• sextiotalist

    Sambo vill vara hemmafru som exfru

    Läkarhustru skrev 2017-08-15 14:39:51 följande:

    Jag arbetar som hemmafru vilket, utöver mitt administrativa hemmaarbete, innebär att min man klättrar karriärsmässigt då jag sköter allt på markplan samtidigt som jag hjälper och stöttar honom. Vi är i perioder stationerade utomlands och där är detta upplägg väldigt vanligt. Det är faktiskt så att branschen slagit larm om att färre fördjupar/specialiserar sig i den mån som behövs för en livskraftig läkarkår och skälet anges vara att man numera delar på hemarbete och då orkar man inte satsa lika hårt på karriären. Fullt förståeligt. Jag drar ett stort lass men det syns inte på pappret (dock i vårt äktenskapsförord, där jag är ekonomiskt skyddad för resten av mitt liv - tips till alla blivande hemmafruar där ute. Kontakta en jurist!).


    Läkarbranschen?

    De läkare jag känner lever med en högutbildad partner och har kunnat fixat både en läkarkarriär (dvs specialistutbildning och doktorerat) utan någon som fixat marktjänsten.

    Ev utlandstjänstgöring (typ läkare utan gränser har de gjort före och efter barntiden)
  • sextiotalist
    Läkarhustru skrev 2017-08-15 15:18:42 följande:
    Tack för din anekdotiska bevisföring. www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx

    I övrigt nämnde jag ingenting om utbildning hos den som sköter markservice. Det ena utesluter inte det andra.
    Den artikeln tog bristen på ST-tjänster, inte bristen på hemmafruar. Det jag skrev motstrider inte det jag skrev, att man kan ha även doktorerat som läkare.

    Bristen på ST-tjänster (och även AT-tjänster) är inget nytt, något som med ojämna mellanrum tagits upp i media. Denna brist är också en flaskhals för nyanlända med läkarutbildning
  • sextiotalist
    Påven Johanna II skrev 2017-08-15 15:27:40 följande:
    Jämför du dig på allvar med de yrkesgrupper du räknar upp här? Vilken förskollärare har hand om 1-4 barn (så värst många fler har du nog inte), vilken städerska städar ett enda hem och så vidare?
    Och vi som yrkesarbetar gör inget av detta eller?
    Vi har också räkningar som ska betalas, mat som ska lagas, mat som ska handlas, hem som ska städas och många har fler än ett barn.
  • sextiotalist
    Läkarhustru skrev 2017-08-15 15:22:26 följande:
    Nu förutsätter jag att du bara är avundsjuk, eftersom du förmodligen inte ser ner på yrkesprofessioner som förskolelärare, barnflicka, städerska, tvätterska, kallskänka/kock, administratör etc som ryms inom begreppet "hemmafru". Var inte avundsjuk, du kan också bli en hemmaförälder om du vill. Lev ditt liv som du vill leva. Jag önskar dig lycka till.
    Nu har jag ofrivilligt varit hemma (när jag var arbetslös), och hemarbetet var inte många timmar per dag. Dessutom har vi som har barn varit föräldralediga, ett liv som också skulle kunna jämföras med hemmafruarbetet.


  • sextiotalist
    Läkarhustru skrev 2017-08-15 17:54:01 följande:

    Jag har inte någonstans antytt att det skulle finnas en brist på hemmafruar. Jag vet inte vad det har för relevans i sammanhanget. Många yrkesprofessioner, däribland läkaryrket, lider av att färre hinner/orkar specialisera sig etc i tid eller överhuvudtaget. Skillnaden nu och idag är att man inte har en fru hemma som sköter markservice.


    Och en fru hemma ökar antalet at-tjänster?

    Nä, tänkte väl det.

    Dvs det jag skrev stämmer. Det fungerar utmärkt att genomföra en st-utbildning och även doktorera, även om partnern har ett yrkesarbete
  • sextiotalist
    Läkarhustru skrev 2017-08-15 18:09:36 följande:

    Det går också utmärkt att föda fem barn och fortsätta vara smal och snygg. Varför gör inte alla det?

    Anekdotisk bevisföring saknar bäring.


    För att det är verkligheten för en majoritet av de som yrkesarbetar (även de som gör karriär) lever med en person som också yrkesarbetar.

    Din grupp är en liten, liten minoritet
  • sextiotalist
    Anonym (mumma) skrev 2017-08-15 22:42:50 följande:

    Ni låter bara avundsjuka.

    Hemmaarbete är ju vad man gör det till. Jobbar man heltid så orkar man ju inte rengöra lister med en tandborste varje vecka direkt.. Lägger man ribban högt så blir ju jobbördan därefter.

    Verkar inte finnas någonting mer provocerande än nöjda hemmafruar :D


    Är de nöjda helt okej. Det stör mig när de säger att det är lika krävande som ett yrkesarbete. Mycket av det de gör, gör man som heltidsarbetande, om man snittar ut det totala arbetet under en vecka, på två timmar ungefär. Nej, vi har aldrig lagt ner 3,5 resp 2,5 timmar per dag på hushållsarbete.
  • sextiotalist
    bullen1984 skrev 2017-08-17 07:25:03 följande:
    Men är du så enkelspårig? Att vara hemmafru är ett heltidsjobb. Man tar hand om ALLT. Inte bara städar 1 hus. Man tar ALL hämtning/lämning, handla, planera, diska, laga mat, går upp tidigt med barnen, Tvätta, städa. 
    Tycker inte alls att det är en konstig jämförelse. 
    Och vi som arbetar, allt detta sköter sig själv, vi bra knäpper på fingrarna så fixar det. Det enda merarbete jag kan komma på som ni har, det är luncherna.

