• Anonym (Ke)

    Vägra urinprov inom psykiatrin?

    Maken är psykiatriker på en privat mottagning. Där kommer du inte ifrån urinprovet heller. Läkarna vill utesluta att din problematik har ursprung i missbruk för att kunna ställa en korrekt diagnos. Inte upp till dig att avgöra vad som är onödigt, läkarna på psykiatrin har kompetens för att kunna diagnostisera dig och då behöver de alla fakta för att kunna ställa diagnos.

    De kommer inte att titta på när du kissar utan det kommer du få göra i en mugg medan en sköterska står på andra sidan luckan i vägg bakom ett skynke/lucka eller på andra sidan dörren.

  • Anonym (Ke)
    Anonym (Sara) skrev 2017-11-01 16:16:37 följande:

    Vad är det för konstigt ställe? Jag har aldrig hört talas om en mottagning, varesig privat eller landstingsägd där man tagit urinprov på alla.

    Bevakat urinprov är just bevakat, de står och tittar på annars är det inte bevakat.


    Prima vuxenpsykiatri, tidigare har han jobbat inom sll, och på st Görans. Inte på alla men där symptombilden kan ha orsaksgrund ur ett ex ett narkotika bruk. Förstår inte alls varför du tycker det skulle vara konstigt? Vilken psykiatriavdelning arbetar du på?

    Nej, sköterskan står bakom luckan, inte framför patienten och tittar. Extrema fall är sköterskan med inne på toaletten när det är patienter de misstänker men det kommer de knappast göra i ts fall.
  • Anonym (Ke)
    Anonym (Vill inte kissa) skrev 2017-11-01 16:54:54 följande:

    Så, för att konkludera det hela: Det värsta som händer om jag nekar är att jag nekas vård?


    Ja, om de bedömer att de behöver utesluta substansbruk för att ställa en korrekt diagnos och du vägrar lämna urinprov så är det enda de kan göra att avsluta dig som patient och skicka hem dig igen utan hjälp.

    Autonomi går före diagnostik. Man kan inte tvinga på någon vård (med vissa undantag).
  • Anonym (Ke)
    Anonym (Sara) skrev 2017-11-01 17:40:34 följande:

    Jag är patient på en psykiatrisk mottagning i norra Stockholm, jag har en kompis som jobbar på psykiatrin i Globen, jag har pratat med andra både på nätet och i verkligheten och ingen har fått lämna ett urinprov det första de gör då de söker till psykiatrin. Oftast frågar personalen om ens alkoholvanor och eventuella missbruk och de litar på svaren. Jag skulle aldrig i livet godkänna ett urinprov i ts läge. Inget tyder på att hon är missbrukare heller.

    Anledningen till att urinprovet är övervakat är för att man inte ska byta ut urinen mot någon annans eller på annat sätt fuska, om ingen tittar på kan man inte veta det här.


    Det är stor skillnad att vara patient och tro sig veta hur det fungerar överlag, det går inte applicera sina egna besök och tro att det är likadant för alla oavsett problematik. De är sällan kissprov görs det första som händer. Det har jag aldrig sagt. Nu är det väldigt länge sedan jag själv var på psyk under min grundutbildning och under AT men urinprov ÄR vanligt.

    Långt ifrån alla patienter talar sanning om sitt bruk. Urinprovet görs som sagt för att utesluta missbruk för att kunna ge patienterna en adekvat behandling, är patienterna feldiagnostiserade för att behandlande läkare inte skött sitt jobb genom att exempelvis utesluta narkotikautlösta psykiska besvär så kommer inte patienten bli bättre.

    Det är inget som görs för att förnedra patienterna, det kostar pengar att genomföra urinprov och är inget som landstingen slänger ut för att "det är roligt", det görs för att kunna hjälpa patienter genom att ställa rätt diagnos! Precis som man tar ett blodprov, EKG eller ett cellprov!
  • Anonym (Ke)
    Anonym (Wtf) skrev 2017-11-01 19:30:11 följande:

    TS vill inte ha några mediciner. Inte fasen kan de vägra att utreda henne för att hon vägrar övervakat drogtest. Länka gärna till källa i lagen som ger behandlaren rätt att neka utredning pga det.


    Jag har inte sagt något om läkemedel. Behandling är mer än tabletter.

    Lag? Eventuellt urinprovet är ju en del av utredningen, nekar ts utredning så kan ingen tvinga henne att bli utredd.
  • Anonym (Ke)
    Anonym (snurr i bollen) skrev 2017-11-01 19:56:27 följande:

    Ja min läkare skickade hem min mamma med blödande magsår för att hon inte vill gå med på per rektum-undersökning. Mamma dog såklart men hon får skylla sig själv som inte ville ha ett finger i röven.


