• modsey

    Varför har folk så svårt att skapa sig ett liv som de orkar med?

    Anonym (TS) skrev 2017-12-09 07:54:54 följande:

    Det är så tröttsamt med alla människor som är sjukskrivna för stress, ångest osv. Varför har så många så svårt att skapa sig ett liv som de orkar med? Har människor inga spärrar idag, ingen självinsikt?

    Det är ju kvinnor i 30-40-årsåldern som är mest sjukskrivna pga psykiatriska diagnoser och det är ju mycket för att livspusslet inte går ihop. Och varför går det inte ihop? Varför jobbar man heltid om man har små barn och livet bara blir stress? Eller har en miljon aktiviteter osv.

    Jag funderar ständigt på hur jag ska göra för att må bra, orka med, återhämta mig osv. Det leder till att jag är noga med sömnen, försöker hinna träna minst en gång varje vecka, vi jobbar deltid för att minska vardagsstressen, vi tackar nej till en del saker på helgerna för att ha hemmatid osv.


    jag tror många ändå inte insett att man inte kan göra allt. Inte samtidigt i alla fall. Och jag är ganska säker på att det sällan är jobbet som knäcker folk. Inte som enda orsak i alla fall. Tittar vi på en del som är sjukskrivna så ser man att de fortsätter med rätt stressiga fritids och familjeliv. Det är barnens aktiviteter i absurdum, skjuts hit och dit , det är egna saker som stallet eller liknande som tar tid och stor del i hushållet. I bland tänker jag att de omöjligt kan göra allt samtidigt som de jobbar heltid och att vara sjukskriven blir ett sätt att få i hop det.

    Folk undrar i bland hur jag orkar, jag har fyra barn och ett tött krävande jobb. Min man och jag delar på vardagens bestyr och han får också skjutsa dem till aktiviteterna och han får också ta sin del läxor o dyl. Ändå inser jag att helt lika är det inte. Städningen exempelvis blev liksom mest mitt så jag tog upp det och i stället för att fortsätta bråka eller tjafsa hyr vi städhjälp.

    Vi har också medvetet ganska lata helger utan massa aktiviteter. Det är verkligen pyjamas hela fm och en sprakande brasa där vi ligger med varsin bok eller spelar spel.
  • modsey
    Anonym (Förälder) skrev 2017-12-11 12:24:45 följande:

    Håller med. Det går inte att jobba två heltider och samtidigt hinna med barn och hem. Kanske med ett hembiträde då....


    Håller faktiskt inte med. Vi har två krävande jobb och barn samt hus. Vi har förvisso städhjälp två ggr i månaden. Men inget mer
  • modsey
    Anonym (Förälder) skrev 2017-12-11 15:52:26 följande:

    Ja då är ni väl väldigt effektiva kanske?

    Men för de flesta är det nog svårt att få det att gå ihop tidsmässigt.


    Nej inte alls. Men vi prioriterar nog bort massa måsten på fritiden....våra barn har aktiviteter vi kör dem till och är med. Men vi har inte 111 parmiddagar, julbak och glöggmingel med vänner eller nåt liknande tidskrävande egna hobbys.. Man kan inte göra allt samtidigt, men att påstå att heltidsjobbet är problemet i ens stressiga livspusslet känns märkligt när man har en fritid som kräver schema för att få i hop !
  • modsey
    Anonym (Förälder) skrev 2017-12-11 19:30:52 följande:

    Nej, det är klart. För mig är helt klart fritiden stressigare än jobbet. Jobbar nu också heltid. Hade dock inte velat göra det när barnen var väldigt små. Men måste man så går det förstås.


