• Äldre 27 jan 09:06
  2500 visningar
  2 svar
  2
  2500

  Couvade - Sympatigravid?

  Hej,

  Startar en tråd där vi blivande pappor/partners kan diskutera graviditetssymtom - även känt som couvadesyndrom.

  Lite Bakgrund:

  Studier som gjorts visar att mellan 11 och 36% av alla män upplever graviditetssymtom tillsammans med kvinnan. De första symtomen uppträder runt tredje månaden, når sin topp mot slutet av tredje trimestern och försvinner efter förlossningen. Några av de fysiska symtom mannen kan få är matsmältningsbesvär, magkatarr, begär efter viss mat, illamående, ökad eller minskad aptit, diarré, viktökning, tandvärk, huvudvärk, klåda, muskelryckningar, näsblödningar eller andra smärtor. Bland de psykiska symtomen kan nämnas depression, oro, sömnlöshet, irritabilitet, spänningar och hypokondri.

  Mäns och kvinnors förändringar i hormonnivåerna är jämbördiga vid tiden kring förlossningen. Mängden prolaktin och kortiskol ökar strax före förlossningen och könshormonerna (testosteron och estradiol) minskar strax efter förlossningen. Män med fler graviditetssymtom (couvade syndrome) och män som påverkades mer av barnets reaktivitet hade högre prolaktinnivåer och större reduktion av testosteron. Hormonnivåerna är korrelaterade mellan kvinnan och mannen.

  ???????-

  Min erfarenhet är att det mest är något man skämtar bort och inte tar på allvar, även om det kan vara mycket jobbigt och ibland allvarligt för vissa.

  Berätta gärna om dina erfarenheter. Har du som pappa/partner upplevt graviditetssymtom? Hur hanterade du det? Fick du något stöd?

 • Svar på tråden Couvade - Sympatigravid?
 • Äldre 27 jan 09:19
  #1

  Själv kan jag berätta att jag upplever en del symtom:

  Muskelkramper/Domningar

  Oavsett när jag lägger mig så vaknar jag typ samma tidiga tid

  Oro

  Trötthet

  Viss illamående

  Jag har faktiskt mått sämre än min sambo som hittills mått ganska bra under graviditeten (ta i trä), vi är i v18.

 • Äldre 27 jan 11:02
  #2

  Med tanke på att kvinnor som är nära varandra synkar menscykler så borde det inte vara så konstigt att en man nära en gravid kvinna hela tiden också påverkas :)

Svar på tråden Couvade - Sympatigravid?
Logga in
Bli medlem
Underhållsarbete pågår och medlemsregistreringen är för tillfället avstängd. Vänligen återkom senare.