• tröttnarsnart

    Min son vill mer än tränarna/lagkompisarna

    Vår son 13 år är en duktig fotbollsspelare, en talang. Han spelar i ett breddlag med duktiga ledare. Han trivs bra med de flesta av sina lagkompisar men blir allt mer frustrerad på sina ledare. ?Ingen av ledarna vill vinna och alla ska spela lika mycket oavsett om man tränar eller inte.? Laget spelar i två serier, varav ett i den högsta serien. Lag nivåanpassas inte, utan alla spelar lika mycket, oavsett förmåga eller träningsnärvaro.


    Ett par storklubbar har kontaktat oss för att vår son ska byta klubb. Vi har tackat nej då den allmänna uppfattningen verkar vara att barn utvecklas bäst utanför akademierna.


    En annan anledning till att vi tackat nej är att vår son håller på med en annan sport där han också är duktig. Ytterligare en är att ledarna är duktiga på att lära ut fotboll och att många i laget har gjort stora framsteg.


    Jag börjar trots goda skäl fundera på om vi gjort rätt. Min sons passion håller på att svalna och han är ofta arg och frustrerad efter matcherna, till och med när de vinner. Han kämpar på fysträningarna och gör alltid sitt bästa medan det är samtidigt några i laget som knappt tränar alls och ändå får spela lika mycket.

    På frågan hur han själv skulle känna det om han inte var så bra och inte fick spela svarar han bara att han då skulle träna mer, och jag tror han verkligen menar det.


    Är det dags att byta lag, eller är det kanske så att han inte är så intresserad som vi trott? Jag drar mig lite för att prata med ledarna eftersom de är så mycket för inkludering. Jag är orolig för att uppfattas som en förälder som hetsar.

    Tacksam för input.

  • Svar på tråden Min son vill mer än tränarna/lagkompisarna
  • Tow2Mater

    Men vill pojken byta lag? Isåfall byt lag! Vill han bli proffs måste han ju kunna satsa, inte spela i ett mediokert lag.

  • Westperg

    Nu drar jag en copypaste från en aktuell text.


    SLUTA MED OSANNINGAR ? VISST ÄR BARNFOTBOLL EN TÄVLINGSIDROTT!


    I dessa sommar- och semestertider översköljs svensk fotboll av cuper med skiftande seriositet. SvFF:s oerhört kloka beslut att avskaffa serietabeller och slutsegrare i cuper för barn under 13 år utsätts samtidigt för en prövning som kan liknas vid häxprocessen under medeltiden. Det ska också sägas att det rådde total enighet bland landets 24 distrikt när beslutet fattades. Det kan liknas vid att samtliga 349 ledamöter i riksdagen skulle vara positiva till en motion eller en proposition. Därför är det svårt att påstå att beslutet är fattat av några ?förståsigpåare? i Stockholm.


    Slopandet av tabeller är bara början på en omfattande reformering av barn- och ungdomsfotbollen. Om något år kommer det med största sannolikhet att även införas nya spelformer med så kallade pedagogiska regler. Det innebär bland annat att det försvarande laget i de yngre åldersgrupperna inte får attackera motståndarna på vissa delar av planen. Vi tycker inte, vi tror inte utan vi vet, genom forskning och erfarenheter från flera andra progressiva fotbollsnationer i Europa, att detta tillsammans med avskaffandet av tabeller före 13 år är bästa sättet att driva barnens fotbollslärande framåt. Beslutet om spelformer är ännu inte fattat men enigheten är total bland forskare inom lärande och fotbollsfys, fotbollsexperter och beslutsfattare.


    Men nu tillbaka till alla tyckare och självutnämnda hobbyexperter i frågan om slopandet av tabeller. Ett av medias och flera av våra före detta elitspelares starkaste argument för att förlöjliga regeln är att man inom barnfotbollen inte längre tillåts att tävla. Även många fotbollsföräldrar, med ringa eller inga kunskaper i ämnet, gör sina röster hörda på ett märkligt sätt. Jag ska därför redogöra för hur det förhåller sig i verkligheten.