    Glöm inte heller att vi som yrkesarbetar har varit föräldralediga (då klättrade jag på väggarna hemma), har semestrar, en del har varit arbetslösa, så vi vet vad det innebär att vara hemma hela dagarna.

    Det är en viss skillnad om man har ett funktionshindrat barn, då är jag väl medveten om att detta kräver mer än en normal insats.
  • sextiotalist
    Anonym (Bing) skrev 2017-08-17 09:22:01 följande:
    Hur vet du att det är sååå lite de tar hand om? När jag var föräldraledig var min städribba BETYDLIGT annorlunda mot nu. Nu kommer jag inte ihåg när jag skrubbade insidan av badrumsskåpen sist - gör du? Bara för ta ETT exempel. Hos mig är det också städat och fint trots heltidsjobb...PÅ YTAN.

    Såklart den blev högre, man har ju inte så mycket att göra. När jag började göra rent lister med tandborste (obs avlagd) så hintade min sambo om att det var kanske dags att börja arbeta igen.

    Jag är inte ett dugg förvånad om hemmafruar skurar insidan av badrumsskåpen en gång i veckan, vad annars ska man göra när resten av hemmet är välstädat?


    Själv torkar jag av (behöver inte skuras) insidan av badrumsskåpen när det behövs.

  • sextiotalist
    Anonym (Bing) skrev 2017-08-17 10:00:48 följande:
    Nädu, rengöra köket på det sättet du beskriver - om man gör det ORDENTLIGT och inte hastar över det vill säga - tar mer än drygt en timme! Åtminstone om man har normalstort kök. Annars är ert upplägg bra, jag har testat samma själv. (Dock singel). Vilket gör att med tre badrum, fem sovrum, två hallar, två förråd, en tvättstuga samt kök och vardagsrum (och denna årstid trädgård), så låg jag ändå ständigt efter. Tar ju två månader att gå igenom allt förutsatt att man är frisk. Sedan vill jag gärna hinna med så mycket annat, träning, bio, middagar med vänner, umgås med barnen förutom läxläsning och deltagande i deras idrottande etc. Plus då jobba minst 40 timmar. Nä, inte fan hinner jag med hemma på det sättet jag gjorde när jag var föräldraledig. Och inte gör det mig något, föredrar att jobba och prioritera annat, för det passar MIG bäst. Förstår bara inte varför man måste klanka på andra som har gjort andra val och prioriteringar och hävda att de är lata och inte gör något speciellt...
    Visst, det kan ju vara en prioritering man gör. Men för de allra flesta så behövs det inte, att hålla sitt hem på lagom renlighetsnivå duger fullt för de allra flesta. Visst, ibland behöver man storstäda, vissa rum oftare, andra mer sällan.
    Men jag hinner med att storstäda, men då tar jag ett rum i taget. Gör jag en halvstorstädning, dvs lite mer noggrant än en vanlig städning, så tar det kanske 5-6 timmar. Men då endast när jag är på humör.


  • sextiotalist
    Läkarhustru skrev 2017-08-17 11:50:05 följande:
    Vad baserar du det på? Empirisk kunskap? Finns det något annat underlag du kan dela med dig av? Detta sagt eftersom jag inte håller med dig. Arbete och universitetsstudier är/var semester jämfört med traditionellt husfruliv, tycker jag som ändå har läggning för organisering("fixa fint"). Hur kan våra upplevelser vara så skilda varandra och vad kan anses vara majoritetsåsikten? Är hushållsarbete lätt eller tungt?
    Uppenbarligen är vi flera som delar Johns uppfattning.
    Jag har varit hemma, dels som föräldraledig och dels som arbetslös. Då (ja, eftersom jag var en som sökte rätt kvalificerade arbeten) så sökte jag arbeten ungefär 4-6 timmar om dagen. Resten av tiden så försökte jag få tiden att gå. Jag skaffade mig en kolonilott, som räddade mig.

    Jag har, förutom denna tid, yrkesarbetat samt studerat. Både studier och arbetet är mer krävande, kräver mer tid, än att sköta ett hem, att tillägga är att jag bott på en "byggarbetsplats" (vilket genererade både betongdamm och annat byggskräp som skulle hanteras) under tiden min son gick på dagis, samt att vi hade sambons två äldre barn hos till och från (dvs vissa dagar var vi fem person, plus hund, plus katt, plus byggstäd, plus vanlig hushållsarbete, plus trädgård) ibland var vi bara jag, sambon, sonen och katten (hunden var min mammas som vi lånade ibland).
    Nej, hushållsarbetet är inte speciellt krävande, roligt ibland (då går det väldigt snabbt), tråkigt ibland (då tar det väldigt lång tid).

    Jag har även flyttstädat fyra gånger (varav tre gånger samtidigt som heltidsarbete) så även den erfarenheten har jag.
    Och ändå anser jag att mitt arbete är mer krävande
Svar på tråden Sambo vill vara hemmafru som exfru