    .Mitt jobb är givande och intressant och då det kräver heltid om jag vill ha det så är valet lätt . 111 middagar pyssel och golf på fritiden eller mera ta helgen som den kommer där såklart barnens hobbys måste få plats. Min poäng är mer att även om vi har olika behov så tror jag många familjer måste prioritera eller tänka igenom mer aktivt innan de bara kör på och vill göra allt och helst samtidigt.
  • modsey
    Anonym (Förälder) skrev 2017-12-11 20:52:13 följande:

    Innan vi fick barn undrade jag hur det skulle gå med två som satsade på jobbet och barn. Jag köpte en bok som lovade karriärtips för kvinnor, hur man kunde få allt. Karriärssatsande mammor gav olika tips. Ha ett eller max två barn Köp inte hus utan bo i lättskött lägenhet. Ha inget fritidshus eller båt som kräver arbete. Ha inga husdjur. Åk utomlands och bo på hotell på semestern. Osv. Då kände jag att varför skall jag då slita och satsa på karriär? Såå himla kul är det väl inte att jobba?


    Ha ha har aldrig läst några såna böcker och nu har jag för all del ingen komet karriär men ändå ett bra självständigt jobb.

    Har fyra barn , stort hus och fyra husdjur. Så det var inte många poäng jag plockade där
  • modsey
    Anonym (imperfekt) skrev 2017-12-12 18:03:16 följande:

    Knappast sant, vi har rationaliserat bort en väldig massa saker som man gjorde förr.

    När krusade du örngotten senast?

    Virkade antimakasser till soffan?

    Manglade?

    Knypplade spets och monogrammerade dina lakan och handdukar?

    Kokte tvätt på spisen?

    Stoppade strumpor?

    Virkade "bindor"?

    Nej just det.

    Så här såg hemmafruns dag ut enligt ett (av flera) exempel presenterat experterna i Lund som gav ut en serie häften i 18 delar år 1949 i syfte att bilda och skola kvinnan, den hette "Kvinnan och Hemmet" och är alldeles fantastisk: 

    6-6.30 Uppstigning,väck de minsta barnen.

    6.30-7 Laga morgonmål åt mannen och småbarnen.Mannen går till sitt arbete.

    7-7.30 Väck skolbarnen, öppna fönstren och vädra alla sängkläder, övervaka barnens klädsel.

    7.30-8 Gör frukost åt skolbarnen. Städa vardagsrummet.

    8-8.30 Bädda alla sängar med barnens hjälp

    8.30-9 Barnen sänds till skolan. Gör frukost till övriga familjen (inneboende, släkt)

    9-10 Frukost, disk, städning av köket. småbarnen leker på gården eller vid dåligt väder inne.

    10-11 Fortsätt städa, något rum tages grundligare varje dag. De dagar bak eller tvätt ligger tas städningen lätt.

    11-11.30 lägg de minsta

    11.30-12.15 Gör iordning middagen.

    12.15-13 Barnen får mat, den minste matas.

    13-14.30 Mannen kommer hem till måltiden. Disk. Arbete med småtvätt, strykning och städning avslutas.

    14.30-17.30 Sömnad och lagning, uppköp eller promenad med småbarnen om det inte är tvätt eller bakdag. Skolbarnens mellanmål 16.30

    17.30-18 kvällsmål till minsta barnet, nattning

    18-19 kvällsmål och mat

    19-20 lägger mindre barnen, diskar och städar köket. Förbereder nästa dags arbete (sätter degar mm)

    Efter 20: Ser till barnens kläder, sömnad, lagning. Går ibland på samkväm tillsammans med mannen i en förening de är medlemmar i.


    Oj

    ja min dag ser mer ut så här en vanlig dag

    7.15 går upp. Fixar frukost och klär mig

    7.30 väcker barn och äter frukost med dem

    8.15 åker t jobb och skola

    Jobbar.....

    16.30 kommet hem. Barnen är hemma sen ca 15. Oftast är läxa gjort och de hae fixat med sin kanin. Laddar en maskin tvätt. Fixar middag . Inget färdig eller snabbmat. Mer kallkops, lax i ugn, risotto etc

    17.15. Äter middag tillsammans

    Om maken är hemma tar han disk. Jag viker tvätt. Tar ca 15 minuter att förbereda morgonens middag. Ofta är något barn med.