    Tvillingarna Ravelli har medverkat under veckans beachfotbollsturnering i Åhus och kommer med oseriös och pinsam kritik i lokaltidningen Kristianstadsbladet: ?Som små spermier kom både jag och Thomas på första plats när vi nådde ägget. Annars är det oftast så att en vinner och en förlorar, sånt är livet, säger storebror Andreas, som tycker att det är trist att mindre fotbollscuper tappar i attraktion som en effekt av SvFF:s beslut.? Dessa uttalanden får ju, precis som många andra fotbollsauktoriteters, medelsvensson att starkt ifrågasätta vad SvFF håller på med. Ravellibrödernas påståenden är däremot, precis som fotbollsföräldrarnas, rent bedrägeri (oärlighet och förfalskning) eftersom varje match är en tävling i sig ? precis som ?vi redan frälsta? vet men som tydligen alltför många inom fotbollsrörelsen inte har resurser att förstå. Som Ravellibröderna säger: en vinner och en förlorar, de glömde dock att matcher även kan sluta oavgjort.


    Alla barn kämpar under matchen, blir glada när de vinner och besvikna när de förlorar, men ingen frågar efter hur man ligger i tabellen eller om man går till slutspel. Att påstå att man inte får tävla i barnfotbollen faller ju lite på sin egen orimlighet. Inga barn uppmanas att skjuta utanför, ingen passar medvetet till en motspelare, inga målvakter släpper medvetet in bollen och efter matchen vet alla resultatet.


    Jag har under två dagar mellan 09.00 och 18.30 tillbringat min tid på Åhus beach och sett fler än 60 matcher där alla barn lämnat matchen glada över vinst eller besvikna efter förlust; ibland har matcherna slutat oavgjort. Man vet att det blev 2-0 eller 1-3; annars vore det ju märkligt. Om detta tävlingsmoment genomförs inom rimliga gränser, med styrning av kloka tränare och ?väluppfostrade? föräldrar har det naturligtvis en positiv påverkan på barnens framtida utveckling; ingen borde tycka något annat. Alla som påstår att barn inte får tävla i barnfotbollen måste ha blivit förda bakom ljuset.


    Vissa drar in ikonen Sara Sjöström som ett argument. Precis som flickorna och pojkarna i ett P10- lag vill vinna matchen så ville Sara vinna varje lopp när hon var 10 år. Sara säger att hon skulle slutat simma om hon inte fått tävla och så hade säkert barnfotbollsspelarna också gjort, tänker jag. Vad vi inom Svenska Fotbollförbundet däremot inte tycker det finns något egenvärde i, för barn 6-12 år, är att ackumulera resultaten från matcherna och göra serietabeller eller slutspel i cuper. Då finns det stora risker att tränarna manipulerar laget, gör ?taktiska drag? för att vinna. Detta bidrar inte till svensk fotbolls utveckling. Simning är en individuell idrott där det hänger på individen hur resultatet ska bli. Fotboll är ett lagspel med många olika komponenter ? boll, medspelare och motspelare. Dessutom finns det något som heter spelförståelse som bland annat handlar om att barnen under spelet uppfattar spelsituationer, värderar dem, fattar beslut och sedan utför så kallade fotbollsaktioner i spelets sex olika skeden ? den så kallade informationsprocessen. Ord som man får kunskap om i SvFF:s barntränarutbildningar men som tyvärr alltför få kritiker genomgått. Barnen utvecklar sin spelförståelse om de får byta position från match till match vilket dock inte alltid är bäst för laget i den aktuella matchen.


    Det klassiska är att ett fysiskt välutvecklat barn med god förmåga att ta emot och passa bollen oftast spelar i en central position på planen. Inom barnfotbollen ska det vara en ständig positionsrotation. Dels för att var och en själv ska utveckla färdigheter och spelförståelse i alla positioner men också för att ge lagkamraterna möjlighet att nå sin optimala potential. Barnen kan även uppmuntras av tränaren att driva, finta och dribbla med den ?näst bästa foten? även om det kan medföra att laget förlorar bollen till motståndarna. Barnen breddar sin ?verktygslåda? med färdigheter och spelförståelse inför framtiden. Vad jag menar är att varje match är en tävling i sig efter de förutsättningar som tränaren ger till spelarna i den aktuella matchen. Laget vinner kanske inte men varje individ har påbörjat ett långsiktig lärande där frukterna skördas när ungdomarna är 14 eller 17 år, eller när de är seniorspelare. Vår erfarenhet är att tabeller i många fall, inte i alla, gör att tränarna undviker att utveckla alla barn och låter dem istället spela på de positioner där de nått längst för tillfället, för att laget ska vinna och avancera i tabellen. DETTA ÄR FÖRÖDANDE FÖR SVENSK FOTBOLL, FÖR BARNENS FOTBOLLSUTVECKLING, FÖR DERAS SJÄLVKÄNSLA OCH SJÄLVFÖRTROENDE SAMTIDIGT SOM DET STRIDER MOT BARNKONVENTIONENS INTENTIONER.


