Inlägg från: Anonym (Dna) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Dna)

    Komma igång med släktforskning hur börjar man

    RebeckaT skrev 2018-06-04 20:41:14 följande:

    Hej!

    Jag skulle vilja börja släktforska, hur börjar man? Jag gick till biblioteket men det var inte så lätt att veta hur man ska sätta igång.


    Beställ DNA test på internet istället. Mycket tillförlitligare och du får reda på vilka du är släkt med till 100%
  • Anonym (Dna)
    BurningDiamond skrev 2018-06-05 05:34:39 följande:

    Varför över 75 år gammal?

    Hur tar man reda på var och när folk föddes (om man inte har personnummer)? Skatteverket?

    Hur tar man reda på när folk gifte sig, fick barn osv (utan personnummer)?

    *nyfiken och ignorant*


    Gör DNA test istället så kommer både det upp och bevis på att ni delar dna. När man bara kollar i kyrkböcker osv så finns det ju alltid en risk att det finns "oäkta barn" som har en helt annan pappa än den som står i böckerna , och kan även finnas människor som blivit adopterade vilket gör att ni inte är släkt på riktigt.
  • Anonym (Dna)
    MallaL skrev 2018-06-05 07:13:15 följande:

    DNA-test kan ge information om vilket ursprung man har och hitta släkt under förutsättning att flera i släkten testat sig, ett fantastiskt komplement till den traditionella släktforskningen.

    Forskning i kyrkböcker talar om var personerna bodde, vad de jobbade med, hur stor släkt de hade på orten de bodde, hur många syskon de hade, om de bodde med morföräldrarna t ex eller om de flyttade ofta etc, dvs mycket annat än bara namn och födelsedatum som är av intresse för den släkt- och historieintresserade.


    det kan dna test också visa om andra i släkten också gjort dna test så ska det kunna visa vilka fler som man är gemensamt släkt med genom olika släktträd som dessa personer gjort.
  • Anonym (Dna)
    Anonym (ace) skrev 2018-06-05 08:05:57 följande:

    Är själv intresserad/nyfiken på att börja släktforska, men som adopterad har DNA-biten inget att ge mig för detta ändamål.

    Hur gör man om man nu inte har någon info om sina mor- och far-föräldrar, och inga levande släktingar som är "klara i huvudet" och går att fråga? Är det kört då?


    Om du vet från vilket land och barnhem som du är adopterad så kan du kolla med barnhemmet som du bodde på om dom har någon info om dina riktiga föräldrar, annars kan du kolla med adoptivbyrån som genomförde adoptionen, jag tror att dom enligt lag är tvungna att ta reda på så mycket som går om ett barns biologiska ursprung innan en adoption går igenom eftersom det är alla barns rättigheter att känna till sitt ursprung. Annars testa med att göra ett DNA test , måste finnas någon släkting som också lämnat in DNA.
  • Anonym (Dna)
    Trent skrev 2018-06-05 10:56:22 följande:

    Kostar massor med pengar och inga som helst resultat är garanterade. Och ett mycket dumt sätt att börja.

    Smygreklam är så sunkigt.


    Jag beställde ett test från myherigage som kostade ca 500 så det är inte speciellt dyrt och jo det stämde faktiskt jag var släkt med dessa personer. Det är ingen bluff utan man lämnar in dna genom topsning och skickar till usa för granskning
  • Anonym (Dna)
    ensam1 skrev 2018-06-05 13:42:42 följande:

    Nu kan ju inte jag direkt se det som släktforskning att ta ett DNA-test och med hjälp av de svaren och deras släktträd bygga sitt eget. Om man inte tror på uppgifterna i kyrkböckerna så är ju knappast andras släktträd mer tillförlitliga.

    Släktforskning som hobby är ju så mycket mer än att bara få listor med namn som inget säger. Jag vet att min mamma och min bror gjorde testen och vad jag vet fick min bror fler svar än mamma och hon fick 126 sidor med namn. Efter 2 månader hade hon gått igenom 10 av de sidorna och placerat folk i ett sammanhang och då har hon ändå forskat i nästan 10 år och har ett släktträd så klart det nu kan bli, för färdig blir man ju aldrig.


    Det står ju på sidan att det kan visa olika på olika familjemedlemmar beroende på hur mycket dna som blir med på topsen bl.a . De rekommenderar ju att andra i familjen också ska göra dna prov om man vill veta mer eftersom det kan visa lite olika beroende på men dna är iallafall det som är mest pålitligt.
  • Anonym (Dna)
    Trent skrev 2018-06-05 22:38:13 följande:

    Fortfarande ingen garanti på resultat. 500 spänn ger dig bara en liten del. Det är fakta.


    Så det är ingen garanti på resultat när poliser tar DNA heller?
  • Anonym (Dna)
    zdudmwml skrev 2018-06-06 09:10:37 följande:

    Polisen analyserar inte mitokondrie på rutin och definitivt inte för att säkerställa släktskap. Polisen har ett helt annat syfte och metoder och nej, det finns inga garantier för att de ska få ett resultat.


    Det är dna som dna och polisen använder topsning precis som på detta sätt med släktforskning så det är ingen skillnad på det sättet när man letar dna förutom att man kollar efter dna av två helt olika anledningar
  • Anonym (Dna)
    ensam1 skrev 2018-06-06 09:47:30 följande:

    Detta svar tycker jag visar mer än annat hur lite du förstår om själva släktforskningen, För oss som håller på är det ju självklart att min bror har fler svar än min mamma, han får ju träffar på vår pappas sida. 

    Dessutom. om du får träff på en avlägsen släkting, säg 6:e kusin, hur ska du kunna veta hur ni är släkt utan eget släktträd?


    Det jag menar är att enligt sidan så kan två helsyskon få olika svar
Svar på tråden Komma igång med släktforskning hur börjar man