Inlägg från: Anonym (L)) |Visa alla inlägg
  • Anonym (L))

    Varför har pappor fler föräldradagar än mammor?

    Anonym (Hhh2) skrev 2018-01-14 17:04:31 följande:

    Ja, varför har, vid gemensam vårdnad, pappor flera dagar än mammor? Är det verkligen jämlikt?


    Hur många dagar har vardera förälder, menar du?
  • Anonym (L))
    Anonym (.) skrev 2018-01-14 17:16:21 följande:
    Det är sant, jag tänkte inte på de 10 "pappadagarna".
    ???

    De 10  pappadagarna  är tillfällig föräldrapenning.
  • Anonym (L))
    Anonym (.) skrev 2018-01-14 17:40:05 följande:
    Kan mamman ta ut dem?
    Känns inte som att det behövs:

    Dagarna ska ge möjlighet att vara med vid förlossningen, lära känna barnet och ta hand om andra barn i familjen.

  • Anonym (L))
    Anonym (.) skrev 2018-01-14 17:51:38 följande:
    Det är klart det behövs ibland om man på så sätt kan spara övriga dagar.
    Du förstår inte, detta är tillfällig föräldrapenning, alltså inte vanliga föräldradagar. 
    Dagarna är till för att mamman ska få avlastning samt knyta an till barnet. 
  • Anonym (L))
    Seven Costanza skrev 2018-01-14 19:06:26 följande:
    Jo men frågan är ju ändå rimlig att ställa varför pappan blir ersatt med tio dagar tillfällig föräldrapenning för att vara hemma med barnet den första tiden, medan mamman tvärtom inte har rätt till tillfällig föräldrapenning utan om hon behöver inkomst under de tio dagarna måste hon ta av sina riktiga föräldradagar.

    Båda föräldrarna har ju rätt gentemot jobbet att vara hemma utan ersättning från det att barnet är fött och 18 månader framåt så varför pappan behöver ersättas med TFP medan mamman inte behöver det kan man ju undra. Om det handlar om att mamman anmäler vilket datum hon vill gå hem före förlossningen och ofta går hem någon vecka i förväg så tar ju inte det bort det faktum att det vore mer jämställt rent inkomstmässigt om mamman också hade rätt till tio dagars TFP istället för att behöva ta av föräldradagarna för att få inkomst.
    Du tycker inte det är skillnad på att vara f-ledig, och att vara hemma för att t  ex  stötta någon/ta hand om någon som är sjuk? Pappa-dagarna är tillfällig f-penning, pappan är hemma för stöttning och ta hand om eventuella syskon, han är inte f-ledig. Någon annan kan göra det istället. Det är inte knutet till föräldern.

    Räcker det inte att mamman tar ut majoriteten av dagarna, räcker det inte att vi har världens mest generösa f-försäkring? 

    Den dagen f-försäkringen är helt jämställd, dvs individuell, då tycker jag att man kan se över detta, och då ta bort dagarna. Så kan föräldrarna själv bestämma vem som ska vara hemma när och hur länge. 
  • Anonym (L))
    annabellelee skrev 2018-01-14 19:17:52 följande:

    Eller hur?! Som kvinna har du precis fött barn, och borde egentligen ha rätt att vara sjukskriven. Dessutom är man ofta så trött och svullen de sista 1-2 veckorna att man behöver vara hemma, men får ta det av "sina " dagar. Tämligen orättvist!


    Orättvist? Vi har världens generösaste f-försäkring, ändå gnälls det hela tiden. Du får väl få 5 dagar av pappan, så jämnar det ut sig.
  • Anonym (L))
    Anonym (Hhh2) skrev 2018-01-14 19:19:20 följande:
    Ja, de är de tio ?pappa?dagarna jag menar. Jag vet att man kan ge bort dom till någon annan, men då man inte kan ge dom till mamman så anser jag att pappan har fler dagar att disponera som han vill. Mycket märkligt nu när vikta månader och dubbeldagar finns.
    Fast det spelar ju ingen roll, eftersom det är samma familj, så kan pappan ge mamman 5 av sina ordinarie dagar, så har de lika många. 
  • Anonym (L))
    Gjuld skrev 2018-01-14 19:26:06 följande:

    Som det ser ut idag är föräldrapenningen även tänkt att fungera som ekonomiskt stöd när den som fött återhämtar sig fysiskt. (Skulle föräldraförsäkringen bli individuell måste den biten verkligen ses över!)

    Ens arbete när man tar emot föräldrapenning är att ta hand om barnet. Klarar man inte det kan man bli sjukskriven (jag var det tex). Men jag har funderat över vad de skulle säga om man planerade att jobba from. dagen efter förlossningen och den andra föräldern skulle vara hemma. Och sen sjukskriver sig den som fött eftersom hon inte klarar av att gå till jobbet som nyförlöst. Och så kan båda föräldrarna vara hemma!