    Vän av ordning säger då kanske att tabellerna inte är det stora problemet. Helt rätt! Men eftersom alltför många barntränare fortfarande saknar tränarutbildning och dagligen agerar enligt ovan ? i strid med forskningen och filosofin i de stora fotbollsnationerna i Europa ? är slopandet av serietabeller i tidig ålder för tillfället det mest adekvata medlet. Ett drömscenario vore att alla barntränare, och gärna alla engagerade föräldrar, genomgått SvFF:s Tränarutbildning C. Tränare för ungdomar 13-15 år bör genomgå Tränarutbildning B Ungdom och tränare för ungdomar 16-19 år Tränarutbildning A Ungdom. Med tanke på den okunnighet som tydligen råder bland tränare och föräldrar inom barn- och ungdomsfotbollen bör kanske dessa krav bli ett omedelbart obligatorium för att få verka som tränare. Inga föräldrar vill skicka sina barn till skolan eller till vårdcentralen där lärarna och läkarna saknar utbildning.


    För att få mer kött på benen kan man i boken Tränarutbildning C på sidan 164-165 hitta 41 exempel på referenslitteratur eller forskningsrapporter som SvFF:s barntränarutbildning stöder sig på. Vi har också fått mycket stöd från både RF (Riksidrottsförbundet) och flera barnrättsorganisationer för att vår tränarutbildning sätter barnrättsperspektivet och barns långsiktiga lärande i främsta rummet.


    I ett demokratiskt samhälle ska man naturligtvis ha olika uppfattningar. Jag ber dock alla som påstår att barnen inte får tävla i fotboll att sluta fara med osanningar!


    Mats Svensson
    Samordningsansvarig för Svenska Fotbollförbundets tränarutbildning


  • nevermind

    Han verkar inte kunna slappna av riktigt. Hade en kollega som var så. Vi hade tipspromenad på jobbet som även gick på tid. Hon tycker att en höggravid tjej skulle jogga runt i en timme...

  • Anonym (vart är problemet)

    Jag fattar inte riktigt problemet. Om sonen som är stor nog att ta eget beslut i detta vill byta lag är det väl bara att byta. Vill han inte byta så får han lära sig släppa frustrationen och fortsätta i samma lag. Det är ju det som är bra. Att det finns lag som är "snälla" där alla får vara med på samma villkor, men även att det finns lag som satsar och toppar. 

  • tröttnarsnart

    Tack för alla snabba svar.

    Problemet är väl att det är stort beslut för honom. Han byter lag och lämnar sina lagkompisar han spelat med sedan han var sex år. Han behöver även släppa sin andra sport då talanglaget tränar 5 ggr per vecka + match.

    Det handlar också om det praktiska, att vi får köra honom tvärs över hela stan (bor i storstan) flera gånger per vecka i alla fall i början.

    Men mest av allt för att man hört så blandade saker om akademilag. Många experter som absolut tycker att man ska hålla bredden långt upp i tonåren och att akademierna inte funkar så bra.

  • John22

    Helt rätt av ledarna att se till att alla får spela. Har man inte tillräckligt med spelare för att skapa B-lag och dylikt får man lov att förlora några matcher. Ni fattar inte vad det gör för en liten grabb eller tjejs självförtroende att sitta bänkade under matcher och inte få spela. Okej när de blir äldre, men inte så unga som 13.

    Bättre då att han flyttar till en större klubb som kan ha topplag som tränar mer och kör på hårdare än de jämnåriga som ligger på en lite lägre nivå, och som då kan få vara med i "B-lag".

