Inlägg från: Anonym (Idiotiskt) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Idiotiskt)

    38 år och börjat röka

    Anonym (Camilla) skrev 2021-12-11 10:14:19 följande:

    Synd men förväntad utveckling. Så länge jag som förälder också röker är det svårt att neka tonåringen att röka om denne vill det. Viljan att sluta måste komma från dem själva och förhoppningsvis inser de det längre fram. Sen kan man ha olika regler hit och dit huruvida de skall få röka hemmavid eller ej? 

    Vår dotter röker och vi tillåter det men bara utomhus förstås. 


    Så är det ju. Hjälper du din dotter med cigaretter också?
  • Anonym (Idiotiskt)
    Anonym (Camilla) skrev 2021-12-11 21:22:23 följande:

    Ja, som jag skrev i andra svaret. Hur resonerar du? Cigg får ju tonåringarna tag på i vilket fall som helst och i ditt fall finns storasystern att be om hjälp?


    Ja, det är min inställning också. Vi har bestämt att dottern får ett paket var tredje dag vilket innebär att hon kan röka 6-7 cigg per dag vilket hon tycker är ok. Hon får dels mindre pengar till annat, dels hjälpa till extra hemma. Påminner om ert upplägg. Hon tycker det känns bra och säger själv att hon inte behöver vara cool i tid och otid utan känner sig trygg i att hon kan skapa en rutin i när hon röker. Jag hoppas hon håller sig till den planen.
  • Anonym (Idiotiskt)
    Anonym (Tuva) skrev 2021-12-16 16:49:39 följande:

    Jag vet inte exakt vad du menar med rutin men jag har också något som kan kallas rutin. Eftersom jag inte kan röka under stora delar av dagen hjälper det mig när suget sätter in som värst. Det har blivit mycket lättare att hantera det när hjärnan är inställd på att jag inte kan röka under arbetsdagen. Har du också en rutin kring när du röker?


    Jo, lite åt det hållet. Nu när läget är som det är att hon röker och absolut tänker göra det så har vi gjort en deal. Vi vill inte att hon ska hålla på och röka i tid och otid för att va cool utan hon ska klara sig på 6-7 cigg per dag. Hon har själv fått lägga upp sin plan. En cigg direkt på morgonen innan frukost, en på väg till sin buss, en på lunchrasten i plugget, en när hon kommer hem från skolan, en efter middagen och sen har hon ytterligare 1-2 att disponera under kvällen. Självklart kan jag inte hålla koll på om hon röker mer än så med kompisar men hon säger att hon håller sig till vår deal och jag väljer att lita på henne.
  • Anonym (Idiotiskt)
    Anonym (Perspektiv) skrev 2021-12-17 05:50:08 följande:

    Får jag fråga, för du verkar vara en vettig person, trots ditt och dina barns rökande... Tänker du alls på hur din och dina bars kropp påverkas av rökningen? Tänker du på att du röker dig till en för tidig död och att du inte kommer att finnas där för dina döttrar lika länge som om du intev rökte? 

    Det är 10 år sedan min pappa dog i lungcancer. Jag hade precis fött mitt första barn och jag har fortfarande inte processat varken det ena eller det andra. Hans nummer ligger kvar i min telefon. Jag tänker på honom dagligen, saknar honom och kommer aldrig att förlåta honom för att han långsamt tog livet av sig istället för att finnas kvar hos oss. 


    Jag beklagar verkligen det du tvingats uppleva med din pappa.

    Självklart tänker jag på hälsoriskerna och det är inte hållbart över tid att röka. I mitt förra liv (innan skilsmässan) var rökning otänkbart.

    Nu har det blivit som det blivit för mig och döttrarna och jag ser det absolut som ett nödvändigt framtidsprojekt för oss alla att sluta, men just nu är det inte läge.

    Tack för omtanken!
  • Anonym (Idiotiskt)
    Anonym (Tuva) skrev 2022-01-15 23:15:42 följande:

    Hur har det landat hos er familj (föräldrar, syskon m.m.) att ni börjat röka?

    Hade inte berättat för mina föräldrar (ickerökare i 55-årsåldern). Skulle fira jul med dem 23-26 dec och hade väl tänkt att det kunde bli problem men tänkte samtidigt att jag skulle kunna klara mig utan cigg i tre dagar?

    Det gick inget bra och redan kvällen före julafton berättade jag att jag börjat röka. De blev jättearga och det påverkade sedan hela julhelgen negativt. Jag brydde mig noll om deras moralpredikningar men mådde dåligt av att julen inte blev harmonisk. Hur har era familjer reagerat?