    Ja, patienter har inte bara rättigheter utan även skyldigheter. Anser man att ens problem är mindre viktigt än att läkaren får utföra adekvat buk och rektalundersökning kan inte läkaren tvinga henne. Så länge han informerat henne.

    Jag själv fick en remiss för ett par år sedan med en långt gången oral cancer, patienten har vägrat ta ut överkäksprotesen i flera år på hemmet hon bodde och även totalvägrat vid tandläkarbesök trots påtryckningar om att tandläkaren ville titta på hennes slemhinna. När hon tog sig till tandläkare för att få en ny protes då den gamla skavde så levde hon 3 månader till. Så är det, ingen kan tvinga personer till undersökning.
  • Anonym (Ke)
    Anonym (snurr i bollen) skrev 2017-11-01 20:00:13 följande:

    Sjukvårdens vårdansvar försvinner inte bara för att patienten inte gör exakt som läkaren vill. Läkaren får lov att göra sitt bästa och utreda och behandla även utan alla prover som hen vill ha.

    Det positiva är ju faktiskt att läkaren tvingas prata med sin patient och FRÅGA patienten om denne har drogproblem. Kan personligen tycka det är ett steg i rätt riktning.

    Ps. Ts se till att anmäla om de vägrar dig vård för att du vägrar övervakat urinprov. Det gör jag.


    Anamnes är en sak, den ska alltid vara noga, misstänker man att den inte stämmer så måste prover utföras för validering.

    Läkaren har ingen som helst skyldighet att utreda, behandla eller skriva intyg på patienter om läkaren känner att denne inte har en grund att ställa en säker diagnos för att patienten vägrat utredning.

    I nationella riktlinjerna från socialstyrelsen står det klar och tydligt att urinprovet ska utföras genom att "Undvika att provet manipuleras, t. ex. genom att ta provet i lämpligt utformade lokaler"
  • Anonym (Ke)
    Anonym (Vill inte kissa) skrev 2017-11-01 20:24:18 följande:

    Till att börja med så tror jag att jag hamnat fel. För mig känns det som att komma till en specialist inom ryggkirurgi för en nackspärr. Det är bland annat därför som jag känner mig avogt inställd.

    Jag kan te mig tjurig, men jag ser ingen anledning till urinprov och speciellt inte övervakat sådant heller. Jag har en fysisk sjukdom där jag ibland tackar nej till behandling och undersökning och har en god dialog med min läkare kring detta. Det är ingen som går i taket eller nekar mig annan vård för det.

    När jag läste närmare står också att man ska inleda urinscreening. Innebär det att man ämnar ta prover fortlöpande?


    Självklart har du rätt att tacka nej till vilken vård och vilken undersökning du vill, det är din kropp och du som bestämmer över den. Så länge som du blir informerad om att det kan få konsekvenser.

    Känner du att du är felremitterad så tycker jag att du ringer och pratar med den instans du är remitterad till. Om det är avslappningsövningar(?) du är ute efter och ingen utredning av psykiska besvär så är det konstigt att du blivit remitterad till specialist psykiatrin.
  • Anonym (Ke)
    Anonym (Sara) skrev 2017-11-01 20:53:33 följande:

    Hade du läst mitt svar hade du sett att jag har en kompis som jobbar på en psykiatrisk mottagning och hon har aldrig hört om något liknande, jag var tvungen att fråga henne då jag läste det här. Jag har varit patient på flera mottagningar och ingenstans har ett urinprov krävts, ingen har ens frågat mig, om det var standard skulle jag ha fått göra det vid det här laget.

    I ts fall verkar det vara så att ett urinprov var det första som krävdes, all tillit mellan personal och vårdtagare försvinner på det sättet, jag tycker det är upprörande. Ska urinprov krävas inom psykiatrin för alla ska det krävas inom den somatiska vården också, lunginflammation kan ju också vara ett tecken på att man missbrukar.


    Vad är det din vän reagerar på? Att det tas urinprov inom psykiatrin eller att det är övervakat?

    Eftersom du trodde mer på dina "nätkompisar" så testa att googla psykiatri och urinprov.

    Det var en konstig jämförelse. Olika sjukdomar och besvär har olika etiologi och man anpassar sina prover därefter.
Svar på tråden Vägra urinprov inom psykiatrin?