Forum Barn 3-5 år - Förälder
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • 3 åring med jobbiga tvångstankar och fixeringar

  Tor 12 apr 2018 07:24 Läst 6906 gånger Totalt 17 svar
  Visar endast inlägg av Sessie82 - Visa alla inlägg
  Tor 12 apr 2018 07:24

  Behöver råd här. Är så ledsen och desperat och lider med min 3 åring.

  Han har sen ca 2 års ålder haft tvångstankar om tex diverse kläder som är jobbigt enligt han. Tröjor är för lång för korta och blir förbannad när dom åker upp i Jack ärmen eller tvingar oss och förskole pedagogerna heeeela tiden att sätta vantarna över overall / jacka osv.

  Och kan få ryck och inbilla sig att det är blött runt munnen och torkar och torkar och börjar gråta för att de inte går bort när de i själva verket är snus torrt runt munnen pga allt torkade med tröjärmen eller handduk. Ketchupen måste ligga på ett speciellt sätt annars blir han jätte ledsen osv.

  Jag bad förskolan om tips idag för imorse hade han världens utbrott pga en tvångstanke om fukt runt munnen. Lämningen blev kaos.

  Hon skulle prata med bvc om tips.

  Finns det NÅN här ute som har liknande problem med sin 3 åring och kommer det gå över ?

  Ska man bli arg och säga till på skarpen att det inte är ok att få utbrott för att kakan gick sönder tex ? Eller vara tillmötetesgående och försöka hjälpa och se de som att de kommer gå över ?

  Snälla hjälp.

  Min man är jätte orolig och tillochmed arg för han tänker att ska vi ha fått ett "sånt där speciellt barn"...

  Själv vill jag bara hjälpa sonen och accepterar han precis som han är.

 • Tor 12 apr 2018 07:33 #2
  Salmiakk skrev 2018-04-12 07:30:17 följande:

  Låter som min son och han är autistisk.


  Men han visar inte ett enda annat tecken på de. Han är super kontakt sökande och jätte social och inga problem med nått annat. Förutom vanlig 3 års "trots" då så klart.
 • Tor 12 apr 2018 08:09 #5
  KCL skrev 2018-04-12 07:50:48 följande:

  Om inte ni föräldrar själva varit i kontakt med BVC så tycker jag att ni ska ringa och rådfråga där direkt. Det är alltid bättre än att informationen ska komma i andrahand.


  Kam man ringa bvc och prata direkt om de eller måste man boka tid för samtal ?
 • Tor 12 apr 2018 08:22 #8
  NELJ skrev 2018-04-12 08:12:50 följande:

  Ett barn kan ha tvångstankar även utan autism. Men ni borde så klart genast prata med bvc för att få stöd. Jag blir lite ledsen när jag läser inlägget, tänk vilken ångest och frustration som ryms i barnet och du frågar om det är ok att säga till på skarpen... hur skulle det kunna leda till något bättre? Läs på om lågaffektivt bemötande.

  Din man behöver lära sig att hantera sina känslor också.


  Precis. Jag behåller alltid mitt lugn och vill hjälpa genom bekräfta osv medans mannen höjer rösten och säger sluta gnälla och förminskar hans känslor istället.

  Har sagt åt han så många ggr att sluta med de men han anser han gör rätt
 • Tor 12 apr 2018 09:54 #11
  NELJ skrev 2018-04-12 08:47:36 följande:

  Då är det viktigt att han följer med till bvc/bup så han får höra av flera att han beter sig felaktigt. Det är svårt att ändra sina beteenden om man inte flrstår problematiken. (Jag funderar själv över mina barns pappa som bara häromveckan satt och sa på ett möre att han var en rätt lugn person, fast barnen klagar till mig att det alltid blir bråk på morgnarna...) Din man måste lära sig om hur tvångstankar funkar så han förstår vad som händer med ert barn. Att det inte handlar om trots utan att barnet är oförmöget att reagera på annat sätt än med gråt och förtvivlan.


  Han kommer vägra och är dessutom arg på mig som ringt bvc. Han säger det är pinsamt och att de inte finns nån lösning utan bara vänta ut och hoppas de går över.
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Svara i tråden...

Innehåll