    Trist att det blev så infekterat. Har ni kunnat prata om det efteråt?

    i början hade jag allmänt jobbigt att röka öppet, det var ju bara familj och nära vänner som visste. Hos de sistnämnda var förvåningen stor. Efter ett tag blev det ohållbart att inte vara öppen med rökningen och då fick naturligtvis fler och fler vetskap om att jag rökte. Jag valde då att berätta för mina föräldrar. De blev lite ledsna och fattade inte hur jag kunde vara så dum. De rökte dock som unga båda två och det blev aldrig jättejobbigt. Det var snabbt fullt normalt att jag rökte när vi umgicks med dem. De vet ju också att min äldsta dotter röker men inte att den yngsta gör det.
  • Anonym (Idiotiskt)
    Anonym (Camilla) skrev 2022-01-19 23:08:38 följande:
    Tråkigt att det blev som det blev för dig under julhelgen. Jag bestämde mig tidigt för att lägga alla korten på bordet och berätta att både jag och dottern rökte. Mina föräldrar blev självklart förvånade och säkert besvikna men det gick ganska fort över med tiden. Träffas vi kort för en kväll brukar vi faktiskt låta bli att röka inför andra av ren respekt och det vet jag att speciellt min mamma uppskattar. Samtidigt kan hon ha förståelse för vårt behov att, t.ex. under en julhelg, få smita iväg då och då för en rökpaus.  
    Ja, respekt och förståelse åt båda hållen är viktigt. En liten anekdot från förra påsken. Mormor och morfar köper alltid påskägg till barnen och förutom godis och en liten present hade de köpt ett ciggpaket och lagt i äldsta dotterns ägg. Lite gulligt och accepterande ändå :)
  • Anonym (Idiotiskt)
    Anonym (Tuva) skrev 2022-01-28 21:57:28 följande:
    Idag har vi träffats igen och det kändes mycket bättre. Mellan raderna bad de om ursäkt för sin reaktion senast och de kändes mycket mer avslappnade när jag gick iväg för att röka. Kanske hjälpte det att min kille var med och han visade upp sig från sin bästa sida. Det var första gången de sågs.
    Skönt! Känns annars som ett onödigt skav er emellan.
  • Anonym (Idiotiskt)
    Anonym (Camilla) skrev 2022-01-25 18:04:48 följande:
    Mim dotter skulle nog aldrig få cigaretter av mina föräldrar, Finns liksom inte på kartan, åtminstone så länge hon fortfarande är minderårig. Speciellt min mamma tycker det är lite jobbigt att hennes barnbarn röker men har mjuknat lite på sistone och har nu ställt ut en burk på altanen som hon kan fimpa i. Dottern röker när hon hälsar på dem men inte mer än nödvändigt vilket jag tycker är bra.
    Förståeligt och bra att inte röka mer än nödvändigt i såna lägen. Det försöker vi också hålla oss till. Det ska tilläggas att dottern var 18 fyllda då. En detalj i sammanhanget är att de köpt ett ciggmärke som dottern inte rökte då, men som hon rökt sen dess :)
  • Anonym (Idiotiskt)
    Anonym (Camilla) skrev 2022-01-30 08:26:24 följande:

    Beroende på om ens föräldrar tidigare själva rökt eller ej tror jag spelar roll hur de ser på och accepterar rökning generellt. Min mamma som själv aldrig rökt vet jag tycker det är jobbigt att jag och dottern röker. Trots det brukar jag fråga om hon kan köpa cigaretter till oss när de åker på semesterresor eller kryssningar men det sitter alltid långt inne. Hon köper våra 2 limpor vilket vi är tacksamma för men det skall alltid knorras lite. Aldrig att hon självmant skulle fråga men det är ju bara att acceptera. Rökande vänner köper alltid rätt märke, Marlboro i vårt fall, med sig hem utan att vi ens ber om det.


    Vi har också snälla vänner som köper med sig cigg när de åker på kryssning. Det har ju varit lite sparsammare med kryssningar de senaste åren men lite påfyllning har vi fått den vägen. Det skiljer ju ganska mycket i pris. Vi är lite udda i vår familj, fyra rökare och alla röker olika cigaretter
  • Anonym (Idiotiskt)
    Anonym (Tuva) skrev 2022-02-18 23:53:14 följande:
    Jag brukar åka på kryssning ibland men inte under de senaste åren Och därmed inte sedan jag började röka. Har hört att ciggen är billiga, men hur billiga? Jag röker Marlboro Gold och de kostar väl 67 eller 69 kr här hemma nu. Jag har faktiskt märkt i min ekonomi att jag börjat röka?

    Lite intressant att ni röker olika, tänker att den yngsta skulle ta efter mamma eller storasyrran och att ni som partners skulle röka samma.

    En helt annan sak. Är det någon här i tråden som röker i bilen? Jag gör det numera. Började när jag tog bilen till jobbet och var galet röksugen när jag jobbat och åkte hem. Alltid nervevad ruta dock.
    Ingen rökning i bilen för oss. Blir det inte ofräscht? Röker du inne hemma också?

    Jag röker också Marlboro Gold vilket min sambo också gjorde när jag började, men numera röker han röda Marlboro. Äldsta dottern har rökt röda Prince sen hon började och yngsta dottern kör LM blå. I de två sista fallen slumpade det sig antagligen så när de började smygröka och utifrån vad kompisar rökte.
Svar på tråden 38 år och börjat röka