  • Tow2Mater
    tröttnarsnart skrev 2017-09-19 17:39:34 följande:

    Tack för alla snabba svar.

    Problemet är väl att det är stort beslut för honom. Han byter lag och lämnar sina lagkompisar han spelat med sedan han var sex år. Han behöver även släppa sin andra sport då talanglaget tränar 5 ggr per vecka + match.

    Det handlar också om det praktiska, att vi får köra honom tvärs över hela stan (bor i storstan) flera gånger per vecka i alla fall i början.

    Men mest av allt för att man hört så blandade saker om akademilag. Många experter som absolut tycker att man ska hålla bredden långt upp i tonåren och att akademierna inte funkar så bra.


    Han verkar ju ha kommit till en punkt där han måste bestämma sig for vad han vill satsa på. Bredd och låta det ta langre tid att bli proffs i en av sporterna, eller den snabbaste vägen till proffs.

    Kan han prova akademin, och om det inte funkar, komma tillbaka till laget han är i nu till nästa säsong? eller blir kan 'svartlistad' om han lämnar?
  • Anonym (mmm)
    tröttnarsnart skrev 2017-09-19 17:39:34 följande:

    Tack för alla snabba svar.

    Problemet är väl att det är stort beslut för honom. Han byter lag och lämnar sina lagkompisar han spelat med sedan han var sex år. Han behöver även släppa sin andra sport då talanglaget tränar 5 ggr per vecka + match.

    Det handlar också om det praktiska, att vi får köra honom tvärs över hela stan (bor i storstan) flera gånger per vecka i alla fall i början.

    Men mest av allt för att man hört så blandade saker om akademilag. Många experter som absolut tycker att man ska hålla bredden långt upp i tonåren och att akademierna inte funkar så bra.


    jag är lärare på ett idrottsgymnasium. Kan bara säga att det till stor del beror på hur just er son är, hur driven han är, hur mkt han vill satsa.  Att ge upp den andra idrotten är ett vanlig val som oftast kommer i den ålder din son nu är, men det är också väldigt bra att man kan ha en varierad träning så han ska inte ta bort den om han verkligen inte är säker. Kommer han orka spela, drömma och andas fotboll dygnet runt?  Om svaret är ja, kanske han ska ta klivet, men om det finns en osäkerhet, vänta ett tag till. 
  • tröttnarsnart

    Jag tror inte han blir svartlistad, tränarna är verkligen schyssta, men det är klart att det kommer att svida att komma tillbaka om det inte skulle gå bra...

    Vår kille skulle nog helst vilja stanna i laget, OM man ändrade att man måste träna för att spela match. Han vill också att alla får spela lika mycket, men i olika serier. Det finns tillräckligt många spelare för två lag och i hans värld skulle man förtjäna en plats i den högre serien.

    Jag kan hålla med honom i att det faktiskt är rimligt att kräva att man tränar, men det är känsligt att lägga sig i som förälder... Man hör så jäkla mycket om föräldrar som hetsar sina barn och är dumma mot tränare och jag vill inte vara sådan.

  • tröttnarsnart
    Anonym (mmm) skrev 2017-09-19 17:54:54 följande:
    jag är lärare på ett idrottsgymnasium. Kan bara säga att det till stor del beror på hur just er son är, hur driven han är, hur mkt han vill satsa.  Att ge upp den andra idrotten är ett vanlig val som oftast kommer i den ålder din son nu är, men det är också väldigt bra att man kan ha en varierad träning så han ska inte ta bort den om han verkligen inte är säker. Kommer han orka spela, drömma och andas fotboll dygnet runt?  Om svaret är ja, kanske han ska ta klivet, men om det finns en osäkerhet, vänta ett tag till. 
    Tack för ett bra och initierat svar. Vi har tidigare bestämt att vi vill att han ska vänta ett tag till att byta lag, men vi får ta en funderare till. Han är mycket driven och träningsvillig. Sedan är han som sagt väldigt duktig även i sport nr 2 och kanske är han ändå inte redo att släppa den ännu.
Svar på tråden Min son vill mer än tränarna/lagkompisarna