Vad ska man baka med mandelmassa?
Ja, som rubriken säger: vad ska man baka med mandelmassa?
Har massa mandelmassa i kylskåpet och måste göra slut på den snart. Någon med enkla tips? Gärna glutenfritt.
Ja, som rubriken säger: vad ska man baka med mandelmassa?
Har massa mandelmassa i kylskåpet och måste göra slut på den snart. Någon med enkla tips? Gärna glutenfritt.
Mandelmassekaka
1 Portioner
100 g Mandelmassa
60 g Margarin
4 Ägg
50 g Socker
1 dl Mjöl
2 ts Bakpulver
Vispa ihop länge (ett par minuter). Häll i smeten i en väl smord form, helst med avtagbar kant.
Garnera med en Gräddkant och lägg på en massa frukt ovanpå. Samt häll över lite geleï med vinsyra i.
( 210 grader ).
Mandelkaka med frukt - glutenfri
1 Kaka
200 g Mandelmassa
2 Ägg
2 tb Potatismjöl
1 ts Äkta vaniljsocker
1/2 ts Bakpulver
2 tb Citruslikör Till servering: Frukt
Riv mandelmassan och vispa ner ett ägg i taget. Blanda potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver och rör ner tillsammans med ev likör. Bred ut smeten i en smord, kokosbeströdd pajform med löstagbar kant, diameter 24 cm. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader 15-20 minuter. Servera gärna kakan dekorerad med frukt i bitar Kan även serveras utan den vackra frukten.
Mikaels tårta (mandelmassa, kola, grädde, kakao)
1 Tårta,stor
225 g Mandelmassa
2 Äggvitor, ovispade
Kolan
3/4 dl Socker
3 tb Sirap
2 dl Grädde
1/2 tb Smör; eller droppar olja
Garnering
Vispad grädde Sötmandel, rostad Kakaopulver
Riv kall mandelmassa grovt. Rör in de två ovispade (!) äggvitorna i mandelmassan. Kavla ut på smörat bakplåtspapper och ta ut en stor cirkel. Grädda i 175C, ca. 15-20 min. Massan "smälter" lite i ugnen, så kavlingen behöver inte vara perfekt.
Koka under tiden kolan. Det tar cirka 15-25 min, men testa ofta mot slutet. Kolan får INTE blir hård (hellre lös). Tillsätt 1/2 tb smör när konsistensen är bra (NS-kommentar: Några droppar olja är nog bättre..)
Häll kolan över den gräddade bottnen, garnera rikligt med vispgrädde (bre ett lager, tjockt efter eget omdöme :) Strö till sist över rostad flagad mandel, eller spån och sikta över kakaopulver.
Citronmarängpaj
Mördeg:
¤ 125 g mjölkfritt margarin
¤ 1 krm salt
¤ 125 g mandelmassa
¤ 1 ägg
¤ 3½ - 4 dl gluten- och mjölkfri mjölmix
Citronkräm:
¤ 4 ägg
¤ rivet skal från 3 citroner
¤ saft från 4 citroner
¤ 3 dl socker
¤ 125 g mjölkfritt margarin
Maräng:
¤ 4 äggvitor (ca 150 gram)
¤ 2½ dl socker
¤ rivet skal från ½ citron
Mördeg:
Alla ingredienser ska vara rumsvarma!
Lägg mandelmassa och salt i en matberedare. Mixa tills mandelmassan blivit smidig och tillsätt därefter smöret i små portioner.
Häll i ägget och till sist mjölet.
Var noga med att inte överarbeta degen när mjölet är tillsatt!
Rulla in degen i plastfilm och låt den vila i kylskåp i ca 2 timmar.
Degen går lika bra att göra för hand.
Kavla ut degen mellan mjölad plastfilm. Degen ska bli ca 2 cm större än pajformen.
Lägg degen över formen och tryck till försiktigt. Skär till kanterna och sätt den i frysen i ca 1 timme.
