Forum Arbetslivet - Gravid
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Arbeta på förskola som gravid

  Mån 23 apr 2018 17:14 Läst 7568 gånger Totalt 19 svar
  Mån 23 apr 2018 17:14

  Hej!
  Jag och min sambo håller på att försöka skaffa barn, vårat första, och skulle behöva lite råd av er som arbetar i förskola.
  Jag vill ju inte berätta på en gång för mina kollegor och chef att jag är gravid, så hur ska jag lyckas hålla det hemligt tills att det känns säkert, men hur ska jag kunna arbeta rent praktiskt? Närmsta kollegor och chef kommer antagligen få reda på det lite tidigare.
  Jag förstår att man ska lyssna på kroppen och om det känns fel så kommer jag ju inte att göra sånt som inte känns bra, men jag kommer vara jätteorolig hela tiden.


  Jobbar med 3-4åringar. Barnen kan ju som sagt komma springandes rakt emot en för t.ex en kram, tänk om de springer rätt in i magen, är det farligt med en liten duns?
  Hur är det med att lyfta i början? Nu är barnen rätt stora, men om de är ledsna eller behöver hjälp
  Hur mycket kan jag röra mig fritt utan att riskera något?
  Kan jag sitta böjd neråt för att t.ex hjälpa med skor och annat?


  Har ni några råd och tips till mig? Som ni märker kommer jag vara väldigt orolig så fort jag plussar.

 • Mån 23 apr 2018 17:22 #1

  Du kan leva precis som vanligt. Du ska bara undvika tunga lyft. :)

  Barnet ligger skyddat och är tåligare än man tror, ett barn som kommer snabbt för en kram påverkar inte. Det som blir jobbigt är tröttheten och/eller illamåendet. Är själv gravid och hade vfu på en förskola i vecka 5&6 och ska ut igen nu i vecka 13&14.


 • Anonym (mamma­)
  Visa endast
  Mån 23 apr 2018 17:22 #2

  Du kan arbeta som vanligt.

 • Mån 23 apr 2018 17:23 #3 +1

  Du vet att det finns folk som jobbar med tunga hårda jobb långa timmar varje dag under hela sin graviditet va? Hade man fått missfall av lyft och barn som nuddar magen hade vi människor dött ut ganska snabbt. Vilket vi uppenbarligen inte gjort. Snarare tvärtom.

 • Anonym (H)
  Visa endast
  Mån 23 apr 2018 17:25 #4

  Du ska/kan leva på som vanligt. Finns kost o dryckesråd att ta del av som gravid. I början av en graviditet ligger embryot så skyddat o nere i ditt bäcken så det ska inte ta skada av ngn yttre påverkan. Gällande tunga lyft o så gör alla vad som känns bra för en själv. Har själv gjort IVF och fick rådet att inte lyfta för tungt, men det är nog mest för man inte ska klandra sig själv ifall ngt skulle hända. Jag har lyft min 2 åring iaf när hon behövt det. Det man kan säga är väl att OM man tråkigt nog får ett tidigt missfall hade du nog fått det oavsett lyft eller annat utan för att ngt är fel på embryot/fostret som gör att det inte utvecklas som det ska o det finns inget man kan göra för att förhindra det ändå. Givetvis kan vissa ha andra fysiologiska hinder men i sammanhanget hör man till en mer ovanlig del då. Det absolut vanligaste är ju att det faktiskt går bra vid en bekräftad graviditet.

 • Anonym (Li)
  Visa endast
  Mån 23 apr 2018 17:28 #5

  Ja jisses! Du kan leva precis som vanligt. Träna crossfit, renovera, hoppa studsmatta, göra kullerbyttor, klippa gräs. Om magen inte ens syns så är det absolut ingen bara att någon springer in i eller råkar sparka till den för då ligger livmodern betydligt lägre och skyddad.

 • Anonym (A)
  Visa endast
  Mån 23 apr 2018 17:35 #6

  Det enda jag var mer avvaktande mot än vanligt när jag var gravid och jobbade på förskola var utåtagerande barn för att undvika slag/sparkar mot magen. I övrigt jobbade jag som vanligt med barn i olika åldrar :) det som var extra jobbigt ett tag var lukter ;p

 • Anonym (lite salt)
  Visa endast
  Mån 23 apr 2018 17:35 #7

  Du kan jobba på som vanligt! Alla som får andra, tredje eller fjärde barnet har ju redan barn som behöver lyftas, bäras, som stöter till magen, som har skor som ska knytas, så kroppen är gjord för att klara det.

 • Anonym (Emma)
  Visa endast
  Mån 23 apr 2018 17:37 #8

  Jag jobbade på förskola förra sommaren/hösten. Var gravid i v.8 när jag började och jobbade fram till november. Det var inga problem alls. När barnen kommer rusandes så är det inte i så full kraft som du tror och ofta så fångar man ju upp barnet med armarna innan barnet når in till kroppen. Jag bar aldrig barnen utan blev dom ledsna så gick jag ner på deras nivå och satte mig på golvet för att trösta och krama.

  Jag berättade dock för personalen på avdelningen rätt så fort då jag mådde illa och ville inte att dom skulle tro att jah var magsjuk. Även ifall jag behövde springa på toa ibland. Var ju även iväg till bm på dagtid oh bad då om att få gå tidigare exempelvis.

