Recept på Risotto
Finns det någon som har ett gott recept på risotto, gärna med skaldjur?
Finns det någon som har ett gott recept på risotto, gärna med skaldjur?
jag gör alltid risotto på måfå (utan recept) fast inget specielt...min risotto är med köttfärs...jag steker köttfärsen, har i vatten med en eller två buljontärningar (beror på mängden) och ris, kryddor (cayennepeppar, vitlökspeppar och sånt....sen efter ett tag har jag i frysta grönsaker, tilex. ärter/majs/paprika. tror det är allt..man får smaka sig fram.....
Gör en klassisk risotto först.
Bryn lök/stjälkselleri/fänkål i olivolja. Ha i risottoriset (avorio el liknande) efter önskad mängd. Bryn med det tills det blir "genomskinligt" (en liten stund bara).
Ha färdig buljong vid sidan om och ha i lite i taget tills det att risotton är klar. Man rör hela tiden och det tar 15-20 minuter ungefär.
Ta i smör (det smöret som heter smör) riven permesan efter smak (jag brukar ta i ganska mycket) och ta i de skaldjur som du vill ha. Salta och peppra efter smak, man kan även ha i lite dill om man tycker det är gott till skaldjur. Det blir en väldigt god och krämig risotto om man gör så, inte "skol risotto"...
Så är risotton klar!
Så gör italienarna risotto (ungefär) Den sak inte vara stabbig när den är klar utan flyta ut lite lätt på tallriken när man lägger upp den..
Risotto med skaldjur
4 portioner
ca 30 minuter
Ingredienser
1 msk olivolja
3 schalottenlökar, finhackade
1/2 selleristånd, finhackat (kasta bort de yttre sega stjälkarna)
1 stort fänkålsstånd, finhackat (spara de gröna vipporna)
1 röd chili, urkärnad, finhackad
6 sardellfiléer
2 vitlöksklyftor, finhackade
4 dl arborioris
3 dl torrt vitt vin eller vitt matlagningsvin
7 dl grönsaksbuljong
3 krm salt
1 krm peppar
100 g parmesanost, riven
1 burk kräftstjärtar (ca 320 g)
1 liten burk majskorn (150 g)
Tillagning
Fräs schalottenlöken, selleri, fänkål samt chili i oljan cirka 3 minuter. Lägg ner sardellerna och låt dem smälta. Häll i riset och låt fräsa ytterligare 1 minut. Häll på vinet och låt det koka in.
Tillsätt buljongen till riset lite i taget efter hand som buljongen kokar in. Fortsätt på samma sätt tills all buljong gått åt och riset är nätt och jämnt mjukt, ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Vänd ner osten så att den smälter. Ta kastrullen från värmen. Vänd ner skaldjuren så att de blir varma. Strö över de hackade fänkålsvipporna och servera med majskorn.
Risotto med skaldjur och lax
(4 port)
3 dl avorioris
2 schalottenlökar,
fint hackade eller 1 hackad gul lök
1 msk olivolja
7,5 dl buljong (vatten + fiskbuljongtärning), musselspad
1 dl riven parmesanost
500 g frysta räkor med skal, tinade
2 stjälkar blekselleri
250 g skinnfri och benfri laxfilé
1 burk musslor i vatten, ca 265 g
2 msk olivolja,
0,5 tsk vitlökspeppar,
0,5 tsk salt klippt dill (ta gärna fryst)
Koka upp buljongen.
Fräs ris och lök i olja i en kastrull. Späd med 4 dl buljong och koka utan lock tills vätskan kokat in. Späd med resten av buljongen och musselspad och låt vätskan koka in utan lock.
Rör ner osten. Beräkna sammanlagda koktiden till 20û25 minuter.
Skala räkorna. Skiva blekselleri och strimla laxen.
Fräs blekselleri och lax i olja och blanda ner räkor och musslor. Fräs en kort stund. Smaksätt med vitlökspeppar och salt.
Blanda/vänd ner lax- och skaldjursfräset i riset. Smaka av och blanda ner dill.
Risotto med fisk
4 portioner
1 pkt djupfryst torskfilé (400 g)
1 gul lök
1 msk margarin
(1 vitlöksklyfta)
2 1/2 dl långkornigt ris
6 dl fiskbuljong (tärning)
rivet skal och saft av 1/2 citron
250 g djupfrysta ärter eller majskorn
1 tsk dragon eller timjan
Tina fisken så mycket att den kan skäras i ganska små tärningar. Skala och hacka lök och ev vitlök. Fräs lök och ris i margarin i en gryta tills allt blir lite brynt. Tillsätt buljong och citronskal. Koka under lock på svag värme 5 min. Lägg i fiskbitarna och fortsätt att koka tills riset är färdigt, ca 15 min. Blanda ner ärter eller majs och örtkrydda mot slutet av koktiden. Smaka av med citronsaft och salt om det behövs. Servera med bröd