Inlägg från: Kristina1962 |Visa alla inlägg
  • Kristina1962

    Fråga om löneutmätning

    Hej! Jag kommer av massa olika skäl bli tvungen att låta skulder på lån att förfalla nu i januari.

    Mina inkomster har nämligen sjunkit till ca 25% av vad jag hade innan. Vi fördjupar oss inte i det.
    Det är en knivig sits som kanske med lite tur kan lösa sig om några månader igen och då kommer jag att kunna betala "som normalt" Jag har varit i kontakt med långivarna och de ger inte anstånd med betalningarna.Nu sitter jag i alla fall i den här sitsen och det är tyvärr inget att göra åt.

    Nu kommer det alltså först bli påminnelser och sedan skickas ärendena till Kfm.
    Jag vill försöka vara lite "smart" redan från början för att komma på fötter så snabbt som möjligt igen. Så nu vill jag veta om någon som haft löneutmätning kan svara på mina frågor.

    Går skulder hos Kronofogden före alla andra räkningar man har? Då menar jag inte hyra och el och sånt utan jag menar ANDRA skulder. Om man exempelvis har ett lån som går till utmätning. Går det då före andra lån som man fortfarande klarar av att betala om lönen inte utmäts för "kraftigt". Vilket ju leder till nya förfallna skulder.....

    Jag undrar detta eftersom jag har flera olika lån och kommer att kunna betala en del av dem men inte alla. Då tänker jag att om jag väljer att låta "fel" (läs för stort) lån förfalla så kommer jag inte kunna betala de andra ändå och så hamnar de också hos Kfm. Eller hur fungerar det egentligen? Något annat man måste tänka på när man nu sitter i den här skitiga sitsen?

    Skäms över situationen men dags att ta tag i saken........ Snälla ge mig råd ni som har kunskap eller har varit i samma sits!

  • Svar på tråden Fråga om löneutmätning
  • Kristina1962

    Tack för svaret!
    Du har alldeles rätt. Jag ringde till KFM idag och pratade med dem för rådgivning och vid en löneutmätning "tvingas" man ofrivilligt in i att ens eventuella övriga skulder också förfaller.

    Skulder som finns för utmätning hos KFM prioriteras alltså framför andra saker som inte har med "skälig levnadsstandard" att göra. Det betyder att om man från början hade råd att betala 2 lån av 3 så kommer man inte ha möjlighet att göra det heller utan alla pengar går till det lån som ligger hos KFM.

    Skriver detta för att informera andra som eventuellt också undrar över detta.

Svar på tråden Fråga om löneutmätning