• Nooomi

    Min älskade, vidriga tonåring

    (Snälla, orka läsa till slutet <3)


     


    Min förstfödda, min äldsta dotter, mitt älskade barn.
    Alltid så duktig och förståndig. Hjälpsam. Pålitlig. Omtänksam. Ambitiös. Snäll. Familjär. Kärleksfull.


    Var tog du vägen?


    Just nu vill jag bara gråta. Jag saknar mitt barn så otroligt mycket att det värker i hjärtat. Min lilla flicka som gick vilse någon gång för ett par år sedan...


    Egentligen är hon här, hemma under mitt tak, nyss fjorton år fyllda, men det känns som ett helt annat barn. Ska det verkligen vara så här när de blir tonåringar, eller är det bara hon?


    Det är som om hon genomgått en total förvandling. Stilen, kläderna, skolan, språket. Hon lyssnar på en musik med tveksamma texter, pratar som om hon kom från något ghetto (och svär allt oftare) fast vi bor så långt ifrån ett sådant man kan komma.  Har bara smink och kompisar i huvudet, missköter sig inte direkt i skolan (än) men verkar inte ha några större ambitioner och hon har anammat någon "blåstbrud -stil" som hon verkar stolt över (eller har hon på riktigt kanske tappat massa iq någonstans längs vägen?). Har slutat med ridning som hon alltid älskat och inte hittat något annat att intressera sig för. Vi tjafsar dagligen om magtröjor, mängden smink och telefonen. Hon bryr sig knappt om sin (två år yngre) lillasyster som hon tidigare stått så extremt nära och ibland är hon inte ens trevlig mot henne och lillasyster är förtvivlad. Överlag känns det som vi (familjen) inte är viktiga för henne längre, vilket  känns så otroligt tungt och sårande. 


    Jag försöker vara förstående, ha tålamod, sätta mig in i hennes ålder och generation, men det är fan inte lätt. Jag fick barn hyfsat tidigt och minns ungdomen så väl, men (nu kommer jag låta så som jag lovat mig själv att inte låta) det är annorlunda nu. På riktigt. Inte bara detta med telefoner och sociala media, utan språket och hur unga rent generellt är mot vuxna. Den där respekten vi ändå kände, för lärare och andra vuxna, tycks knappt existera. 

    Än så länge håller hon sig inom gränserna. Hon lyssnar hyfsat på oss och gör inga stora utsvävningar. Jag har kommit på henne med att ljuga för mig (om småsaker) och det värsta hon gjort är att beställa en vattenpipa (utan nikotin) vilket hon mådde dåligt över. Hon har ännu aldrig kallat oss för något fult (inte ens "dum") eller stuckit hemifrån eller ngt liknande, men det känns (och detta gör mig så jäkla panikslagen) som det är en tidsfråga innan hon spräcker den gränsen och inser att hon faktiskt kan...


    Det känns som vi kommer ifrån varandra mer och mer för varje dag.
    Det känns som att jag älskar min dotter ... men jag tycker inte om henne just nu.


    Det här går upp och ned. Vissa dagar är bra. Andra mindre bra.


     


    Idag gjord jag något som jag vet är fel. Jag VET det. Men det har hänt lite saker som gjorde att jag kände min tvungen. Bland annat har hon fått kontakt med en (jämngamma) kille i en annan del av landet via en instagramsida. Och denna relation har varit intensiv och av olika anledningar oroväckande för oss.
    Jag gick in i hennes telefon (Instagram, sms, chattar) efter att hon gått och lagt sig.
    Och det var ingen kul erfarenhet. 


    Språket.... alltså SPRÅKET dessa barn använder.... jag vill bara gråta.


    Det är absolut inte bara hon. I princip alla hon skrivit med (mest klasskompisar) svär i var och varannan mening och det är fucking, bitch och kuk och jävlar och damp och kåta och jag vet inte vad. Ingen tycks kunna stava heller, det är en svenska som på riktigt är bland det hemskaste jag sett. Inga fullständiga meningar,


    Jag förstår att tonåringar pratar annorlunda med varandra än med oss. Jag förstår att de spelar ut lite mer när de skriver än i verkligheten. Hon är inte heller elak mot någon (av det jag läst och jag läste en hel del) men hennes språk är av sådant slag att jag inte ens klarade av att visa hennes pappa.


