Inlägg från: Anonym (..) |Visa alla inlägg
  • Anonym (..)

    Lämnar barn på förskolan

    Min man reser på besök till sitt ursprungsland 6 veckor per år. Jag jobbar under tiden och barnen går på förskola. Det är inte möjligt att barnen följer med honom och jag kan inte ta ut semester på det viset. Förskolan vet om att han är bortrest dessa tillfällen(Barnen berättar och normalt sett hämtar och lämnar min man) men ingen har ifrågasatt upplägget. Vi bor inte i Stockholm.

    Ibland går det inte att ta med barnen, fast en förälder behöver resa iväg. Självklart med förskola då, ifall andra föräldern jobbar, tycker jag.

  • Anonym (..)
    Ingrediensen skrev 2018-02-11 13:17:02 följande:
    På vårt dagis ringer de och kräver att barnet ska hämtas om de får veta att en förälder har semester. Detta har gällt sammanboende föräldrar, antar att de inte ringt om de varit skilda. Jag tycker förskolan får tänka om och låta samma regel gälla för alla föräldrar och barn. Argumentet att skilda föräldrar inte ska behöva samarbeta tycker jag verkligen är förkastligt. Du behöver inte vara ihop med barnets pappa resten av livet men du MÅSTE samarbeta så länge barnet är omyndigt. Så enkelt är det! De allra flesta måste kunna göra det och så får väl undantagsfallen söka dispans. Jag menar skulle den som har samarbetssvårigheter riskera att förlora vårdnaden kanske samarbetet skulle ta fart.
    Märkligt beteende av förskolan. Jag kan förstå att de ringer om hämtning om en förälder är hemma och har semester, och barnen är på förskolan. Det är dock troligtvis så att föräldern som har semester hemma själv har ett starkt skäl till att inte ha barnet/en hemma samtidigt.
    Är däremot den semestrande föräldern bortrest, på ett sätt där man omöjligt kan ha med sig barnet, finns ingen möjlighet för den hemmavarande föräldern att bara lämna sitt jobb och hämta barnet för resten av veckan. Det blir olovlig frånvaro på jobbet, om man inte kan vabba, vilket givetvis inte är tillåtet om barnet är friskt.
  • Anonym (..)
    möjligt skrev 2018-02-11 15:58:05 följande:
    Jag är lite förvånad att det inte är lättare att förlora sin förskoleplats om man bryter regler.

    Iaf här är det väldigt högt tryck på förskolorna, framförallt de populära. Att då få stå i en lång kö och sedan endast få plats på en förskola jättelångt bort från hemmet när andra bryter regler och missbrukar förskolan måste kännas ganska surt.

    Har man nu regler så hade det väl varit rimligt att det finns nåt system med kanske varningar och konsekvenser?
    Det skulle ju i så fall främst drabba barnen, om de skulle vara tvungna att byta förskola, eller att föräldern förlorar jobbet som konsekvens.

    Däremot skulle man kanske kunna tänka sig en variant där man betalar extra under vissa dagar när man själv är ledig men ändå behöver ha barnet på förskolan av olika anledningar. Tex kunde varje familj få en valfri pott på 5-10 dagar per år där man, om man så önskar, kan anlita förskolan som barnvakt till ett högre pris än vanligt.
  • Anonym (..)
    Anonym (Förskollärare) skrev 2018-02-12 20:42:27 följande:

    Det har du ingen aning om. Jag kan garantera dig att förskolechefen tillfrågades först. Hen ville säkert göra ett undantag som hen normalt inte skulle gjort och ville inte att det skulle spridas. Pedagogerna skulle inte riskera sitt jobb för din skull. Naivt att tro det.


    Jag är rätt övertygad om att pedagogerna på vår förskola inte berättar för chefen om att min man är bortrest. Varför skulle de?

    Däremot fick en annan förälder tillsägelse att omedelbart komma och hämta sitt barn när det uppdagades att hon var hemma och ledig några dagar (hade tänkt fixa massor på huset, vilket var svårt med barnet hemma).
  • Anonym (..)
    Anonym (Förskollärare) skrev 2018-02-12 20:57:12 följande:
    Nej antagligen vet pedagogerna vad förskolechefen sätter upp för regler kring detta redan. De behöver inte fråga varje gång.
    Tja, hade de följt reglerna hade jag behövt ta ledigt från jobbet 3 veckor varje vår och 3 veckor varje höst när min man reser bort. Nu säger de inget för de vet att det inte är möjligt för oss att göra på annat vis.

