• Äldre 3 Aug 12:34
    4865 visningar
    51 svar
    51
    4865

    Att skaffa barn, en självisk handling?

    Vad menar du med själviskt? Tycker inte att man kan använda det ordet på det sättet.

    Att ta hand om sin hälsa, är det själviskt? Att göra något man blir glad av?

    Ordet själviskt är negativt laddat, såhär beskrivs det i SAOL;

    ?självisk l. egennyttig person, person som blott tänker på sig själv o. saknar känsla för andra. En inbiten, kall, hård, egoist. En egoist av renaste vatten.?

    Det handlar alltså inte bara om att göra något man vill, som man blir glad av utan det syftar på att BLOTT tänka på sig själv och strunta i andra plus sakna empati!

    Då kan man inte svara så svartvitt på om det är själviskt att skaffa barn precis som om diskussionerna huruvida det är egoistiskt att vara snäll är fel från början då man då missar vad egoism som begrepp innebär.

    Att skaffa barn och inte låta barnet utvecklas till en självständig individ, försöka tvinga det till absolut lydnad med psykiskt och fysiskt våld och bara vilja ha dom att visa upp och känna sig lyckad med utåt som en fasad, DET är själviskt.

    Att skaffa barn och älska dom och låta dom växa och blomma, offra sin gamla vardag och anpassa sig för barnens skull, nej det är inte själviskt.

  • Äldre 4 Aug 11:48
    #20

    Men herregud, hur svårt var det att förstå den supertydliga beskrivningen av begreppen ?självisk? och ?egoistisk??

    Det innebär ju inte att göra saker man gillar, det innebär att göra saker utan empati och att strunta i andra totalt, göra det man vill på andras bekostnad.

    Att sätta sig ner i bussen för att det är skönt är inte själviskt, att däremot börja äta stinkande mat på bussen, sätta upp sina svettiga fötter på huvudstödet, prata högt i telefon osv är egoistiskt och själviskt. Det drabbar andra men personen skiter då i andra och att dom får lida.

    Att bara skaffa barn med ett års mellanrum i 9 år skulle jag säga är själviskt då det påverkar barnen negativt att få så många syskon och så snabbt bli av med mamma och pappa för att en ny bebis kommer.

    Att skaffa 10 barn för att dom äldre ska ta hand om dom yngre är själviskt för då får dom äldre inte vara barn och måste ta vad som är föräldrarnas ansvar.

    Men att sätta ett barn till världen i sig själv är varken själviskt eller osjälviskt utan mer information.

    Att INTE skaffa barn är inte själviskt heller!

  • Äldre 4 Aug 12:13
    #21
    Anonym (Jill) skrev 2018-08-04 09:37:11 följande:

    Ja, det var själviskt. Hur du än vänder och vrider på det så gjorde du det för att det på något vis gynnar dig. Du har bara inte listat ut hur.


    Men själviskt betyder inte bara att det gynnar en! Det betyder att man SKITER I ALLA ANDRA. Och det kan du inte säga att hon gör.
  • Äldre 4 Aug 14:10
    #29
    Anonym (Jill) skrev 2018-08-04 13:30:23 följande:

    Har du något annat begrepp som passar bättre?


    Det finns ju inget begrepp som passar alla som skaffar barn eller alla som inte gör det. Vissa är jättebra föräldrar, vissa är människor som alltid tänker på andra och försöker få sin omgivning att må bra, vissa är rena psykopaterna.

    Ja vad säger man när man tar hand om sig själv, tar ansvar för sin hälsa, unnar sig saker? Att man är psykiskt frisk och sund kanske? Alla människor måste ta hand om sig själva för att kunna vara bra för andra. Det är ingen annans ansvar att ta hand om mig, det är mitt ansvar.

    Det är ju också en insikt i att om alla människor är lika mycket värda så ingår en själv i alla, en själv är den man är ansvarig för. Blir man förälder så är barnet ens ansvar.