    Jag skämdes över min dotter. Så otroligt mycket. Över hur satans blåst och korkad hon framstår. Min lilla flicka som alltid ansetts som den "smarta och duktiga" tjejen.... Rynkar på näsan


    Och jag känner att den här nya bekantskapen (killen) inte är vad hon behöver just nu. De har någon sorts konstig relation. Han kallar henne för blåst och iq-befriad i varannan mening och hon bryr sig inte (och det gör mig så jäkla arg för hon är ju egentligen en rätt smart tjej!) De verkar ha kommit varandra nära och ligger på någon gräns mellan att vara vänner och göra anspelningar på sex (och min dotter är inte direkt blyg har det visat sig Skäms Det som oroar mig, utöver det vidriga språket, är att den här killen inte verkar må bra. Alls. Ångest och dödstankar. 

    Jag vet inte vad jag ska göra med den här vetskapen :(


    Jag kan ju inte berätta för henne att jag läst hennes meddelanden och chattar (eller?) men jag känner att hon rinner mig ur händerna. 


    Ska jag acceptera att det är så här det är nuförtiden, att hon växer ur detta? Eller är det bara hon (och hennes kompisar)n som är såna? Jag vet inte... jag har aldrig haft tonåring förut och känner mig så rådvill just nu, och frustrerad och maktlös och ...rädd. Kan någon bara tala om i fall detta är normalt?


    Vad jag vill är att ruska om henne, slänga alla telefoner och datorer och låsa in henne  tills hon fyller 18. Men det kan man (väl?) inte göra.


    Jag är så rädd att det värsta inte kommit än. Att detta bara är början. 


    Jag saknar min lilla tjej så mycket att det ibland känns som jag redan förlorat henne. Gråter


    Vad hände?


     


    Help.


     

  • Svar på tråden Min älskade, vidriga tonåring
  • fjanten

    Hon låter som en helt vanlig tonåring. Acceptera processen hon går igenom, och försök att välja era fighter. Just ovårdat språk låter ju inte fint, men är ju egentligen "harmlöst". Prata med lillasyster också om att hon inte måste pressa sig själv som kompensation (men inte med orden jag valt)...

  • Nooomi
    fjanten skrev 2018-04-28 10:55:12 följande:

    Hon låter som en helt vanlig tonåring. Acceptera processen hon går igenom, och försök att välja era fighter. Just ovårdat språk låter ju inte fint, men är ju egentligen "harmlöst". Prata med lillasyster också om att hon inte måste pressa sig själv som kompensation (men inte med orden jag valt)...


    Försöker verkligen välja mina fighter, men det är så många (visserligen inte jättestora men irriterande... och många) och hon anstränger sig knappt för att bidra till bättre stämning här hemma. Kör liksom på gamla spår. Upprepar ständigt gamla misstag.

    Har pratat med lillasyster, men hon överkompenserar och har överlag höga krav på sig i allt hon gör men ffa i att vara familjen till lags. Hon har alltid varit sån
  • Nooomi
    sextiotalist skrev 2018-04-28 08:44:34 följande:

    Ett mantra vi hade hemma, visar man ansvar, ju mer inflytande får man. Förtroende är alltid ömsesidigt


    Vi har samma. Problemet är att hon aldrig riktigt uppnår den där nivån när man tycker hon förtjänar mer förtroende och frihet. Hon gör en bra sak och sen tre dåliga... typ. Och så blir hon sur för att vi sätter gränser och upprörd över att lillasyster (som än så länge i princip aldrig gör något dumt) får mer ansvar och frihet än hon.
  • Anonym (Pappa)
    Nooomi skrev 2018-04-28 10:36:53 följande:

    ...och ett viktigt tillägg. 

    Det som gör det extra svårt är att hon drar sig undan och känns ganska "kall". Hon säger aldrig snälla saker självmant, kramas inte om inte vi gör det. Har extremt svårt att be om ursäkt. Pratar aldrig om vad hon känner utan är bara tyst och slår ned blicken när man tar upp saker som sårar oss eller som inte är okej. Man tror alltid att "nu förstod hon, nu gick det in" och så gör hon om samma saker bara någon timme senare. Det känns som hon stänger av sina känslor för oss (Eller inte känner dem alls längre...) och det är såååå jobbigt. Hade fördraget att hon skrek och sa dumma saker för att sen få vara med om att hon kom ned, kramade om mig och sa förlåt eller åtminstone "jag vill inte bråka mamma" (skulle aldrig hända :( )


    Känns på något sätt helt naturligt att testa gränser och sondera terrängen, som hon ju gör på sitt sätt.

    Att vara tonåring är tufft med ena benet i barnvärlden, å det andra vuxenvärlden, hormoner och nyfikenheten är sig själv och andra och att där söka och skapa sig en identitet. Vi har ju själva varit där, vi vet!

