Inlägg från: Glinda från Oz |Visa alla inlägg
  • Glinda från Oz

    En arvsfråga

    choklad skrev 2018-04-23 06:40:36 följande:

    Ja, det stämmer. B har fri förfoganderätt över arvet efter A vilket innebär att B får göra vad hen vill med tillgångarna under sin levnad men får inte testamentera bort dem.


    Syskon har ingen arvsrätt, hade det handlat om gemensamma barn hade du haft rätt.
  • Glinda från Oz
    choklad skrev 2018-04-23 21:06:21 följande:

    Syskon har visst arvrätt om inga bröstarvingar finns och föräldrarna till den avlidne är döda. Mitt svar stämmer, och jag tycker det är tråkigt och olyckligt när människor som de ovan citerade väljer att sprida osanningar på ett forum där folk ber om hjälp.Ja, B får ge bort större summor till syskonbarnbarnen. Tänk bara på att det skrivs gåvobrev där det framgår att gåvorna inte ska ses som förskott på arv, då kan inget krångel uppstå.


    Om inga särkullsbarn finns ärver maken/makan först, sedan barnen, föräldrarna och syskonen. Här finns en make som ärver. Syskon har ingen arvslott som barn har, de har ingen rätt till något arv det är bara om det inte finns någon annan som de får ärva.
  • Glinda från Oz
    choklad skrev 2018-04-24 07:00:36 följande:

    Men herregud, uttala dig inte om saker som du inte har någon koll på! Syskon har mycket riktigt ingen laglott, men de har arvsrätt. Laglott innebär att man som bröstarvingen (barn och om dessa är döda deras barn osv) alltid har rätt till hälften av en persons arv. Detta kan inte personen testamentera bort hur mycket de än vill. Om inga bröstarvingar finns så ärver först maken (vilket hen gör även om det bara finns gemensamma barn) med fri förfoganderätt (vilket alltså innebär att hen får göra vad hon vill med arvet UTOM att testamentera bort det). När maken dör får de som har arvsrätt (föräldrar, följt av syskon, syskonbarn, syskonbarnbarn osv) från den som dog ut sitt arv från denna, om det finns något kvar av det. De är såkallade efterarvingar.


    Nej, precis uttala dig inte om saker du inte vet. Du kanske skulle önska att det var som du säger, det gör det inte mer sant.
  • Glinda från Oz
    choklad skrev 2018-04-24 11:29:29 följande:

    Jag lutar mig tillbaka på min utbildning och att i flera år ha jobbat med jurister med specialisering på just arvsrätt. Jag har bland annat föreläst ett flertal gånger kring vad man ska tänka på som företagare vad gäller skillnaden på att vara sambo och gift, då särskilt med koppling till vad som gäller vid bodelning och arv. Vilken är din kompetens?


    Bevis på det tack! Vem som helst kan påstå sig vara vad som helst på nätet.
Svar på tråden En arvsfråga