    18.15. Slappar, läser en bok, spelar ett spel etc

    19.30. Tittar på film eller läser med barnen

    20.30 ligger de och läser jälva i sängen till 21 då de släcker

    21.30 lägger jag mig efter att ofta jobbat en timme hemifrån.

    Typ.

    Huset städas av städhjälp.
  • modsey
    Anonym (Förälder) skrev 2017-12-13 07:55:32 följande:

    Låter idylliskt, inte illa att få det att fungera så väl med fyra barn. Vi har bara två men stressar jämt. Det som stressar oss mest är nog barnens aktiviteter. Sonen har fem träningar i veckan. Dottern har musik och teater fyra till fem gånger i veckan. Vi tycker ändå att aktiviteterna är viktiga, annars sitter de bara hemma vid datorn.


    Vi har bara två hemma numera. Hade fem hemmaboende för något år sedan och det var iofs samma då.

    Jo aktiviteter är viktiga, men väljer man att varje barn ska ha olika aktiviteter så mycket som fem tillfällen i veckan så får man räkna med en rätt stor tidsåtgång i från annat. Personligen tycker jag det är för mycket då jag tror människor i dag GÖR flr mycket sånt och för lite vanlig pterhämtning i form av frtid. Tror det är en faktor som bidrar till vår ökade stress i samhället
  • modsey
    Anonym (Förälder) skrev 2017-12-15 16:15:46 följande:

    Plus att småbarnsmammorna har ökat sin arbetstid de senaste åren.

    För tio år sen var normen att en småbarnsmamma jobbade deltid. Idag är normen att även småbarnsmammor jobbar heltid. Barnen har därmed fått längre förskoledagar och de vuxna har fått mindre utrymme till skogsutflykter med sina barn.

    På kvällarna skall man laga mat och lägga barn. På helgerna skall man komma ikapp med allt man inte hunnit med under veckorna.

    Jag känner flera förskollärare som säger att detta är en jättetydlig förändring de senaste 10 åren, att barnen går mycket längre dagar.


    Och papporna ?
  • modsey
    Anonym (Förälder) skrev 2017-12-15 23:01:27 följande:

    Jag tror inte att småbarnspapporna varken ökat eller minskat sin arbetstid de senaste 10 åren.


    Troligen inte. Likväl känns det som det framställa av flera att det beror pp att kvinnorna arbetar heltid. Hur långt har vi kommit egentligen med jämställdheten!
  • modsey
    Anonym (imperfekt) skrev 2017-12-16 22:05:49 följande:

    Visa mig en man som på eget initiativ torkar köksluckor och lister/dörrspeglar till jul och jag ska visa dig en enhörning.

    Allvarligt: Fortfarande ser de flesta män inte ens en stor del av det som behöver göras i hemmet, i alla fall någon gång årligen.

    Det tror jag är en del av problemet.


    Min man! Han påpekar att jag inte ser sånt och det är sant. Eftersom vi jobbar heltid båda två och lite till har vi råd att köpa städtjänst.
  • modsey
    Anonym (imperfekt) skrev 2017-12-26 14:44:59 följande:

    Finns alltid enstaka undantag men det är knappast det som är normalen, eller hur?

    Jag har också en man som ligger över medel vad gäller att se saker som behöver göras men en hel del beror på att han har fått utbildning. 

    På samma sätt finns det en stor andel kvinnor som inte vet t.ex. hur man byter filter i spisfläkten eller underhåller luftvärmepumpen och där är det vi som borde skärpa oss.


    Ja fast frågan var; visa mig en man.

    Mina både bröder och min pappa samt min vuxne son lägger jag till ocå.
  • modsey
    Anonym (Jen) skrev 2017-12-26 17:51:07 följande:

    Jag menar alltså om man själv egentligen inte är så sugen på fler barn men överväger ett till just pga att man faktiskt blir påverkad av den otroligt starka flerbarnsnormen i Sverige och undrar ifall det blir synd om barnet annars. Folk verkar väldigt ense om att man ska ha minst två barn och att det ska vara 1-3 år emellan. Nej jag har faktiskt inte särskilt stort åldersspann i vänkretsen, tre år är det som mest.