Ta ut pajskalet ur frysen, nagga det i botten och sätt in det direkt i ugnen på 180 grader och låt pajskalet grädda tills det får färg (ca 10 minuter).
Citronkräm:
Häll alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt krämen koka under ständig vispning tills den är lagon tjock (ca 10 minuter). Sila bort ev kärnor och skalrester från krämen och låt den svalna under plastfilm.
Varmvispad maräng:
Koka upp ett vattenbad på spisen. Ta en glasskål som passar till vattenbadet och häll i äggvitan, sockret och citronskalet.
Vispa tills du känner att sockret har smält. Marängen får inte kännas kornig (pröva med fingrarna).
Ta glasskålen från vattenbadet och vispa med elvisp tills du får en fast maräng.
Servering:
Sätt ugnen på grillvärme (275 grader). Klicka ut citronkrämen i pajformen och toppa med marängen.
Bränn av marängen högst upp i ugnen tills den fått en fin färg.
Servera pajen med t.ex. vaniljsås.
Mandeltårta
500 g mandelmassa
4 ägg
2 msk Mixwell Ljust basmjöl
saften av en apelsin
rivet skal från en halv apelsin
150 g blockchoklad
strimlat apelsinskal till dekoration
Riv mandelmassan grovt och blanda den sedan med äggulorna och mjölet. Rör ner apelsinsaften och det rivna skalet.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner skummet i smeten. Bred ut smeten i en smord form gärna en med löstagbar botten. Grädda nere i ugnen ca 30-40 minuter i 175°.
Smält blockchokladen och bred ut den över kakan och garnera med det strimlade apelsinskalet.
Det blir också gott att smaksätta kakan med lime
Tranbärskaka
1-2 msk mjölk- och sojafritt margarin
1-2 msk fiberhusk
3dl tranbär
3/4 dl socker
1 1/2 dl apelsinjuice eller
1 1/2 dl rårörd lingonsylt
300g äkta mandelmassa
3 ägg
Smörj och ströa en rund form, 22-25 cm i diameter, med margarin och fiberhusk.
1. Koka tranbär med socker och apelsinjuice ca 5 min och låt svalna.
2. Riv mandelmassan grovt och rör ner ett ägg i sänder. Skrapa ner blandningen i formen. Lyft upp bären och lägg dem på mandelmasseblandningen i formen eller bred ut lingonsylten.
3. Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen ca 40 min och låt svalna.
En helt vanlig jävla kaka
Ett ägghelvete
1 dl sur mjölk
Så lite smör som möjligt
Socker
Ingen jävla mandel i alla fall
2 dl bakpulver
1 pkt fula russin
Fyllning:
1 dl vaniljsocker
1 melon eller något annat
Mycket sprit
Gör så här:
Häll nästan allt i en bunkjävel och kör med en elvisp nästan en timme.
Grädda direkt i skålen, skit i att bröa, kakhelvetet fastnar ändå.
Dunka utav bara fan för att få ut skiten ur bunken.
Garnera med krossad melon och sprit.
Om kakfan inte lossnar, släng ut skiten genom fönstret och drick upp spriten.
HIHIHIHI
Riv mandelmassan och rör ihop med en vispad äggvita,spritsa eller klicka ut små kakor på en plåt med bakplåtspapper, grädda i 200 grader tills dom fått lite färg.
När dom svalnat kan man doppa botten i lite choklad.
Vill man dom ska se lite festligare kan man ta lite karamellfärg i smeten och ett cocktailbär på toppen.
Ta ca 200 g mandelmassa till en äggvita.
Smeten ska vara så smidig att den kan spritsas.
Tack vad gulliga ni är!! Ska försöka få tid att baka i helgen Mums!
Mozartkulor
Mandelmassa, Marabous dubbelnougat och så doppar du de färdiga kulorna i smält choklad.
Hur enkelt som helst!!