    Jag håller betydligt tightare grepp om mina barn än vad mina föräldrar gjorde, låter de också veta att jag gör det av ren välvilja och snudd på gränslös kärlek.

    Det finns barn som är mer skötsamma än mina men också de som snudd på klassas som ?omöjliga? fall.

    Tror dock att alla barn omedvetet önskar och mår bra av tydliga regler och rutiner. De behöver bli sedda, utmanade och hela tiden påminda om sin älskvärdhet.

    Så jobbar jag.
  • Nooomi
    Anonym (Pappa) skrev 2018-04-28 11:17:21 följande:

    Jag håller betydligt tightare grepp om mina barn än vad mina föräldrar gjorde, låter de också veta att jag gör det av ren välvilja och snudd på gränslös kärlek.

    Det finns barn som är mer skötsamma än mina men också de som snudd på klassas som ?omöjliga? fall.

    Tror dock att alla barn omedvetet önskar och mår bra av tydliga regler och rutiner. De behöver bli sedda, utmanade och hela tiden påminda om sin älskvärdhet.

    Så jobbar jag.


    Jag har också ett tightare grepp om mina barn än mina föräldrar hade. De litade för mkt på mig och hade jag ut utnyttjat det så hade det kunna gå illa.

    Tycker även som du: gränser behövs.

    Blev därför så förvånad när terapeuten jag pratade med förut idiotförklarade mig för att jag satte gränser. Hon tyckte dottern skulle få bestämma allt själv och att jag skulle behandla henne som en vuxen. Ville hon vara otrevlig mot oss så fick jag inte hämma det. Ville hon gåntill skolan i högklackat, magtröja och sminkad upp till tänderna så var det dotterns beslut. (Hon tom antydde att lillasystern var en mes som bara ville vara till lags medan den äldre hade karaktär - som vi då hämmade ????)

    Jag höll inte med och då sa hon att jag var inskränkt och knte ville ta emot hjälp. Jahapp
  • Anonym (Pappa)
    Nooomi skrev 2018-04-28 13:48:34 följande:

    Jag har också ett tightare grepp om mina barn än mina föräldrar hade. De litade för mkt på mig och hade jag ut utnyttjat det så hade det kunna gå illa.

    Tycker även som du: gränser behövs.

    Blev därför så förvånad när terapeuten jag pratade med förut idiotförklarade mig för att jag satte gränser. Hon tyckte dottern skulle få bestämma allt själv och att jag skulle behandla henne som en vuxen. Ville hon vara otrevlig mot oss så fick jag inte hämma det. Ville hon gåntill skolan i högklackat, magtröja och sminkad upp till tänderna så var det dotterns beslut. (Hon tom antydde att lillasystern var en mes som bara ville vara till lags medan den äldre hade karaktär - som vi då hämmade ????)

    Jag höll inte med och då sa hon att jag var inskränkt och knte ville ta emot hjälp. Jahapp


    Jag har inte så stor erfarenhet av terapeuter, den lilla erfarenhet jag har är dock väldigt skadat, har inte så mycket till övers för kategorin.

    F.ö. fick jag lära mig tidigt i papparollen att lita på min egen magkänsla, det kanske inte är alltid det funkar för alla, i mitt fall har det bara varit positivt (vad jag vet).

    Lycka till! Och satsa på det DU tror är bästa för dig och din dotter.. det tror jag ni båda vinner på.
  • Anonym (Desperat)

    Nu vet jag inte om du läser här fortfarande. Hittade din tråd eftersom jag typ håller på att gå sönder av saknad efter min dotter. Hon har också försvunnit och blivit en dryg liten snorunge (ursäkta språket) på nu 16 år. Hänger ute varje kväll och helg och fattar inte varför jag är en sån dryg mamma som har regler när hon ska vara hemm och vill ha koll på vart hon är... ingen annan mamma vill ha sån koll... det är bara jag.

    Jag är bara så nyfiken på om det vänt hos er? Nu förstår jag att min är lite äldre men just nu pikar kaoset mellan oss rejält. Jag är så villrådig på hur jag ska bete mig..

  • Anonym (Me too pappa)

    Jag skriver mest för att följa tråden men fyller på med en egen berättelse sen.

  • Msudden

    Jag hittade också just det här inlägget och det hade kunnat vara skrivet av mig själv, bokstavligen varje rad, bortsett från att min dotter bara är 13,5, dock väldigt brådmogen. Vill också gärna höra hur allt gick.

  • LivetPåJorden

    CringeSkäms d e pga mammor som dessa jag inte pratar me minDöd

    FREEEDSolig{#emotions_dlg.flower}

Svar på tråden Min älskade, vidriga tonåring