    Tror du på allvar att arbetsgivarna skulle gå med på detta, dvs att de på allvar tror att en kvinna dyker upp på jobbet dagen efter förlossningen, och att de inte ska behöva ta in en vikarie?
  • Anonym (L))
    Anonym (Hhh2) skrev 2018-01-14 20:13:37 följande:
    De flesta pappor jag känner tjatar om hur viktigt det är att de tar hand om den nyfödda så mycket som möjligt dessa två veckor, för anknytningen typ. Ingen pratar om sin kvinna och att hon skulle behöva tid med den nya bebisen. Dom som har fler barn verkar ta stort ansvar för de äldre syskona iallafall.

    Håller iallafall med om att föräldraförsäkringen är väldigt generös i det här landet.
    Förstår inte vad du menar, menar du att mamman inte får amma, trösta sitt barn, att papporna går upp på natten när barnet skriker och är hungriga?

    Annars är det väl bra att även papporna knyter an till sina nyfödda, tror faktiskt att det är mer vanligt att pappor inte avlastar/får avlasta. 
  • Anonym (L))
    Anonym (mami) skrev 2018-01-14 20:51:26 följande:
    Aldrig hört att de 10 dagarna skulle vara till för att pappan ska serva mamman så att hon bara kan vara mamma. De flesta föräldrar sköter ju barnet tillsammans de första tio dagarna men bara mammans föräldrapenning som slösas.
    Tycker du att bådas f-penning ska slösas?
  • Anonym (L))
    Anonym (L) skrev 2018-01-14 20:18:01 följande:

    Det handlar också om att pappan ska kunna få 10 dagar utan att behöva tjafsa med sin arbetsgivare att komma tillbaka två dagar efter förlossning.


    Vad jag har hört så tar nästan alla pappor ut dessa dagar, till skillnad mot de vanliga f-dagarna. 

    Men tycker man det  är orättvist, så kan man ju säga till sin man att han jobbar istället...
  • Anonym (L))
    Anonym (mami) skrev 2018-01-14 20:49:12 följande:
    Varför har inte pappan rätt att ta ut föräldraledighet innan barnet fötts? Är det verkligen meningen att mamman ska behöva slösa på sin föräldrapenning för sina gravidkrämpor? Blir ju ännu mindre dagar för mammor än för pappor med det systemet. I värsta fall får ju mamman 59 (7 × 7 + 10) mindre betalda dagar hemma med sitt barn än pappan. Helt bakvänt egentligen.
    Man behöver inte ta ut f-penning innan barnet föds. Så hur blir det orättvist? Om det är orättvist, så är det för pappan som inte har den rättigheten. Kvinnan har en rättighet som inte mannen har, ändå är det orättvist för kvinnan, hur tänker du?
  • Anonym (L))
    Anonym (Hhh2) skrev 2018-01-14 22:21:54 följande:
    Mycket bra sammanfattning av FP historiskt till nu! Tror dock att idag skulle de flesta pappor stanna hemma första två v även om tiodagarna togs bort. Tycker mest rättvist vore om även mamman fick tio egna dagar, om inte annat så för att använda innan förlossningen. De har iallafall min tjej behövt. Men egentligen bryr jag mig inte ett dugg om detta, tycker bara att det är märkligt, speciellt nu som det diskuteras att införa fler pappamånader.
    Tycker det är sanslöst vad folk är bortskämda i Sverige. Staten ska betala allt. Vill man vara ledig innan förlossning, så kan man ta ledigt, inget hindrar er. Men betala själv, vi kan inte betala allt till föräldrarna med skattemedel. Ni får massor av dagar, nästintill gratis dagis, även när ni inte jobbar, företräde vid ledighet osv.
  • Anonym (L))
    Anonym (Hhh2) skrev 2018-01-15 11:32:44 följande:
    Anonym (Bortskämda svenskar) skrev 2018-01-15 11:17:09 följande:

    Och kan dessutom ta föräldradagar upp till barnet fyller 8 och därmed extra lån ledighet på sommar, vid jul osv.


    Tråden handlar inte om att vi inte har lång betald föräldraledighet i Sverige, för det vet vi alla att vi har. Tråden handlar om att det tjatas om att föräldraförsäkringen är ojämlik till pappornas nackdel, är eller har varit. Jag påstår att den inte är det, om den är ojämlik öht så är det ju till mammornas nackdel, om än med bara några få dagar.

    Min personliga åsikt är att vi har en BRA längd på ledighet som andra länder borde ta efter, inte kalla oss bortskämda.

    Min personliga åsikt är också att är man vuxen nog att skaffa barn är man också vuxen nog att bestämma hur man vill fördela dagarna, men det var en parantes.
    Ja, och när  man gör det så tar kvinnorna ut många fler dagar än papporna, så hur menar du att pappan har en fördel med de 10 dagarna? Kvinnan använder ju ännu fler av hans dagar.
Svar på tråden Varför har pappor fler föräldradagar än mammor?