• TQR735

    Jobba för 8 kronor i timmen?

    TS frågar du mig tänker du helt rätt. Anledningen till att du erbjuds detta är för att du ska ha möjlighet att komma ut träffa folk och förhoppningsvis få en positiv personlig utveckling. 

    Detta är något positivt du erbjudits, detta kan vara starten för dig i din framtida utveckling. Självklart ska du prova på det. Skulle det vara så att du kommer fram till att detta inte passade dig får du fundera över det i framtiden.
    Då jag har lång erfarenhet av att jobba med flera dagliga verksamheter kan jag rekommendera detta starkt. Nästan alla deltagare jag har varit i kontakt med har haft en mycket bra utveckling av den dagliga verksamheten. Så jag skulle vilja gratulera dig till att du fått chansen att testa detta.

    För de i denna tråd som kommer med dumma upplägg om låg lön mm.
    Skaffa er lite information innan ni börjar spy ut era outbildade åsikter.
    Detta handlar om att TS fått möjligheten till en plats på en daglig verksamhet. Det är inte något jobb.

    Inklippt text om vad daglig verksamhet är:


    Daglig verksamhet innehåller aktiviteter med såväl habiliterande som arbetsliknande inriktning och vår verksamhet utgår från individen i centrum. 


    Vi erbjuder en meningsfull verksamhet med stimulans, utveckling, trygghet och gemenskap.


    Daglig verksamhet har en stor bredd och har ett fyrtiotal olika verksamheter i Västerås och vi vänder oss till dig:


    med omfattande funktionsnedsättning, där vi arbetar med olika former av sinnesintryck, upplevelser, kommunikation och aktiviteter.


    som klarar många saker själv men ändå behöver stöd av en arbetshandledare. Vi erbjuder till exempel möjlighet att delta i olika former av hantverk och skapande aktiviteter. Musik, café och loppis samt utomhusarbete som fastighetsskötsel är andra arbetsområden.


    som kan arbeta mer självständigt ute på företag där du kan närma dig arbetsmarknaden i din egen takt och gå från enklare till mer avancerade uppgifter.
  • TQR735
    Alexander Bergbacka skrev 2017-10-12 21:34:22 följande:
    Det är med andra ord ett sätt att undgå att betala rimlig lön för arbete men trots det få dig att göra vad som de facto är det arbete en anställd skulle göra.
    Men snälla förstår du inte vad TS säger till dig det är inte ett arbete det är en daglig verksamhet.

    Det är en skapad arbetsuppgift för att ge personer som behöver det något att göra på dagarna.

    Tyvärr är det en oförmåga som din som gör att DV har haft det svårt under åren.
    Pinsamt nog måste jag erkänna att ett av mina jobb för 20 år sedan var att just avveckla en DV verksamhet på en statlig myndighet. Det hade varit 45 deltagare och 10 anställda stödpersoner/handledare/arbetsledare. När vi lagt om det till en effektiv verksamhet på entreprenad hade vi 3 anställda som skötte allt.

    Så att tro att detta är ett sätt att utnyttja någon billigt är bara dumt. Vill med detta försöka få dig att förstå att detta inte är ett sätt att få billig arbetskraft.

    Men om du tror att ha 10 personer anställda på heltid med vanliga löner som hjälper 45 brukar sköta arbetsuppgifter som man i stället kan anställa 3 personer att göra är ett sätt att få billig arbetskraft så bör du tänka om.

    Detta är en social sysselsättning, rent kostnadsmässigt skulle det vara billigare för kommunen om TS satt hemma själv, men de vill ge en möjlighet till personlig utveckling.
  • TQR735

    Men snälla!!!

    Detta är en daglig verksamhet! Inte ett jobb.

    Inte riktigt rätt men det bästa jag kan komma på just nu är att jämför det med att du fått en arbetsskada och blivit sjukskriven. Du har då er sjuklön, för att du ska kunna återgå i arbete får du en rehabplan med sjukgymnastik. Med samma logik som fler i denna tråd skulle du då vägra gå på din sjukgymnastik för att du inte får full lön.

    Alternativ två, du vägrar låta ditt barn gå till skolan för att denne inte får lön för att vara där hela dagen. Om ditt barn är på skolan i 8 timmar per dag borde ju den får lön för att de får du när du är på jobbet.


    Daglig verksamhet

    Daglig verksamhet är sysselsättning för personer med funktions­nedsättning ? utvecklingsstörning, autism eller hjärnskada med begåvningsmässigt funktionshinder som orsakats i vuxen ålder. För att få daglig verksamhet ska du vara mellan 18 och 65 år, inte utbilda dig och inte ha något annat arbete.


    Du erbjuds meningsfull sysselsättning, miljöombyte, delaktighet och gemenskap samt en verksamhet som är anpassad till dina behov, förutsättningar och intressen.


    Daglig verksamhet innebär sysselsättning och aktiviteter i grupp eller enskilt. Du kan arbeta på café, måla, montera, sköta djur, arbeta i trädgård eller laga mat. Personalen på daglig verksamhet har kunskap om funktionshinder och kan ge rätt stöd


    Verksamheten utformas tillsammans med dig eller/och dina företrädare och dokumenteras i en genomförandeplan. Den innebär inte ett anställningsförhållande, semesterlagen och andra arbetsrättsliga lagar gäller därför inte.


    Ersättning och avgift

    Du får en mindre ersättning, habiliteringsersättning, när du deltar i daglig verksamhet. Habiliteringsersättningen räknas inte som inkomst och är skattefri.


    Att delta i daglig verksamhet är kostnadsfritt men du betalar själv för resor, lunch och mellanmål.

Svar på tråden Jobba för 8 kronor i timmen?