• MFML

    Sprial under narkos

    Någon som satt in en spiral under narkos? 

  • Svar på tråden Sprial under narkos
  • MFML
    Anonym (S) skrev 2018-01-01 22:22:45 följande:

    Har jag väldigt svårt att tro. Varför skulle man lägga ner de resurserna för ett så litet "ingrepp"?


    Jo, det förekommer att patienter blir sövda vid spiralinsättning, det har till o med en överläkare bekräftat för mig. Det kan göras i fall då patienten är mycket rädd, så som jag är för att göra ett sådant ingrepp. Det är ett "litet" ingrepp jag vet, men det gör mig inte mindre rädd. Jag undrar om det finns någon här på fl som varit med om det.
  • MFML

    Jag har bestämt mig för att skaffa kopparspiral och att jag kommer inte göra det i vaket tillstånd. Min enda fråga var om någon här har satt in en spiral under narkos. Undrar hur det var. Jag har aldrig blivit sövd så har ingen erfarenhet av det. Har heller aldrig haft spiral men har kommit fram till att det är det enda preventivmedlet som kan passa mig.

  • MFML
    cosinus skrev 2018-01-02 13:27:52 följande:
    Jag har varit sövd en gång, det var jobbigt att vakna upp från. Mådde illa och var rätt förvirrad och det satt i ett tag. Gjorde en artroskopi för att kolla vad som var trasigt i knät.

    När jag sen skulle operera knät satte de ryggbedövning med tanken att jag skulle vara vaken under tiden. Det fixade jag dock inte då jag tyckte det var för obehagligt och de gav mig något så jag fick sova. Vet inte exakt vad men det var inte narkos för jag var ju redan bedövad. Det var helt underbart vakna upp från. Kände mig helt som vanligt direkt.

    Bolla med läkaren. Kanske narkos är bäst och kanske kan de som i mitt senare fall bedöva på ett sätt och låta dig sova på ett sätt som är snällare att vakna upp från än narkos.
    Ok! Men om jag ska bli bedövad innan så måste de sätta bedövningen i underlivet o det går jag aldrig med på... Så narkos måste vara bäst!
  • MFML
    Lelleliao skrev 2018-01-02 12:57:08 följande:

    Jag har. Satte in Mirena och jag var under narkos (sov).


    Hur gick det? Hade du ont efteråt? Vill du berätta varför du gjorde det under narkos? Har du kvar din spiral eller även tagit ut den under narkos?
  • MFML
    modsey skrev 2018-01-02 18:48:04 följande:

    Extremt ovanligt att få till då det krävs så mycket mer resurser. Be om lugnande är mitt råd om du är orolig.


    Jag pratade med en läkare och frågade om jag kunde få lugnande, då sa hon att det är bättre dem gör det under narkos, för om jag bara för lugnande blir jag avtrubbad men känner fortfarande smärta men utan möjlighet att kunna förmedla det. Så jag är en av de där "ovanliga" för jag får göra det under narkos, min fråga är bara om någon varit med om det och hur det isf gick/kändes.
  • MFML
    Anonym (Elin) skrev 2018-02-05 22:08:06 följande:

    Jag har gjort det, för fem år sedan.

    Jag skulle ändå sövas för att ta bort en livmoderpolyp, och då passade de på att sätta in en Mirena-Spiral samtidigt. Det var första gången jag fick en spiral, och jag hade sagt att jag var rädd för att det skulle göra ont när den skulle sättas in när vi pratat om det, så därför tyckte läkaren att det var perfekt att sätta in den när jag ändå skulle sövas för operationen. Jag har spyfobi och bad därför innan om att få en tablett som gör att man inte mår illa när man vaknar upp sedan, och det fungerade klockrent! Sövningen och uppvaknandet efteråt var en otroligt behaglig upplevelse (det var första gången i mitt liv som jag sövdes, och jag hade varit rädd och nervös innan). Efter den upplevelsen är jag inte det minsta rädd längre! Det var bara skönt och härligt (och då är jag ändå en väldigt rädd person).

    Nu har det gått fem år och spiralen har fungerat utmärkt för mig alla dessa år, jag är jättenöjd! Jag har inte haft någon blödning på fem år och spiralen har aldrig märkts av eller känts på något sätt.

