Inlägg från: Daimstruten |Visa alla inlägg
  • Daimstruten

    Får era barn "ge igen"?

    Min son är större än dom flesta i hans ålder (10 år) och snäll som en teddybjörn. På skolan när dom spelar fotboll på rasterna så finns en kille som verkar ha hyggliga problem med att följa vanliga regler. Han drar i kläderna, knuffas så barnen ramlar och liknande. Den här killens storebror har nån diagnos och hade i alla fall tidigare punktbevakning varje rast så man kan fundera över om även denna kille har nån diagnos. Dom s k rastvakterna verkar aldrig vara i närheten och ha koll. Hur hade ni gjort? Eftersom bollen som används är min sons har jag sagt till honom att säga till killen att han inte får vara med om han inte uppför sig men om detta inte funkar? Är det lärarens ansvar att se till att rasterna är ok? Får era barn "ge igen" om den andra börjar?

  • Svar på tråden Får era barn "ge igen"?
  • Daimstruten
    CitronTulo skrev 2018-04-12 12:45:36 följande:

    Om det är stökigt/bråkigt bland barnen när de är ute på rasten så behöver det ju finnas vuxna med som kan styra upp när det behövs!

    Jag lärde mina barn att stå upp för sig själva, försvara sig själva, sina kompisar och sina saker.. Men inte ge igen, typ knuffa tillbaks på någon som börjar knuffas. För mig känns det bättre att lära barnen att vara "den bättre" personen och inte gå ner på den andres nivå som tycker att man ska lösa saker genom våld och att jäklas med andra!


    Så den andra ungen ska få fortsätta att härja fritt och skada andra?
  • Daimstruten
    Salmiakk skrev 2018-04-12 12:45:37 följande:

    Nej, mina barn får inte ge igen! Såklart, hur skulle det se ut om alla ger igen, även som vuxen?

    Bara idioter som uppför sig så.


    Så det är ok om ett annat barn gör illa ditt barn?
  • Daimstruten
    Anonym (cm) skrev 2018-04-12 13:32:27 följande:

    Nej den andra ungen ska inte få härja fritt.

    Men det finns olika lösningar på hur man ska få stopp på dom. Om man vill att ens barn ska bli en civiliserad samhällsmedborgare försöker man lära barnen att lösa konflikter på ett konstruktivt och fredligt sätt. Det som händer i skolan blir då ett tillfälle att lotsa barnen igenom konflikter.

    Nu när du känner till detta kan du skriva ett mejl till klassläraren och beskriva detta. Det är ju bra att man arbetar med problemet i skolan. Tex att vuxna blir mer uppmärksamma på den eleven. Diskuterar med barnen hur man är en schysst kompis samt hur barnen ska agera när en sådan elev härjar.

    Säg till ditt barn att prata med en vuxen när sådant händer.

    Gå och hälsa på i skolan och var med på raster och lektioner.


    Det här barnet är ökänt precis som sin storebror men rastvakterna står hellre och socialiserar med varann än håller koll på barnen. Var samna med storebror trots punktbevakning. Barnen vet hur man är en bra kompis men det finns alltid sämre barn som struntar i sånt.

    Det där med bra samhällsmedborgare är svammel. Var flera tjejer på min egen skola som råkade ut för dryga killar som var taskiga mot dom genom knuffar, skitade ner deras kläder med flit mm... Jättekul för dom. Jag drabbades aldrig för killarna kalkylerade med risken att jag var den som inte bara skulle ta emot... Behövde aldrig agera eftersom vetskapen om det räckte...
  • Daimstruten
    Anonym (mmmm) skrev 2018-04-12 14:07:22 följande:

    Givetvis ska skolan se till att det finns vuxen personal ute där barnen är. 


    Frågade nyss sonen om skolan idag. Just idag var det en annan unge som inte spelade schysst. Rastvakterna är visst där men bryr sig inte alls.
  • Daimstruten
    Tveksamt skrev 2018-04-12 15:19:25 följande:

    Och rätt sätt att hantera detta tycker du är att lära dina barn att ge igen? Inte att ta upp med skolan att det förekommer bråk och stök och att rastvakterna struntar i detta?

    Väx upp.


    Och om skolan redan vet om det?
  • Daimstruten
    Anonym (Ironisk) skrev 2018-04-12 15:21:02 följande:

    Så det är ok att mörda i Sverige eftersom vi inte har dödsstraff?

    ... Skämt åsido. Man kan oftast bevaka sin rätt på annat sätt än öga för öga. Men nödvärn kan ju undantagsvis behövas.


    Sen vet nog alla att uppförande som är ok inom skolvärlden aldrig skulle tolereras på en vanlig arbetsplats. Man kan liksom inte sparka ut bråkstakar från kommunala skolan trist nog.
  • Daimstruten
    Tveksamt skrev 2018-04-12 15:49:57 följande:

    Då tar man upp det igen, och igen, och igen tills det blir en förändring.

    Att lära upp sina barn till att hämnas är knappast lösningen. Som jag skrev tidigare, var tar det slut i så fall?

    Vem bestämmer när det har hämnats färdigt? Förstår du på riktigt inte problemet?


