Inlägg från: Anonym (Mormor) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Mormor)

    Försörjningsstöd, barnens pengar!?

    Anonym (Soc.tanten) skrev 2018-01-12 20:45:30 följande:

    Jag jobbar med ekonomiskt bistånd och vi räknar med allas familjemedlemmars pengar i hushållets inkomst. Därför att man ska uttömma alla möjligheter till självförsörjning. Har man sparade pengar hemma så ska man använda dem. Tänk om inte soc fanns. Skulle du inte använda dina barns sparpengar för överlevnad?


    Visst, men ni har enbart formell rätt att räkna med sådana tillgångar som faktiskt är realiserbara i praktiken och ni har ingen rätt att tvinga "tredje man", som inte ens ansöker om eller har behov av försörjningsstöd att hjälpa till genom att tillexempel låsa upp ett konto. Om tex jag som mormor sparar åt ett barnbarn som bor växelvis på ett konto som enbart jag har förfogande över går det inte att kräva att jag ska låsa upp barnbarnets tillgångar för att barnbarnets pappas nya familj söker försörjningsstöd.

    Värt att nämna är också att barn med egna tillgångar aldrig har skyldighet att bidra med mer än sin "egen del" av skälig levnadsnivå. Någon skyldighet för barn med egna tillgångar att försörja föräldrar och syskon existerar inte.
  • Anonym (Mormor)
    Anonym (eee) skrev 2018-04-14 15:28:04 följande:

    Ingen i hela tråden har sagt något om att inte en mormor kan ha pengar på ett konto i eget namn och spara till ett barnbarn. Det är snarare just det många ger som tips så varför skriver du så här? Du kanske inte har läst tråden? 

    Och barn under 18 år kan inte "äga" eget, därför går eventuella pengar på banken i i familjens totala summor, OM de inte haft tex en mormor som lagt pengar någon annanstans. 

    Då kan barnet få dessa pengar när det har flyttat hemifrån. 


    Var har jag skrivit att kontot står i mitt namn? Det finns typer av sparande som står i barnets namn men där ingen av dess vårdnadshavare har någon dispositionsrätt. Det är ett sådant jag har ordnat.

    Att barn under 18 inte kan "äga" eget var bland det mest okunniga jag har läst. Har du aldrig hört talas om begreppet Överförmyndare? Vad tror du att de gör? Jo, förvaltar omyndiga barns tillgångar tills de är myndiga och får förfoga över dem själva. Omyndiga barn kan ha tillgångar som kommer från helt andra håll än från föräldrarna, tex försäkringspengar, skadestånd, arv från andra släktingar och det är inte alls "familjens" pengar utan barnets. Överförmyndaren förvaltar dem just för att föräldrarna inte ska kunna ta dessa pengar hur som helst och räkna in i "familjens" tillgångar.
Svar på tråden Försörjningsstöd, barnens pengar!?