Inlägg från: Madicken Madicken |Visa alla inlägg
  • Madicken Madicken

    Syskonbråk - hur hanterar ni dem?

    Alexi skrev 2018-03-18 07:19:27 följande:

    Våra barn är 7 och 9. Sjuåringen är väldigt bestämd av sig, blir lätt ilsk om han inte får som han vill osv och är väldig svår att avleda och får han för sig att han vill något är han rätt hopplös att få därifrån.

    Nioåringen har absolut noll tålamod med lillebror och om hon inte vill ha honom nära just då börjar hon skrika att han ska gå bara han visar sig. Det här triggar förstås honom massor och han blir ännu mer "på" och vägrar gå därifrån. Till slut är hela huset bara ett enda skrikande.

    Igår brast det hysteriskt, lillebror ville vara i storasysters rum när hon pratade i telefon, han vägrar gå därifrån och hon skriker och skriker och skriker åt honom som att någon sticker kniven i henne. Det är fula ord och skrikande från alla håll.

    Det här händer framför allt ofta när storasyster har kompis hemma. Då vill han förstås kolla in vad de gör och hon blir hysterisk direkt.

    Vi pratar förstås massor med sjuåringen om att respektera storasyster och gå ifrån hennes rum osv men det hjälper väldigt lite. Och vi har pratat med storasyster om att han bara är nyfiken och att han nog skulle ledsna snabbt om han fick kolla in vad de gör men sen ledsna och göra något annat.

    Hur hanterar ni den här typen av konflikter? Hur hanterar ni deras beteende mot varandra, hur det skriks, vilka ord som används osv?


    Normalt syskonbråk. Så höll min bror och jag också på och vår mamma slet sitt hår. Kallas syskonkärlek. De lugnar ner sig med åldern.

    Som jämförelse:

    Jag som är uppvuxen med två syskon och många kusiner är van men min kompis som växte upp som ensambarn med en kusin är helt chockad och förtvivlad när hennes båda barn bråkar och försöker konstant få de att sluta.
Svar på tråden Syskonbråk - hur hanterar ni dem?