 • Anonym (Pia)
  Visa endast
  Mån 23 apr 2018 17:41 #9

  Lev (nästan) som en normal människa. Suck...

 • Anonym (y)
  Visa endast
  Mån 23 apr 2018 17:59 #10
  Anonym (lite salt) skrev 2018-04-23 17:35:32 följande:

  Du kan jobba på som vanligt! Alla som får andra, tredje eller fjärde barnet har ju redan barn som behöver lyftas, bäras, som stöter till magen, som har skor som ska knytas, så kroppen är gjord för att klara det.


  japp!
 • Mån 23 apr 2018 18:04 #11

  Tack så mycket för alla trevliga svar! :)


   

 • Mån 23 apr 2018 18:12 #12
  Anonym (Pia) skrev 2018-04-23 17:41:52 följande:

  Lev (nästan) som en normal människa. Suck...


  oj, ursäkta att man frågar då.
 • Anonym (Går bra)
  Visa endast
  Mån 23 apr 2018 18:30 #13 +1

  Jag arbetade på förskola till v 38 båda mina graviditeter och det gick bra. Lät bara bli att vara nära ett utåtagerande barn när han fick utbrott. Annars funkade det bra. Barnen fick ställa sig på en låg bänk eller så satte jag mig på knä när de skulle ha hjälp att ta på sig ytterkläderna det sista nät magen var i vägen. Du ska absolut lyssna på din kropp om den säger ifrån, men det lär du dig och så kommer du kunna rådfråga din barnmorska om du får ont eller så.

 • Anonym (ABC)
  Visa endast
  Mån 23 apr 2018 18:42 #14

  Så länge dunsar mot magen inte är så hårda att det gör ont, eller att det gör ont av att sitta på huk, så är det ingen fara. Undvik bara sånt som helt enkelt känns obekvämt och sånt som framkallar starka smärtor.

  Jag har en hund på 13 kg som av en olyckshändelse råkades använda min mage som språngbräda mitt i ett busrus kanske i v28-30. Det kändes så klart men det påverkade inte barnet på något sätt.

  Barnet ligger där inne väl skyddad i sin vattenbubbla genom hela graviditeten och det ska rätt så hårda tag till innan de skadas.

  Lev på som vanligt men lyssna på kroppen, den säger ifrån när det behövs

 • Mån 23 apr 2018 19:39 #15

  Om det var så lätt att få missfall skulle inga barn födas alls Jag jobbade också på förskola när jag var gravid och det var inga problem jag jobbade som vanligt, tränade, umgicks med vänner mm Det där med slag i magen handlar t.ex om att en vuxen sparkar dig i magen (alltså misshandel) inte att ett barn kramas.

 • Anonym (Fskl)
  Visa endast
  Mån 23 apr 2018 20:55 #16

  Som de andra säger så kan du jobba och leva som vanligt förutom en del kostförändringar. Mot slutet av graviditeten kan det dock bli rätt tungt att arbeta på en förskola och du kan behöva ta ut graviditetspenning. Graviditetspenning kan du ansöka om redan tidigt i graviditeten och sen väljer du om du vill ta ut det eller ej. Heltid eller deltid. Kan tas ut 60 dagar innan bf. Lycka till!

 • Anonym (I)
  Visa endast
  Mån 23 apr 2018 21:49 #17

  Om du kan lyckas hålla det hemligt beror mer på hur uppmärksamma dina kollegor är och om du är beredd att ljuga för dem. Jag hade inte tänkt berätta för mina kollegor förrän efter det tidiga ultraljudet i v. 12, men min närmsta kollega, på min avdelning, frågade mig redan i v. 6 om jag var gravid och nästa frågade i typ v. 8, så då berättade jag för alla. De kunde se det bara på mitt ansikte och mina ögon, så det var liksom inget som gick att gömma.

 • Mån 23 apr 2018 22:31 #18
  Anonym (I) skrev 2018-04-23 21:49:20 följande:

  Om du kan lyckas hålla det hemligt beror mer på hur uppmärksamma dina kollegor är och om du är beredd att ljuga för dem. Jag hade inte tänkt berätta för mina kollegor förrän efter det tidiga ultraljudet i v. 12, men min närmsta kollega, på min avdelning, frågade mig redan i v. 6 om jag var gravid och nästa frågade i typ v. 8, så då berättade jag för alla. De kunde se det bara på mitt ansikte och mina ögon, så det var liksom inget som gick att gömma.


  ja jag är ju lite rädd att jag inte ska kunna hålla mig, hahah, men får försöka tänker jag. kan ju dock vara skönt att de vet ifall något skulle gå snett också. en av mina närmsta har haft ett par missfall mellan sina barn, så skulle ju på ett sätt var skönt att ha henne att prata med. men ska försöka hålla ut endå :)
 • Tis 24 apr 2018 19:19 #19

  Din kropp säger ifrån. När magen blivit stor kommer du känna att det tar stop om du försöker böja dig, då lär man sig att böja på benen istället. Innan dess så kan du köra på i stort sätt som vanligt så länge du lever ett normalt liv.

  Barnen kan du säga till när det börjar synas att de får vara lite försiktiga kring din mage, innan dess (och även resten av graviditeten) är bebisen väldigt skyddad. De flesta barn har börjat få småsyskon i den åldern så de är inte främmande för gravidmagar.


  Korrekturläser som en kratta
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll