• NELJ

    Akademiker med låg lön

    Anonym (Fällan) skrev 2018-03-16 19:08:46 följande:

    Jag jobbar som administratör och har en 4-årig akademisk utbildning. Jag har i många år slitit mitt hår då jag kämpat, jobbat hårt, jobbat över, visat intresse för högre tjänster men aldrig kommit någon vart. Jag har varit på intervjuer och blivit totalt nedslagen av rekryterare som blir förvånade när jag velat ha en lön som är 30+. De anser att jag har för höga krav. Nyligen uttryckte en rekryterate att jobbet jag sökte var välbetalt varpå jag fick upp ångan lite. Gissa om jag blev paff när jag fick veta att det rörde sig om 27 t. Gör några år sedan erbjöds jag en tjänst med 21500 i lön. Att de hade mage! Jag tror att kvinnliga akademiker kräver för lite och att det därför är enkelt för arbetsgivare att hitta kvinnor som utför mer kvalificerade administrativa uppgifter till lägre lön. Nu har jag äntligen fått lite bättre betalt men genomsnittslönen för dem med min utbildning är 46 t och dit har jag en bit kvar. Jag undrar, finns det fler akademiker med låga löner? Vad jobbar ni med?


    Men vad pluggade du? Är det en relevant utbildning för dina arbetsuppgifter?
  • NELJ
    Anonym (Fällan) skrev 2018-03-16 19:57:29 följande:

    Ekonom.


    Då låter det som om du ändå hamnat på tjänster som du är överkvalificerad för.
  • NELJ
    Studentpappa skrev 2018-03-18 07:36:34 följande:

    Jag är också ingenjör och fick upp min lön 20% vid byte av jobb. Jag arbetar på en stor aktör i min bransch och här verkar normal löneökning ligga på ca 2% per år om du inte avancerar eller är extremt högpresterande.

    Det möter ju inte ens inflationen i år, nu kan ju inte jag klaga då jag fick hög lön när jag började men det kommer inte direkt fortsätta gå snabbt uppåt om jag inte byter jobb internt..

    Var ser du att man anger en lön där man söker folk? Har jag inte sett på tio år tror jag.


    Precis som för ekonomer är ju ingenjörer en bred och spretig grupp. I min branch (konsult/specialist) har jag ofta fått ca 5%-iga höjningar per år men inte nåt stort kliv uppåt när jag bytt jobb. Det är ett bristyrke så de flesta arbetsgivare gör sitt bästa för att hålla kvar personalen.
Svar på tråden Akademiker med låg lön