    Eftersom jag inte skall genomgå någon operation denna gången så har jag varit orolig för att jag skall tvingas ta ut den gamla spiralen och sätta in den nya i vaket tillstånd, men det hade jag inte behövt grubbla över. Så fort jag sade att jag var rädd så sade sköterskan jag pratade med i telefonen att "ja, men då tar vi en sövning på dig!" som om det var den självklaraste saken i världen. Inga konstigheter alls, så jag tror inte att det är extremt svårt att få igenom en sådan begäran (som någon här ovanför skrev). Jag har fått tid i slutet på februari och förväntar mig en lika behaglig upplevelse denna gången.


    Vad skönt med ett så positivt inlägg! Jag har också fått min spiral insatt nu och håller helt med dig att upplevelsen enbart var positiv. Jag hade heller aldrig blivit sövd innan men kan absolut tänka mig att bli igen hehe. Även jag är en rädd person. 

    Får jag fråga hur länge du fick vänta på din tid som du har nu i februari samt vilket landsting du tillhör?
  • MFML
    Anonym (Elin) skrev 2018-02-06 16:59:52 följande:
    Åh, vad härligt att det gick bra, och att du fick samma positiva upplevelse som jag av att bli sövd! Hoppas att du får samma positiva syn på spiralen också, under kommande år.

    Jag trodde att jag skulle bli kallad automatiskt när de fem åren började närma sig sitt slut och det skulle bli dags för ett byte, men det blev jag inte (så notera datumet du fick din spiral insatt, och håll själv koll på när det är dags att byta). Jag skrev ett meddelande via Mina vårdkontakter (tycker det är smidigt), till den läkaren som haft hand om mig första gången spiralen skulle sättas in, och dagen efter ringde hon upp mig. Hon sade att jag skulle bli kallad inom tre månader (enligt vårdgarantin), vilket jag också blev (jag bor i Västra Götaland).
    Okej :) tack snälla för all info! Jag bor också i västra götaland :) 
  • MFML
    Anonym (Elin) skrev 2018-02-06 17:28:37 följande:
    Gör du? Vad kul! Och ingen fara, bara att fråga på om du undrar nåt mer framöver Glad
    :)

    Ja en sak jag tänkt på som jag själv nojjar jättemkt över är ifall spiralen ska flytta på sig om jag anstränger mig och därmed får spiralen att "tryckas" nedåt. Jag blöder nämligen fortfarande sedan 12 dagar tillbaka, om det nu ens har med saken att göra vet jag inte. Tänker att det kanske är känsligare då. Min fråga är iaf om du levt som vanligt sedan dag 1 sen du fick spiralen? Nu har vi väl iofs inte samma spiral då jag har kopparspiral men det borde väl ändå vara samma på så sätt :p 

    Har du någon gång kontrollerat att din spiral sitter rätt eller har du tagit det för givet? Gjordes något ultraljud vid insättningen?
  • MFML
    Anonym (Elin) skrev 2018-02-06 19:00:17 följande:
    Jag har en hormonspiral (Mirena) men tänker att alla spiralsorter ändå borde vara utformade på ungefär samma sätt. Jag har aldrig funderat på om spiralen kan flytta på sig vid ansträngning, men det tror jag inte är så vanligt. Det behöver du nog absolut inte oroa dig för. Ett tiotal gånger under dessa fem år jag haft min spiral har jag känt efter med fingret, och kollat så att jag kan känna trådarna högst upp/längst in. Känner man trådarna med fingret, så kan man nog känna sig helt trygg med att spiralen fortfarande sitter där den ska. Men ja, jag levde som vanligt från dag ett efter att jag fått spiralen insatt (tog det lugnt samma dag bara). Känner du inget av din spiral (skav eller något annat obehag) kan du vara lugn. Jag fick göra ett ultraljud på gynundersökningen innan, när vi diskuterade om jag skulle ha en spiral eller inte, men om de gjorde det även när jag var sövd vet jag inte :)
    Tack så mkt för ditt svar! :) 
  • MFML
    Anonym (?) skrev 2018-02-06 22:26:00 följande:

    Men varför?


    Varför narkos? För att slippa obehag
  • MFML
    Anonym (?) skrev 2018-02-07 21:07:14 följande:
    Söver man verkligen folk för att sätta in spiral? Gör det inte typ mer ont att sätta nålen inför narkosen?
    Jag gick privat och betalade. Inga problem såklart. I mitt fall är det inte nålen jag var rädd för utan själva insättningen av spiralen. Men det är ju individuellt det där.
Svar på tråden Sprial under narkos