    Vadå hämnats färdigt? Det här är barn och inte italienska maffian. Knuffar min son tillbaka flyger den andra som en vante. Är han trög och vill knuffa på min son igen kan han få flyga igen tills han lär sig.
  • Daimstruten
    Tveksamt skrev 2018-04-12 17:59:47 följande:

    Och barnen har vett att säga "nej, nu har vi knuffats en gång var så nu är det bra? menar du?

    Och om din son knuffar tillbaka så att den andre flyger som en vante, tror du den pojken nöjer sig med att knuffa din son nästa gång då? Eller kanske den pojken kanske börjar sparkas eller slåss på riktigt?

    Förstår du inte att det eskalerar om man gör på det sättet?

    Är du inte vuxen nog att förstå att våld föder våld och att det rätta sättet är att lösa det genom att se till att de vuxna på skolan förstår problemet?

    Den som har hyggliga problem med att följa regler är ju du och din son likväl som pojken som knuffas från början.


    Men vadå komma och slåss.. Han är en dvärg i jämförelse med min son. Skulle min son vara medveten om hur stark han egentligen är så.... Sonen har berättat att äldre barn muckar med killar i hans ålder men han drabbas aldrig för han är större än även dom.

    Varken sonen eller jag har ju brutit några regler så vad yrar du om? Du kanske är en av dom som röstat fram flumskolan och som sett till att problemen i skolan eskalerat från år till år samtidigt som skolresultaten sjunker?
  • Daimstruten
    Anonym (333) skrev 2018-04-12 19:00:54 följande:

    Då vänder man sig givetvis till rektorn och nämner brister och ställer krav.

    Jag har själv ett barn med diagnoser, det ger inte barnet rätt att bete sig illa men FRAMFÖR ALLT ger det inte andra barn rätt att vara taskiga mot mitt barn. Diagnosen mitt barn har, o som skulle kunna vara vad den äldre har som du nämner, är bla ett socialt handikapp vilket gör att barnet inte uppfattar och förstår sociala regler på samma vis som andra barn i den åldern plus saknar impulskontroll samt konsekvensförståelse.

    Som förälder till ett barn med dessa behov är det en ständig fight mot skolan för att de ska ge barnet den tillsyn och det stöd barnet behöver för att utvecklas och fungera bra. Det är en ständig oro att släppa iväg barnet till skolan generellt då skolpersonal är svår att lita på. Sj har barnet på papper att hen ska ha socialt stöd av en vuxen hela dagarna, men har lämnats ensam massor m gånger på rasten vilket medfört att äldre barn slagit hen. Någon gång har tom en vuxen stått o sett på när min 7åring blivit knuffad ner för en slänt, och inget gjort.

    Jag tog tag i problemet själv. Men om detta barns föräldrar inte har koll, kunskap eller kanske ens ork så kan ju andra människor steppa upp för alla barns skull- både dina och det barnet som uppenbarligen behöver stöd det inte får, oavsett om det har diagnos eller ej. Går du till rektorn så gynnar ju det alla.


    Kanske är det inte lämpligt att ha diagnosbarn i vanlig klass då dom är ett störningsmoment för många barn både på lektioner och raster. På min tid hamnade såna i egna små klasser på mellan- eller högstadiet.

    Och nej, rektorn må snacka stort men leverar smått så att ta upp nåt med honom ser jag som totalt meningslöst. Mitt andra barn fick stora problem och valde att byta skola för att slippa trakasseras. Dom som bråkade med hen fick lugnt gå kvar.
  • Daimstruten
    scanmia skrev 2018-04-13 12:35:15 följande:

    Din son är 10 år och förstår nog skillnaden mellan att försvara sig (ok) och hämnas (inte ok). Med mindre barn brukar jag köra att först försöker du lösa konflikten själv (använda ord!) fungerar inte det så försök att gå undan, fungerar inte det så hitta en vuxen. 

    Det blir ju lite draget till sin spets för din son dels för att det är hans boll. Går han så slutar spelet för alla, i skolan och på rasten borde alla som vill få vara med, samt att fotboll kräver att alla kan följa reglerna (något som inte ens vuxna spelare verkar klara av - rött kort!). Och dels genom att han är så pass stor att han inte upplever den lille killen som ett hot. Skulle det hjälpa att be rastvakten vara domare? Kan man ta upp det på klassrådet? Om du lyssnar på din som, hur skulle han tycka att den bästa lösningen såg ut?


    Min son vet inte hur problemet ska lösas för tydligen är det rastvakter där men dom bryr sig inte. Och han säger att inte heller läraren bryr sig. Han är så himla snäll också att han har svårt att säga ifrån när det blir för fult spel. Ska kolla med sonen om nån rastvakt kan vara domare. Vore onekligen bra.

    Kan nämna att redan på dagis fanns nån störig unge som var ett eller två år äldre som sprang runt och puttade dom andra barnen. När han puttade på min son som då var typ 3 puttade han tillbaka vilket resulterade i att storkillen ramlade i backen. Dagisfröknarna såg det hela och berättade sen till mig och sa "tja det är ju inte riktigt rätt att inte säga till din son men den stora killen behövde nån satte honom på plats".
Svar på tråden Får era barn "ge igen"?