    Hur kommer det sig att en annan förälder inte fick vara ledig och ha barnen på förskolan?
  • Anonym (..)
    Anonym (Förskollärare) skrev 2018-02-12 21:12:32 följande:
    Ja och därför ansåg nog förskolechefen att det var ok. I den andra situationen var väl föräldern hemma? Det är ju skillnad.
    Hur menar du nu? Är det alltså plötsligt ok att min man (vi bor ihop) reser iväg och jag jobbar under tiden? Jag trodde du sagt att det enbart är ok med skilda föräldrar och att jag borde få lösa det hela med barnvakt (som inte jobbar). Om det är skillnad mellan mig och den andra föräldern... var skall man dra gränsen? Är det plötsligt ok med spa-resa, älgjakt, skidsemester osv där barnen inte kan vara med?
  • Anonym (..)
    Anonym (Förskollärare) skrev 2018-02-12 22:04:06 följande:
    För förskolechefen på ditt barns förskola var det ok ja tydligen. Förskolechefer kan vara mer generös än vad skollagen säger.
    Fast nu skrev jag ju att jag är rätt övertygad om att förskolechefen inte har en aning om att min man är bortrest. Personalen tycker det är ok, men varför skulle de då springa och fråga chefen? Anonym (Förskollärare) skrev 2018-02-12 22:06:18 följande: Så du tycker att pedagoger ska bestämma godtyckligt själva vilka regler som ska gälla? Jisses. Så är det nog det fungerar i väldigt många fall.
    Anonym (Förskollärare) skrev 2018-02-12 22:06:18 följande:
    Så du tycker att pedagoger ska bestämma godtyckligt själva vilka regler som ska gälla? Jisses.
    Så är det nog det fungerar i väldigt många fall. Vad får dig att tro att personalen pratar med chefen om allt?
  • Anonym (..)
    möjligt skrev 2018-02-12 23:02:34 följande:

    Nu är den här artikeln ett par år gammal men jag tvivlar på att kostnaden gått ned betydligt.

    www.varldenidag.se/nyheter/dagisplats-kostar-en-halv-miljon-per-ar/cbbndB!r1Co35v2yH7yBIUaah0ZGA/

    Realkostnaden för ett års förskoleplats snittar på 110000 sek per år.

    Om man nu vill ha sina barn där utöver de tider man har lagstadgad rätt till så hade det väl kunnat vara ett förslag att föräldrarna då betalar ett realvärde för dessa dagar utöver sin förskoleavgift.

    Barnet är på en trygg bekant plats, staten/förskolan får en extra inkomst och föräldrarna får möjlighet till egentid


    Det skulle ju motsvara ca 300 kr per dag och det kallar jag billig barnvakt. Jag kan tänka mig att folk skulle betala tex 1500 kr för en vecka ledigt utan barn. Då blir det också tydligt bedrägeri om man är ledig utan att betala. Men... Hur gör vi med orättvisorna? De som inte har råd till detta... skall de aldrig få vila upp sig?
  • Anonym (..)
    Anonym (Förskollärare) skrev 2018-02-12 23:35:07 följande:

    Varför? Därför att chefen bestämmer. Sådana regler måste pedagoger prata med förskolechefen om om det inte finns ett redan godkännande beslut i kommunen. Det kan finnas ett redan godkänt beslut på förskolan också som pedagogerna vet om sedan innan. Men att pedagogerna bestämmer godtyckligt fungerar det inte i många fall.


    Jag antar att pedagogerna anser sig själva kapabla att fatta vissa beslut på egen hand, utan att dra allt vidare till chefen. Vi har aldrig bett om lov att få ha barnen där när min man är bortrest. Vi bara agerar som om det självklart går bra, och då diskuteras det inte.
  • Anonym (..)
    Anonym (Förskollärare) skrev 2018-02-12 23:57:02 följande:

    Nej de får inte fatta sådana beslut själva. Det vet de om. Nej pedagoger agerar inte poliser så därför diskuteras inte ert agerande.


    Får och får... Det görs.

    Just det, det diskuteras inte. De väljer att fatta egna beslut och inte att agera poliser.

    Tur att det finns vettiga pedagoger!
  • Anonym (..)
    Fru Ve skrev 2018-02-13 09:45:13 följande:

    Låter som om det finns många väldigt osmarta människor. Om man gör en "fuling" och lämnar barn på förskola utan att man ska jobba - då bör man ju rimligt vara väldigt diskret och inte låta allt och alla få veta vad man har för sig. Hur kan annars förskolan få veta att man är hemma och fixar med huset t.ex?


    I det fallet som jag känner till trodde mamman att det var ok att lämna på förskolan fast hon var hemma, så hon pratade med personalen om hur mycket hon fick gjort. De tog det då till chefen, som ringde upp.

    I vårt fall kan jag inte dölja att min man är bortrest. Dels pratar äldsta barnet om det och jag tänker inte be henne ljuga. Dels är det normalt min man som hämtar och lämnar, så det blir ju andra tider när han är borta och bara jag som kommer till förskolan (samt mina föräldrar som hjälper till ibland).

    Skulle jag själv varit hemma för att släppa skulle jag såklart sagt till barnen att jag skulle jobba, och inte sagt något på förskolan, men det brukar inte hända.
Svar på tråden Lämnar barn på förskolan