• EhxJ

    Gravid och influensa!!!

    Hej. Vill bara klargöra riktlinjerna i Sverige för influensa.

    Om du är gravid i andra eller tredje trimestern rekommenderas att man äter virushämmande läkemedel (tamiflu) för att minska risk för allvarlig sjukdomsutveckling och komplikationer. Behandling ska påbörjas inom 2 dagar från symptomdebut (ex feber). Man bör även (vid 2a och 3e trimester) ta läkemedel i förebyggande syfte om hög risk för smitta (som ex familjemedlem som insjuknat) även om man inte själv ännu visar symptom.

    Som en person sade tidigare att en läkare rekommenderat att vänta och ej ge läkemedel pga CRP är lågt är rent felaktigt.

    /Arbetar själv som läkare (tidigare på infektionsklinik)

  • EhxJ
    3hjärtan skrev 2018-04-09 06:19:43 följande:

    Tack för bra info. Har fått tamiflu på recept men fick råder att börja inom 2 dygn när jag insjuknat. Sambo och 2 barn hade det men jag klarade mig som tur var.

    Är influensa säsongen över nu?


  • EhxJ
    3hjärtan skrev 2018-04-09 06:19:43 följande:

    Tack för bra info. Har fått tamiflu på recept men fick råder att börja inom 2 dygn när jag insjuknat. Sambo och 2 barn hade det men jag klarade mig som tur var.

    Är influensa säsongen över nu?


    Vad skönt att du klarade dig! Gissar med tanke på handläggningen att du säkert är vaccinerad? Om vaccinerad och gravid och inga andra riskfaktorer (så som ex hjärtsjuk, lungsjuk) så kan man avvakta tills eventuella symptom börjar. Alltså precis så som du fick rådet att göra 3hjärtan.

    Influensasäsongen är absolut i sjunkande trend över hela Skandinavien, men fortfarande ?medelhögt insjuknande? så inte helt över än tyvärr.

    Har just för tillfället själv barn och sambo (och hela sambos familj) som snabbt insjuknat i klart misstänkt influensa igår, sambo skickas just nu för provtagning (finns snabbtest) och därefter beslutar jag hur jag får göra med Tamiflu. Är vaccinerad.
  • EhxJ
    Bubbel85 skrev 2018-04-09 18:34:43 följande:

    Hur är det möjligt att dessa riktlinjer inte finns någonstans att hitta på nätet? Googlade ett helt dygn av oro i början men hittade ingen info om det, bara att det inte är någon fara för fostret. Hade jag vetat det hade jag ju såklart sökt vård direkt när jag blev sjuk eftersom det kom så hastigt och därmed visste att det var influensa :( på 1177 borde det isåfall stå om någonstans tänker jag :(


    Håller verkligen med om att det borde stå tydligare, ex 1177 som är till för allmänheten! Samt kan jag uppleva tyvärr att det finna bristande kunskap inom sjukvården med i detta, ofta som rådgivare på ex hälsocentralen inte är helt uppdaterad. Det finns bra information på nätet (för den som vet var man ska söka).

    Ett bra tips är www.infpreg.se

    Där står det om alla infektionssjukdomar som har betydelse under graviditet och ger uppdaterade riktlinjer (i samråd med läkemedelsverket och folkhälsomyndigheten). Bra info för både allmänheten och vårdpersonal (man väljer vid start vad man är och vill läsa).
Svar på tråden Gravid och influensa!!!