Inlägg från: zdudmwml |Visa alla inlägg
  • zdudmwml

    Får skolan kräva att läxorna görs?

    Dennadagdettaårdennastund skrev 2018-03-06 10:02:24 följande:
    Haha kränkta? Kanske handlar det om vad som är bäst för deras barn? Och ifrågasättande varför inte skolan hinner med allt under en dag, så att barnen får vara lediga efter skolan. Det är fel.
    Precis. Vad som är bäst för barnet.

    Bara det att otroligt många kvinnor har blandat ihop det där. Många gånger handlar det om Vad som är bäst för mig.
  • zdudmwml
    Anonym (Mamma) skrev 2018-03-06 10:02:22 följande:
    Jag tar skolan på största allvar kan jag garantera dig, men en sexåring ska inte behöva gråta av trötthet på kvällen för att det är ännu mer skolarbete att göra.
    Att jag ifrågasätter din läsförståelse beror på att jag sett dig i många trådar, envist fast vid din tolkning trots att andra försöker förklara för dig att du missförstått.
    Nej det ska hon inte behöva göra.
    Det orimliga i ditt resonemang är att du kräver att andra ska fixa ditt barns problem åt dig.

    Du har tydligt problem med läsförståelsen vilket är förklarligt eftersom du inte tycks förstå det fulla allvaret med utbildning. Jag har aldrig problem med att förstå, däremot tycker jag ofta olika och står för det. Det är precis likadant som många andra på familjeliv. Skillnaden är att jag står för det och aldrig skaffar hundra nya anonyma nick för att bjäbba emot.


  • zdudmwml
    Anonym (Svensk skola suger) skrev 2018-03-06 10:06:04 följande:
    Jag skulle nog vilja påstå att det går åt en del timmar för väldigt många när det ska fikas, tas kaffe, pausas, snackas skit med kollegorna, och kollar facebook..
    Sen vet ju jag inte vilken förskola du är bekant med, men i min värld är det inte bara skoj skoj skoj dagarna i ända, just för att de ska förbereda inför skolan.
    Då har du en bra slapp arbetsplats. Nu frågade jag efter snittvuxen och inte din arbetssituation.

    I min värld finns det gråskalor, det är inte antingen eller. Det är inte antingen arbete vareviga minut eller lek hela dagen. Tror du att det är så så tror du fel. Min poäng var att du inte kan jämföra barns situation med vuxnas arbete. Jag inser att det blev förvirrande för det var underförstått att barns dagar innehåller mycket mer än slit med skolarbete. De jobbar helt enkelt inte hela dagen trots att de är borta från hemmet.

    Det vore absurt om man bara ska ta med sig hem arbete läxor som man själv finner intressant och roligt för stunden. Så funkar det inte i ett arbete, inte heller när man kommer uppåt i åren i skolan. Så funkar det inte ens i livet, att man bara kan göra sånt man tycker är skoj.
  • zdudmwml
    Anonym (Svensk skola suger) skrev 2018-03-06 10:10:00 följande:
    Det ÄR dock skolans uppgift att anpassa utbildningen till varje individ, och alla har vi något intresse som kan få igång lässuget, det gäller bara att hitta rätt. Att tvinga in alla på samma bana med samma material och samma tillvägagångssätt är inte en hållbar lösning och då ser man bristande intresse för lärande hos barnen, och en nedgående trend för Sverige som stort.

    Håller med dig om (om jag tolkar rätt) att föräldrarna lägger över allt ansvar för barnen på skolan, inklusive uppfostran, och det är en travesti i sig. Skolan ska lära barnen fakta och information och utmana dem tankemässigt, men uppfostran och liknande är något de ska få hemma. Kan man inte uppföra sig i skolan har man inte där att göra.
    Jovisst, jag förnekar inte det. Bara det att alla vet att det bara går att göra till en viss gräns.
    Problemet idag är att föräldrar tolkar det som att skolan ska fixa allt och de själva kan med gott samvete skita i det.

    Du tolkar mig rätt där.
  • zdudmwml
    Anonym (Anonym ADHD) skrev 2018-03-06 10:15:06 följande:
    Även vi som har diagnos OCH har barn med diagnos fixar det, de flesta av oss. Så jag tycker det verkar väldigt onödigt gnäll. Framför allt när det är något som är viktigt för barnet. Annars lär man barnet att vägen genom livet är inte att få saker gjort utan att skrika högt och protestera. 
    Det är väl ganska självklart att vanliga föräldrar utan diagnos med vanliga barn utan diagnos ska fixa det om de bara vill.
    Det är ingen påstår att det är lätt men det går. OM man vill.
  • zdudmwml
    Anonym (A) skrev 2018-03-06 10:23:32 följande:
    Barn lär sig bättre när de har roligt. I förskoleklass handlar det väldigt mycket om att leka in kunskap.

    Givetvis måste barn lära sig även sådant som de tycker är tråkigt, men det är inte ett självändamål att vänja dem vid att göra tråkiga eller jobbiga saker när de är 6 år.