    Om Anna skaffar barn för att hon längtar efter att få älska ett barn så följer hon sin dröm och sin längtan. Det betyder inte att hon är självisk som innebär att vara oempatisk och strunta i andras drömmar och behov.
  • Äldre 4 Aug 14:11
    #30
    Fågel Flax skrev 2018-08-04 13:36:38 följande:

    Nej, jag skaffade inte barn för att det gynnar mig.

    Men när du gör det inre argumentet att om någons verklighet inte är som du säger så är det för att de inte har listat ut än att allt ändå är som du säger, så begränsar du din egen möjlighet att vara öppen för att det kan finnas andra verkligheter än din egen.

    Ett sådant argument är också sprunget ur en viss arrogans...

    Det verkar här ovan som att du verkligen tror på att det är DU som sitter på Sanningen om någon annans liv.

    Slutresultatet blir att narcissistiska tendenser är självbegränsande, och därför faktiskt endast har måttlig inverkan på min sinnesfrid.


  • Äldre 4 Aug 14:15
    #31
    Anonym (h) skrev 2018-08-04 13:38:45 följande:

    Att skaffa barn bidrar till överbefolkningen av planeten och är dessutom det mest destruktiva man kan göra för miljön, iaf enligt den där nya studien, länk här: iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/aa7541

    På vilket sätt är inte det att "skita i alla andra" när man bidrar till något sånt?


    För att det handlar om livet. Med den logiken är du lika självisk som inte tar livet av dig. Vi har inget problem med överbefolkning i Västvärlden, att det föds många barn i fattiga länder beror på fattigdom, okunskap och ibland på tvångsäktenskap mm. Stina kanske skaffar barn som uppfinner grön energi eller blir en politisk ledare som tar bra beslut för en hållbar värld.

    Människor förstör världen men du bestämmer inte vilka som inte har rätt att leva. Tycker isåfall att du är självisk som kräver att barn inte ska få finnas när du själv tar plats på jorden.
  • Äldre 5 Aug 10:16
    #35
    Kasperina skrev 2018-08-04 13:46:23 följande:

    Jag skaffade barn för att jag ville ha barn, och det är ju i någon mening själviskt.

    Jag gjorde det inte för släktets fortlevnad eller för att jag tror världen blir bättre av att just mina gener stannar i genpoolen, och ur det perspektivet är det också själviskt.

    Däremot tycker jag det är ett fånigt uttryck att använda i sammanhanget.

    Jag har aldrig träffat någon som skaffat barn för någon annans skull (det finns de som säger det, men att skaffa barn för att partnern vill det är ju även för sin egen skull för att man inte vill förlora partnern. Att tro att ett förhållande blir bättre av barn är dock skrattretande naivt), man gör det för att man vill ha barn, inte av någon annan anledning.


    Nej, självisk innebär inte att man gör något man vill som inte bara är till för att göra världen bättre, det är ju en helt skruvad människosyn. Vad kallar man då dom som verkligen är själviska som skiter i andra och gör saker som direkt påverkar andra negativt, exploaterar andra? Om man kallar både det och vanlig, sund självkänsla där man gör saker man gillar för samma ord suddar man ut verklig själviskhet. Vilket är anledningen till att riktigt egoistiska och exploaterande människor hävdar att alla gör som dom (det ska ta udden av deras omoral).
  • Äldre 5 Aug 10:17
    #36
    Anonym (h) skrev 2018-08-04 14:24:11 följande:

    Så vi lever inte på samma jord som de i fattiga länder? I hur många fält ska man tänka så? "Vi har det inte lika skräpigt i Sverige som i Indien så därför kan vi slänga mer skräp på gatan än dom", eller?

    Jag har förövrigt inte sagt att jag tycker att alla ska avstå från att skaffa barn, att du tar illa upp av fakta samt lägger ord i min mun är ditt problem.


    What? Men varför lever du själv? Du är lika mycket en av dom överbefolkade, varför ska just du leva isåfall? För att du är självisk?
Svar på tråden Att skaffa barn, en självisk handling?