Inlägg från: Glinda från Oz |Visa alla inlägg
  • Anonym (Kaffedraken)

    Jobba för 8 kronor i timmen?

    Jag tycker man ska göra rätt för sig så klarar du av daglig verksamhet tycker jag du ska ta det. (Ja, jag vet att alla inte fixar det, det var därför jag skrev OM) Jag tycker ersättningen (eller flitpengen som de kallar det för, jag ryser bara jag hör det ordet) är för låg, men det är bättre än inget alls.

    Jag tror du kommer må bättre av att göra något också och få komma ut och träffa folk. Men jag tycker det är helskumt att du får börja med att jobba heltid, min erfarenhet är att man börjar med någon timme 2-3 dagar i veckan och testar sig fram med vad som funkar. Daglig verksamhet ska anpassas efter brukaren, det ska inte vara istället för att anställa någon. Och de kan verkligen inte kräva att du står i kassan om du inte klarar det.

  • Anonym (Kaffedraken)
    Anonym (vet inte) skrev 2017-10-12 21:21:32 följande:

    Flitpeng, det var ju sånt där som småungarna fick på 1800-talet när de hjälpte till på gårdarnas dagsverken eller i fabriken. Här kallar de det för dagersättning, det låter lite bättre.

    Jag tror också att jag skulle må bättre av att komma ut och träffa folk i perioder. 


    Här säger de flitpeng, jag vet inte om det är det officiella namnet men jag har hört flera myndighetspersoner använda det ordet.
  • Anonym (Kaffedraken)
    Alexander Bergbacka skrev 2017-10-12 21:34:22 följande:

    Det är med andra ord ett sätt att undgå att betala rimlig lön för arbete men trots det få dig att göra vad som de facto är det arbete en anställd skulle göra.


    Nej, så ska det inte vara, men efter vad ts har sagt verkar cheferna där totalt har missförstått vad daglig verksamhet är.
  • Anonym (Kaffedraken)
    M1rella skrev 2017-10-13 00:45:50 följande:

    På vilket sätt då?

    Det är ju inget jobb som ger lön utan en daglig verksamhet som innebär att ts och andra brukare får möjliget att få ett socialt umgänge, träffa folk och socialisera sig och samhället istället för att sitta hemma. Jag är inte helt 100 men jag tror att kommunerna själva kam välja om de vill ge ersättning eller inte. Observera att det inte är någon lön utan det är en dagersättning.


    Jag vet mycket väl vad daglig verksamhet är, och den ska anpassas inviduellt och så verkar det inte vara här, ts ska börja på heltid vilket jag tycker är väldigt märkligt, få med daglig verksamhet fixar att vara där på heltid. Ts har dessutom krav på sig (t.ex stå i kassan) och tiderna anpassas inte efter henne. Det börjar med andra ord likna ett vanligt jobb.

    Jag tycker 8 kronor är för liten dagsersättning, jag har aldrig sagt att de ska få full lön heller bara att 8 kronor är för lite, jag tycker det ska märkas i plånboken att man inte bara sitter hemma även om DV inte är ett arbete på det sättet. 20-25 kronor/timme hade varit rimligare (normal lön ligger på runt 120 kronor/timme så det är inte i närheten av vad en anställd tjänar)
  • Anonym (Kaffedraken)
    M1rella skrev 2017-10-13 00:45:50 följande:

    På vilket sätt då?

    Det är ju inget jobb som ger lön utan en daglig verksamhet som innebär att ts och andra brukare får möjliget att få ett socialt umgänge, träffa folk och socialisera sig och samhället istället för att sitta hemma. Jag är inte helt 100 men jag tror att kommunerna själva kam välja om de vill ge ersättning eller inte. Observera att det inte är någon lön utan det är en dagersättning.


    Såg igen och du missförstod mig, jag svarade så ska det inte vara på på påståendet att DV ska vara ett jobb som vanliga anställda borde göra. Jag såg att jag var extremt otydlig.
  • Anonym (Kaffedraken)
    Anonym (stina) skrev 2017-10-13 12:59:03 följande:

    ALDRIG i livet! Sådana "jobb" är till för folk som inte är tillräckligt med för att fatta att de utnyttjas till gratis arbetskraft och för att statistiken ska se finare ut.