    Det får de ändå lära sig tids nog.
    När är det dags att börja lära sig att man även måste göra tråkiga saker?
  • zdudmwml
    IsDimma skrev 2018-03-06 10:37:56 följande:
    Jag är emot läxor i skolan av anledningen att inte alla barn kan få den hjälp dom behöver med sina läxor hemma. Skolarbete i skolan hos läraren. Inte alla barn har förutsättningar att få hjälp, föräldrar som inte kan, vill eller förmår att hjälpa till.
    Att lägga det på fritids är nog i dagsläget inte möjligt. Fritidspedagogerna är alldeles för få för att hinna det tyvärr.

    Kämpa för att alla ska slippa läxor. Men fram tills dess få ni ju se till att barnet gör dom.
    Principiellt är det så skolan borde fungera anser jag men det är lång väg dit. Lärare idag är i mångt och mycket rättslösa som blir anmälda för allt högt som lågt, från grova saker till banaliteter som vitsar - och blir fällda för det.
    Föräldrar har i allmänhet abdikerat så det ligger på skolan att även fostra barnen.

    Listan kan göras lång på varför skolan inte klarar av att vara den enda som står för barns utbildning och bildning.
    Så länge som föräldrar bara kräver och kräver kommer skolan att vara kaotisk. Istället för att fråga vad man kan kräva av skolan bör vi fråga vad vi kan bidra till.

    Sen kan man aldrig inbilla sig att skolan ska eller kan vara den enda institution som står för bildning. Mycket kunskap måste nötas in, som läsvana. Visst skulle vi kunna kräva att skolan ska stå för även det men då måste vi acceptera att kunskapsnivån kommer att rasa för de tid till allt i skolan. Det om något kommer att skapa segregation alldeles på riktigt med en grupp som tar utbildning på allvar och en annan stor grupp med stora kunskapsbrister.
  • zdudmwml
    Anonym (l) skrev 2018-03-06 10:42:05 följande:
    Så 6-åringar ska bara göra roliga saker? Inte plocka undan efter sig, inte lägga sig i tid, inte sitta ordentligt vid matbordet?

    Vilken konstig inställning, inte konstigt att så många barn är söndercurlade...
    Jag tror du slog huvudet på spiken. Många vuxna också för den delen.

    Skolan skulle inte tvungna att även uppfostra barn om föräldrarna hade gjort sitt jobb. Nu har det blivit ett mantra att man inte ska tvingas göra tråkiga saker för det kan man göra "sen".  Ett "sen" som aldrig kommer. Det är tråkigt att se till att barnen gör läxor och det är jobbigt men det betyder inte att man kan kräva att någon annan ska fixa det åt en.
  • zdudmwml
    sextiotalist skrev 2018-03-06 11:16:27 följande:
    Fast sexårsverksamhet, inte ens obligatorisk, läxor ska ha ett syfte, inte bara för att.
    Jag kan inte tänka mig en enda meningsfull läxa i den åldern. Än mindre läxor som kräver en timma.
    Jag är dessutom uppvuxen med lärare (som varit aktiva sedan 30-talet, hon är förvisso inte i livet längre) och inte ens de har den inställningen.

    Min mamma, som var lärare sedan 1957, hade uppfattningen att varje läxa man gav, den ska vara genomtänkt och ha ett syfte och inte ersätta undervisningen (hon hade som max antal läxor två i veckan och detta var i mellanstadiet)
    Jag personligen tycker det verkar vara en trist tillvaro att välja att se meningslöshet före nyttan, men det är jag det.

    Det finns massor av saker som gör att läxor är meningsfulla fastän man kanske inte upplever det. Och jag tror ärligt att det inte spelar någon roll vad någon säger för du har bestämt dig för att det är meningslöst.

    All respekt för dina lärare du refererar till men skolan idag skiljer sig ljusår från hur den såg ut och fungerade för 80 år sedan. Gud nåde den lärare som ger läxor på slentrian idag. Föräldrars mångåriga klagolåt har gjort att lärare inte gör det fastän föräldrar gärna vill tro det för att DE inte omedelbart förstår vad som är  meningsfullt eller hur det är genomtänkt.
  • zdudmwml
    e, sextiotalist skrev 2018-03-06 11:41:44 följande:
    Ok,  sonen gick ut gymnasiet för två år sedan. Han gick natur på gymnasiet och inte en enda läxa förutom i språk under tre år, så uppenbarligen så fungerar undervisning utan läxor också. Mitt ena syskonbarn går i första klass (inga läxor mer än en liten läsläxa än)
     Ja, jag har vänner som är lärare i dagens skola, ja, läxor ska ha ett syfte. Om jag är studiefientlig, inte det minsta.
    Jag kommer från ett akademiskt hem med studietraditioner i generationer tillbaka, många lärare i släkten.
    Jag åberopade att min mormor undervisade under 30-talet, för att påvisa att det är en lång tid som skolans värld har varit aktuell i min släkt. Jag är fullt medveten om att skolan förändrats under 80 år och under 50 år har jag (genom att själv gått i skola, har syster och mor som varit, och är, lärare och egna barn som gått i skolan)
    Det är verkligen kul att det fungerat för DIN son, synd att inte ALLA barn har samma förutsättningar. Tycker du inte? Att det KAN fungera betyder inte att det funkar så i praktiken.

    Bra att du inte är studiefientlig, det trodde jag inte heller, jag kommenterade din snabba slutsats om meningslöshet och brist på att vara genomtänkt. Din släkttradition och nutida bekantskaper gör sådana snabba ogenomtänkta så mycket värre. 


Svar på tråden Får skolan kräva att läxorna görs?