Inlägg från: Anonym (Läs på) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Läs på)

    Köttfärssås utan kött - hjälp!

    Helgapelga skrev 2018-04-29 23:34:47 följande:

    Jag skulle så gärna vilja börja äta mindre kött, men vet inte hur jag skall göra. Nu har jag fått för mig att jag vill testa att göra en köttfärssås, fast med linser eller bönor istället för kött, men hur går jag tillväga? 

    Om det i mitt recept står 400 gram nötfärs, skall jag då ta 400 gram linser istället? I så fall, skall det vara 400 gram torra eller 400 gram blötlagda? Jag fattar inte. Eller hur skall man omvandla köttinnehållet? Och hur skall jag veta vilken av alla sorters linser och bönor som lämpar sig bäst till en "köttfärssås", när det gäller smak och konsistens? 

    Jag hatar kikärtor, det är som att tugga mjöl, det bara växer i munnen. Jag vill ersätta köttet med något som har ett trevligt tuggmotstånd och som har en så neutral smak som möjligt. Vad skall jag välja? Snälla, hjälp mig!

    Tack på förhand!


    Det är jättebra att du vill äta mindre kött, heja dig. Men innan du lägger om din kost tror jag du ska läsa på lite om mat och näringsämnen. 

    Du "tror" att du inte gillar en sak.
    Du "tror" att sojaprodukter är kemiskt framställda.

    Jag säger inte att det inte är sant men en kostomläggning kräver ju ändå att du vet vad du stoppar i dig?
  • Anonym (Läs på)
    linani skrev 2018-04-30 10:34:38 följande:

    Om du vill kunna ersätta kött rakt av, får du använda soja- eller quornfärs. Linser och bönor är en helt annan vara.

    Ett tips är att sluta tänka i kötträtter. Tänk inte "jag vill göra en köttfärssås utan kött". Tänk istället "jag vill göra en god tomatsås med linser". Och släpp inställningen att du "hatar kikärtor" och liknande. Fokusera på hur du kan hitta och tillaga rätter som får kikärtor att smaka bra. Pasta ceci tillexempel, supergott! Men att äta kallade konserverade kikärtor som inte ens tillagats gör ingen glad.

    Du kan använda både torra och blötlagda linser. Linser sväller dock, så 400g torra linser motsvarar inte 400g köttfärs. Det gör däremot redan blötlagda. 

    Jag gör min tomatsås på en förpackning krossade tomater och en generös mängd rödvin. Till detta tar jag c:a 0,75 dl röda torra linser som får sjuda med i tomatsåsen i 20-25 minuter. 

    Om jag gör tacosås använder jag svarta bönor. 

    Du hittar dina egna favoriter bland baljväxterna genom att prova dig fram. 


    Bra tips!
Svar på tråden Köttfärssås utan kött - hjälp!