Hur tolka "kan innehålla" eller "kan innehålla spår av"när det gäller gluten?
Hej! jag har fått diagnosen Celiaki( glutenintolerans) 2017, rätt så nyligen. Och jag blir minst sagt förvirrad av alla textningar bakom t ex chokladkakor när det gäller gluten.
I vissa står det "kan innehålla spår av" som i Marabous choklad, och dom har jag kunnat äta utan större problem. Men i t ex Fazer blå's med drage & lakrits, där står det" kan innehålla" och därför har jag inte vågat äta det sen jag fick min celiaki diagnos. Någon allergiker eller allergi dietist som har en aning om vad dessa texter betyder i praktiken? kan inte dricka vanlig havremjölk i större mängder för då reagerar min kropp och får mag kramp. Men har som sagt kunnat äta mjölkchoklad o sånt där det stått kan innehålla spår av utan reaktion mot gluten. Jag är tyvärr ett lakrits fan(typisk finne), och har märkt att det finns väldigt få glutenfria lakrits varianter som är billiga.
Vågar jag pröva mig fram eller är det kanske bäst att inte experimentera?