:

    Jämför du dig på allvar med de yrkesgrupper du räknar upp här? Vilken förskollärare har hand om 1-4 barn (så värst många fler har du nog inte), vilken städerska städar ett enda hem och så vidare?


    Jag räknar hemmaarbete som arbete, ja. Vad skulle skillnaden bestå i?
  • Läkarhustru
    Anonym (haha) skrev 2017-08-15 15:39:29 följande:

    Men du är så komisk, har sett dig skriva i en del andra trådar. Du försöker framhäva hur STOLT du är över ert arrangemang. Det kan du vara men de flesta lever inte som du gör och vill det inte heller. 


    Jag skriver ofta i trådar som behandlar detta ämne, och lika ofta är det en handfull som blir upprörda. Varför, tror du?
  • Läkarhustru
    Anonym (Marina) skrev 2017-08-15 16:47:04 följande:

    Självklart inte. Men det är oerhört tramsigt att framhärda alla yrkesgrupper hon tog upp och tycka att hon "drar ett tungt lass" när hon de facto gör HÄLFTEN av vad de flesta andra vuxna kvinnor gör i marktjänst och därav inte "drar något lass" alls på hemmaplan!


    Du vet av förklarliga skäl ingenting mer om mig än det jag delat med mig här och jag har aldrig givit någon detaljerad redogörelse över min vardag. Den är mycket bekväm idag men den har varit intensiv och är det fortfarande ibland. Mer intensiv än något jobb jag haft. Men ditt problem med mig/mitt upplägg/hemmafruar i allmänhet är att de, eh, "gör hälften i marktjänst" än "andra vuxna kvinnor". Vad får dig att tro det? Och om det skulle vara sant, vad spelar det för roll för dig? Om det är så bekvämt att vara hemmafru att man slipper städa och hålla på, varför blir du inte det då? Känns ju märkligt att välja att göra dubbelt så mycket "marktjänst" och sen gå och vara sur på kvinnor som gör mindre?
  • Läkarhustru
    sextiotalist skrev 2017-08-15 18:02:06 följande:

    Och en fru hemma ökar antalet at-tjänster?

    Nä, tänkte väl det.

    Dvs det jag skrev stämmer. Det fungerar utmärkt att genomföra en st-utbildning och även doktorera, även om partnern har ett yrkesarbete


    Det går också utmärkt att föda fem barn och fortsätta vara smal och snygg. Varför gör inte alla det?

    Anekdotisk bevisföring saknar bäring.
  • Läkarhustru
    Anonym (Marina) skrev 2017-08-15 18:09:14 följande:

    Jaha jag kanske missförstod dig?

    Du har alltså ett arbete som du sköter hemifrån istället för att åka iväg nånstans på dagarna. Då har du alltså egen inkomst också och då är det ju en helt annan sak.

    Jag trodde du bara gick hemma och skötte mat, tvätt, städ m.m som ALLA gör och som inte är nån bedrift.

    Sorry för missförståndet.


    Jag räknar tidigare nämnda yrken som yrken och de som ägnar sig åt dem arbetar, oavsett lön. Jag tycker att dubbelarbetande föräldrar är en bedrift i sig, särskilt mammor och de är också dessa som bränner ut sig. Du är säkert väldigt stark och begåvad som kan allt, men många gör inte det. Jag vet inte om jag orkat leva så och därför valde jag bort det livet.
  • Läkarhustru
    Anonym (r) skrev 2017-08-15 18:13:20 följande:

    Vem är sur? Det var du som påstod att du "drog ett stort lass", vilket är det folk opponerar sig mot.


    Det har jag också gjort. Den allmänna uppfattningen som råder (t.o.m i Sverige) är att hushållsarbete är ett arbete och att många tycker att det är rätt jobbigt kan man urskilja i kraven från företrädesvis kvinnor som kräver "jämställdhet" osv avseende hushållsarbetet. Håller du inte med om detta? Om det var enkelt (motsats till en bedrift) hade väl den som tog initiativ hemma bara ordnat det utan gnäll? Varför ordnar inte bara svenska kvinnor allt hushållsarbete och är nöjda och glada? Vad tror du?
Svar på tråden Sambo vill vara hemmafru som exfru