    Jag har fyra barn. 9 ,9 21 och 24 år.

    Har faktiskt rätt många runt om oss som skaffat sladdbarn. Urmysigt!
  • modsey
    Anonym (Jen) skrev 2017-12-26 19:48:31 följande:

    Det tror jag säkert det kan vara, men då hade du ju redan två barn med standardmässiga tre år emellan och sedan fick du tvillingar - det kanske inte är så jämförbart med att ha ett barn och sedan få ett till typ sex år eller mer efteråt.


    Tja hade hellre haft de två ännu tätare men av olika medicinska skäl blev det 2.5 år. Men mpste erkänna att jag aldrig tänkt på någon standard eller så utan mer hur vi ville ha det.
  • modsey
    tvillingmammaVastmanland skrev 2017-12-27 10:48:50 följande:

    Vad blir det för samhälle om ingen orkar engagera sig i barnens skolor och idrottsklubbar? Om man inte orkar låta barnen ta hem kompisar? Skall våra arbeten tillåtas ta all vår kraft?


    Jag tror sextiotalet menat, eller så menar i alla fall jag att det i bland går överstyr i absurdum. Jag känner familjer som inte har en ledig kväll i veckan från aktiviteter. Som varje dag efter jobb och skola ska i väg på mer...jag menar inte att man inte ska engagera sig utan att många behöver prioritera bättre. Och helt uppriktigt tycker jag inte att det svenska folket har så hemska arbetsförhållanden. 40 timmar....4 veckors semester om året minst...otroligt generös föräldrarförsäkring....rätt till vab.

    Vi har det jäkligt bra!
  • modsey

    [quote=78308622][quote-nick]tvillingmammaVastmanland skrev 2017-12-27 14:14:53 följande:[/quote-nick]

    Jag tycker att en fyrtiotimmars arbetsvecka är superbra i alla tider i livet förutom när man har småbarn. Då behöver man mer tid för barnen och just därför finns det möjlighet att arbeta 75 % fram till att barnen fyller åtta år, vilket är en möjlighet jag tycker att fler borde utnyttja, även om jag förstår att det inte passar alla.

    Men visst kan det bli för mycket aktiviteter och aktiviteterna kan i vissa fall dessutom bli väldigt kravfyllda och därmed kanske göra mer skada än nytta.  

    Samtidigt är aktiviterna en viktig återhämtning och ger energi till många barn.

    Mina barn utvecklas och har roligt , på ett relativt kravlöst sätt, i sina aktiiviteter. De lär sig att umgås med andra, de har fina förebilder i sina lärare och tränare. De lär sig att samarbeta med andra och att kämpa, utveckla det "Grit" som är så popoulärt nu i pedagogiska kretsar, dvs förmågan att kämpa mot ett mål och inte ge upp. För mig är det viktigt att jag hinner stötta mina barn i att fortsätta med sina aktiviteter även nu när de är i de tidiga tonåren, då många barn slutar.

    [/quote

    Beror helt på typ av jobb förutsättningar man har. I vårt fall klarar vi det utan problem. Ingen pendling att tala om och stor frihet i disponering av tid. Snittar 44 timmar i veckan och tar ut övertiden i långa ledigheter på loven. Min man har skift och dygnspass som genererar i lediga veckor regelbundet.

    Där ginns inget helt rätt för alla tror jag.

    Jag tycker också träning/aktivitet är viktigt för barn. Men minst lika viktigt för återhämtning är vila som i att ha fritid som är just fri från aktiviteter. Våra barn sportar 2-3 ggr i veckan. På helgerna kan det i bland vara tävlingar. Annars är våra helger i mångas ögon ganska lata, vi går i pyjamas läser böcket, spelar spel...jo även massor av TV spel för barnen, ser på film, pratar, kanske går ut och äter hela familjen etc.

Svar på tråden Varför har folk så svårt att skapa sig ett liv som de orkar med?