• Äldre 21 Sep 14:32
    14460 visningar
    53 svar
    53
    14460

    Ångrar du att du inte tog kejsarsnitt istället?

    Kan man kräva att få kejsarsnitt pga inte bara förlossningsrädsla utan för rädslan av att få bestående men av förlossning?

    Har man inte rätten till att bestämma såpass över sin egna kropp, eller?

    Är min första graviditet, och är livrädd för att bli förstörd där nere pga skador som kan uppkomma, som kommer påverka en resten av livet. Då jag redan lidit av smärtor i magen i 4-5 år och inte haft ett normalt sexliv, som dessutom tagit på en sjukt mycket psykiskt, läkare som inte brytt sig nämnvärt eller tagit problemet på allvar, så är jag inte det minsta intresserad av eventuella nya problem. Har dessutom gått igenom en stor bukoperationnoch har världens fulaste ärr över HELA magen, så Känner jag att jag kan lika fortsätta "förstöra den" istället.

    Du som fött vanligt, ångrar du att du inte tog kejsarsnitt istället, pga av skador du fått?

    Vilken typ av skador kan man få? Vilka är "vanligast".

  • Svar på tråden Ångrar du att du inte tog kejsarsnitt istället?
  • Äldre 21 Sep 14:46
    #3

    Vad har du hört? Vad jag läst mig till så var rehabiliteringen och smärtorna desamma vid kejsarsnitt som vid min bukoperation, och är det så, så går jag hellre igenom det en gång till än riskera svåra skador som man får lida av resten av livet. Det var Dock inge lek vill jag lova. Min sambo var tvungen hjälpa mig med ALLT. Lyfta mig upp å neri sängen, klä på mig, hjälpa mig upp ur soffan, in och ut i bilen. I början kunde jag typ inte hå heller så man satt o soffan hela dagarna typ... men de läker ju med tiden åtminstone

  • Äldre 21 Sep 14:52
    #5
    Anonym (F) skrev 2017-09-21 14:46:42 följande:

    Nej det ångrar jag verkligen inte. Fött fyra barn. Inga men. Har du redan gjort en stor bukoperation och sen snittas så har du ÄNNU högre risk för komplikationer som sammanväxningar och annat i framtiden. Vill du ha fler än ett barn? Läs på om accreta, uterusruptur och andra fruktade komplikationer som är vanligare förekommande efter snitt. Är med och assisterar vid snitt nästan varje vecka och det är ett stort ingrepp. Skulle aldrig välja det om jag inte var tvungen.


    Ja sammanväxningar finns väl redan, men vad innebär dom? Aldrig fått höra på vilket sätt det är "negativt". Men absolut ska jag läsa på, tack för infon :) jag kan ju helt säkert säga att det är pga okunskap av både kejsarsnitt och vanlig förlossning som jag står vart jag står nu. Därför är det viktigt att få höra ifrån andra. Har en kompis dock som fick skador och ångrar hon inte stod på sig ang snitt.
  • Äldre 21 Sep 15:10
    #11
    Anonym (F) skrev 2017-09-21 14:46:42 följande:

    Nej det ångrar jag verkligen inte. Fött fyra barn. Inga men. Har du redan gjort en stor bukoperation och sen snittas så har du ÄNNU högre risk för komplikationer som sammanväxningar och annat i framtiden. Vill du ha fler än ett barn? Läs på om accreta, uterusruptur och andra fruktade komplikationer som är vanligare förekommande efter snitt. Är med och assisterar vid snitt nästan varje vecka och det är ett stort ingrepp. Skulle aldrig välja det om jag inte var tvungen.


    Accreta = fastsittande moderkaka? Då antar jag nästan att det kan finnas en risk för att min kommer sitta fast, med tanke på min tidigare bukoperation? har ett snitt från naveln till nedanför troslinjen. dock vet jag ju inte om de grävt runt där nere så pass "djupt" att livmoder osv kan komma att påverkas.


    Men om fallet är så, så innebär det alltså att jag först kan komma att föda normalt, och sedan ändå måste genomgå en operation i buken?   då väljer jag nog hellre snittet från början istället för att riskera att få skador/men på två stället samtidigt.    jag får försöka hitta någon läkare att diskutera detta med, så att jag verkligen är på det klara med vad allt innebär.

  • Äldre 21 Sep 15:13
    #12
    Anna60 skrev 2017-09-21 14:57:53 följande:
    Tänk på att när babyn väl ploppat ut den vaginala vägen så har du bara lite besvär i några dagar. Men du har besvär i många veckor med kejsarsnitt. Det finns en anledning att man är restriktiv med kejsarsnitt. Risken är väldigt liten vad gäller infektioner vaginalt, men stora vid kejsarsnitt. Så tänk till och läs på :).
    ja om förlossningen går bra, så är det ju givetvis det bästa. men ingen kan ju garanetra att det ska gå bra heller, så det handlade om ifall förlossningen inte går bra, är det värt att riskera en förlossning med besående skador/men, som påverkar livskvalitet för resten av livet, jämte ett kejsarsnitt.
  • Äldre 21 Sep 15:17
    #14
    Anonym (Tjej) skrev 2017-09-21 15:04:17 följande:

    Jag har fött två vaginalt och gjort en snitt-liknande operation pga utomkvedes. Hade sååå gärna velat ha operationen ogjord! Mitt ärr är fult och indraget så ser ut som två magar. Innan hade jag jättefin mage, platt med en liten rundning - perfekt enligt mig. Nu är den jätteful. Det drar i ärret om jag sträcker på mig. Det har förmodligen läkt fast i något på insidan. Usch.

    Men även om underlivet blev så skadat efter första att jag inte kunde ha sex på ett år efteråt så läkte det till slut. Efter andra så kändes det som att jag inte fött efter bara tre timmar. Kan läka någon droppe om jag nyser eller kräks kraftigt eller blir skrämd men skulle nog kunna förbättra det med knipövningar. Även utan det så är det inget större problem eller något jag tänker på i vardagen. Däremot ärret stör mig varje dag...


    det är ju trist ang. ärret för dig så klart, men för mig är ärr det absolut minsta problemet. jag har redan ett av de fulaste ärr man kan få på magen, från naveln ner till innanför troslinjen. ärret är snitt tre centimer brett och är inte rakt överhuvudtaget. det är så att man undrar om läkaren som sydde ihop det var full. alla andra inom vården som sett det säger att det var nog ett av de fulaste dom sett.   Har du kollat upp möjligheten att kanske fixa till ditt ärr?
Svar på tråden Ångrar du att du inte tog kejsarsnitt istället?