    Statistiken ändras ju inte alls för att ts har DV, hon har fortfarande sjukersättning (samma som förtidspension) Riktig daglig verksamhet kostar pengar för kommunen, det är inget de tjänar på, men just det här fallet är väldigt skumt.
  • Anonym (Kaffedraken)
    Anonym (stina) skrev 2017-10-13 15:13:16 följande:

    Det ser visst finare ut. "Titta så många som har sysselsättning" och sånt. Som när af skickar folk på idiotkurser för att det ska se ut som om de faktiskt gör något.


    Daglig verksamhet räknas inte som sysselsättning i statistiken och det är inte frågan om arbetsträning, kurser eller liknande. Det är ett ställe där de som är så funktionshindrade eller sjuka att de aldrig kommer komma ut i vanliga arbetslivet får känna sammanhang, gemenskap och att de gör nytta.
  • Anonym (Kaffedraken)
    Thaleya1 skrev 2017-10-13 17:06:15 följande:

    8 spänn i timmen, då tjänar man ju ihop pengarna fortare på att panta burkar man hittar i soporna. 

     

    Varför behöver du sjukersättning?

    kan du inte bara söka ett jobb som du klarar av med de begränsningar du har? tex telefonjobb? eller vad det nu kan vara. Då kan du få en fin och hel vanlig lön istället och slipper denna jävla stress med försäkringskassan.


    Vad menar du att det skulle vara för stress med Försäkringskassan? De gör en uppföljning vartannat år eller så och det är oftast inte så ansträngande.
  • Anonym (Kaffedraken)
    Thaleya1 skrev 2017-10-14 00:57:05 följande:

    nu har jag personligen ingen erfarenhet av det, men vad jag hört så är det väl stress med om man ens blir beviljad pengar först och främst, sen brukar det vara under en period endast..och man ska säkert anmäla eller rapportera massa, kanske delta i arbetsförmedling-tjafs?


    Ts har redan blivit beviljad och det är inte under en period utan fram till hon fyller 65 år och får ålderspension. Det är inget att rapportera eller anmäla och man behöver inte ha något med Arbetsförmedlingen att göra.
  • Anonym (Kaffedraken)
    Anonym (anonym) skrev 2017-10-15 17:29:58 följande:

    Daglig verksamhet har aldrig gett någon lön däremot var daglig verksamhet förr mer arbete än vad det är nu precis som Samhall tidigare inte var till för människor med förslitningsskador och liknande.

    De med funktionshinder som kan arbeta med lönestöd finns inte inom LSS.


    Jag är osäker på vad du menar med den sista meningen, det är klart man kan tillhöra LSS och arbeta med lönestöd eller ha ett helt vanligt jobb på den öppna arbetsmarknaden utan något stöd överhuvud taget.
  • Anonym (Kaffedraken)
    Anonym (anonym) skrev 2017-10-15 18:41:05 följande:

    Jag menar att de som tillhör LSS och som finns i daglig verksamhet inte tillhör de som kan arbeta med lönestöd varken inom skyddad verksamhet eller på reguljära arbetsmarnaden

    Somliga verkar tro att den dagliga verksamheten är arbeten som skulle kunna vara ett riktigt arbete med lön med eller utan bidrag, Denna förvirring kan bero på tidigare regerings uttalande om sysselsättning, passa tider, någon att umgås med och nära-jobbet-upplevelse för att rättfärdiga Fas3.


    Okej, då förstår jag vad du menar. Sedan finns de ju de som har daglig verksamhet som senare kommer ut i vanliga arbetslivet, jag tycker det är viktigt att påpeka för vissa ser det som att har man DV måste man alltid ha det.
  • Anonym (Kaffedraken)
    Anonym (vet inte) skrev 2017-10-15 23:49:46 följande:

    Vilja, ja. Jag valde inte att bli sjuk och drabbas av funktionsnedsättningar bara 5 veckor innan min examen, flera jobberbjudanden och en ljus framtid.

    Sjukersättning och daglig verksamhet får man inte om man kan komma ut i arbetslivet, tyvärr. Det är för evigt, i alla fall så är det i princip kravet för att man ska få sjukersättning. Ingen sörjer att jag lever det här livet nu mer än jag själv.


    Så behöver det inte alls vara, jag har sett flera exempel på där daglig verksamhet kan vara ett steg ut i arbetslivet. Det är inte syftet, men ibland blir det så i alla fall, är man på rätt DV kan man utvecklas. Jag tror på att se möjligheter och vad man kan göra (istället för vad man inte klarar av) Det är möjligt att du aldrig kommer ut i arbetslivet och det är okej, men jag tycker att alla ska göra någonting efter sin förmåga istället för att bara sitta hemma.
Svar på tråden Jobba för 8 kronor i timmen?