Inlägg från: EmberEyes |Visa alla inlägg
  • Anonym (Kaffedraken)

    Syskonbråk - hur hanterar ni dem?

    Föräldrar har någon sorts sjuk bild av att syskon ska tåla en massa skit från varandra som de aldrig skulle acceptera i vanliga fall.

    Hur skulle du som vuxen reagera om någon skulle ta sig in i ditt hem på en mer eller mindre daglig basis, som vägrade lämna? Som kommer och ska vara med varje gång du har gäster? Polisens reaktion är att säga till dig att inkräktaren bara är nyfiken och att du ska låta honom hållas tills han ledsnar?

    Som förälder så får du se till att freda storasyster från lillebror. Ge henne ett lås på dörren så lillebror inte kan komma in. Om lillebror inte kan bete sig och respektera gränserna så får ni se till att lillebror får konsekvenser, och inte tillåta storasyster att lida. Vad som är verkligt oroväckande är att storasyster kan skrika och skrika och skrika, men ingen förälder kommer till undsättning. Ert daltande med lillebror är vad som skapar dessa situationerna.

  • Anonym (Kaffedraken)

    Vilka sätt har storasyster att freda sig?
    Lillebror lyssnar inte när hon säger ""gå ut". Han lyssnar inte när hon skriker. Hon får (antar jag) inte knuffa ut honom. Eller för den delen banka till honom. Ni tillåter tydligen inte henne att låsa ute honom. Ni föräldrar orkar inte ingripa.  Och ni lägger ansvaret på konflikterna och dess lösningar på en 9-åring.

  • Anonym (Kaffedraken)

    Men du ser ju inte problemet. Dotterns rum är hennes fristad. Oavsett om lillebror bråkar eller inte så borde storasyster ha rätt att inte bli störd av honom. Ge storasyster en nyckel eller annan typ av lås så lillebror inte kan komma in.

    Åter igen, tycker du att det är OK om en objuden gäst tar sig in i ditt hem? Oavsett om inkräktaren bråkar eller inte? Tycker du att det är OK om polisen anser att du och inkräktaren ska lösa problemet sins emellan?

  • Anonym (Kaffedraken)
    Alexi skrev 2018-03-18 12:24:05 följande:
    Alltså nej, jag tycker nog inte att det är jämförbart. En familj är en familj och man måste kunna få komma in vänligt och säga "hej vad gör ni". Men så klart bli utburen därifrån omgående om man inte är vänlig och snäll. 

    Lås på dörrarna kommer aldrig finnas i vårt hem utöver badrummet.
    Det är fullt jämförbart. Låt oss säga att den objudna gästen är din egen bror. Eller din svärmor. Hade du verkligen sagt att de ska få gå rakt in i ditt hem när de vill för att säga "hej, vad gör ni" och sedan vägra gå? Som inte lämnar när du ber vänligt, som inte går när du skriker, som du inte får eskortera ut handgripligen? Du får inte låsa din dörr för att förhindra att denna gränslösa person ska hindras från att inkräkta, och så länge personen inte "bråkar" så vill polisen inte ingripa.

    Lillebror är dessutom ett barn med (enligt dig själv) en dokumenterad problematik, som ni vuxna inte kan hantera (åter igen enligt dig själv), och du vill att stackars storasyster ska bli bättre på konflikthantering?

    Helt ärligt, hade jag vetat vem du var hade jag gjort en orosanmälan till soc. Det är inte storasysters fel att ni skaffade fler barn än ni kan hantera. Det är inte storasysters fel att ni inte kan uppfostra er son. Det är inte storasysters fel att lillebror verkar ha speciella behov. Det är inte storasysters fel att ni inte verkar hantera lillebrors speciella behov. Ändå är det storasyster som får lida. Ni lär er dotter att hennes integritet är fri att kränka hur som helst, att hon ska hantera situationer som ni föräldrar är vanmäktiga att hantera, och ni vägrar ge henne en fristad.
  • Anonym (Kaffedraken)
    Alexi skrev 2018-03-18 17:38:55 följande:
    Men sen har hon ett tonfall och tonläge gentemot både lillebror och oss i många situationer som hon inte inser själv hur det låter. Dvs hon vill eller vill inte något och säger detta med extremt gnällig röst. och om vi ber henne att inte prata så gnälligt så höjer hon rösten och gastar till oss att hon inte låter gnällig. Typ.

     


    Dottern har ett gnälligt tonfall? Oj, det är verkligen det största problemet ni har som familj.

    Konkreta förslag:
    Ta grabben till BUP, få honom utredd.
    Kontakta t. ex. BV eller BUP och få hjälp med förälrdakurs eller liknande.
    Ta dottern till logoped som kan lära henne prata utan "gnällig röst".
    Skaffa en familjeterapeut eller liknande som hjälper er som familj att fungera ihop.

    Och ge för guds skull dottern en nyckel. Alternativt "lås in" grabben i köket/vardagsrummet/var ni föräldrar håller till så han inte kommer åt syrran.
Svar på tråden Syskonbråk - hur hanterar ni dem?