• Anonym (h)

    Att skaffa barn, en självisk handling?

    Utgå från att personen (föräldern) i fråga har ett val.

    Är det själviskt att skaffa barn? Biologiska syftar jag på.

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Att skaffa barn, en självisk handling?
  • Anonym (h)

    Att när man skaffar ett barn skaffar man det för sin egen skull, aka själviskt motiv. Att man planerar att göra uppoffringar när barnet väl är kommet har ingenting med det egentliga motivet att göra.

  • Anonym (h)

    Och ja, det finns många saker som är bra ör en själv som kan kallas själviska. Bara för att ett ord har en negativ klang gör det inte till något ont i sig.

  • Anonym (h)

    Kanske bör säga att jag gjorde tråden efter att ha hört folk påstå att det är själviskt att inte skaffa barn, vilket för mig saknade logik.

    Iom att man vill ha barn blir det till ett begär, man skaffar alltså barn för att man vill ha barn.

    Det är ju precis samma sak i många olika sammanhang i livet, man vill ha den jackan, man vill åka till Thailand osv. Det är något man gör för sin egen skull, vilket jag i detta fall kallar för själviska handlingar. Här innebär det dock inte nödvändigtvis att det utsätter någon annan för tråkigheter, men i just barnskapandet så innebär det skapandet av en annan individ. Många vuxna som får barn idag borde inte ha barn, men de skaffar barn ändå, för de vill ha barn.

  • Anonym (h)
    Limajo skrev 2018-08-03 18:00:45 följande:
    Nej, det är generellt sett inte själviskt och det är en haltande jämförelse att säga att skaffa barn är samma sak som att köpa en jacka. Mina barn berikar livet för fler än mig och jag hoppas att de kommer att växa upp till personer som bidrar till positiva saker i samhället. Dessutom verkar de själva överlag lyckliga över att finnas till. :)
    Tror du att de hade varit olyckliga om de aldrig hade fått ett medvetande (alltså aldrig existerat?).

    Jag jämför förövrigt inte barnproduktion med jackinköp, men de båda går ut på att det är något man själv vill ha. Att sedan barn kan växa upp och bli omtyckta (eller massmördare, händer det med) är en helt annan sak.

    Vad för ord ska man använda för detta om inte "självisk"? Finns det ett bättre ord för där man påverkar fler personer än sig själv när man gör ett val efter sin egen vilja?
  • Anonym (h)
    Limajo skrev 2018-08-03 19:01:20 följande:
    Nej självklart var de inte olyckliga, då fanns de ju inte.

    Jag förstår inte riktigt vad det är du är ute efter med din fråga. Den stora majoriteten väljer ju att skaffa barn för att de själva vill ha barn. Bara för att man vill ha något och ser till att få det är man väl inte självisk? Om jag ställer mig i bostadskö och sen får en lägenhet påverkar det andra i kön som kanske får vänta längre på sin bostad. Men det är ju inte själviskt. Själviskt vore att exempelvis muta sig till en bättre köplats.
    Kanske var otydlig, sista delen var inte till dig, utan till de som klagar på mitt ordval.

    Anledningen till att JAG valde ordet är för att de som tycker tvärt om kallar frivilligt barnlösa för just "själviska".
  • Anonym (h)

    Att skaffa barn bidrar till överbefolkningen av planeten och är dessutom det mest destruktiva man kan göra för miljön, iaf enligt den där nya studien, länk här: iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/aa7541

    På vilket sätt är inte det att "skita i alla andra" när man bidrar till något sånt?

  • Anonym (h)
    Yasminaoo skrev 2018-08-04 14:15:32 följande:
    För att det handlar om livet. Med den logiken är du lika självisk som inte tar livet av dig. Vi har inget problem med överbefolkning i Västvärlden, att det föds många barn i fattiga länder beror på fattigdom, okunskap och ibland på tvångsäktenskap mm. Stina kanske skaffar barn som uppfinner grön energi eller blir en politisk ledare som tar bra beslut för en hållbar värld.
    Människor förstör världen men du bestämmer inte vilka som inte har rätt att leva. Tycker isåfall att du är självisk som kräver att barn inte ska få finnas när du själv tar plats på jorden.
    Så vi lever inte på samma jord som de i fattiga länder? I hur många fält ska man tänka så? "Vi har det inte lika skräpigt i Sverige som i Indien så därför kan vi slänga mer skräp på gatan än dom", eller?

    Jag har förövrigt inte sagt att jag tycker att alla ska avstå från att skaffa barn, att du tar illa upp av fakta samt lägger ord i min mun är ditt problem.
  • Anonym (h)
    Yasminaoo skrev 2018-08-05 10:17:55 följande:
    What? Men varför lever du själv? Du är lika mycket en av dom överbefolkade, varför ska just du leva isåfall? För att du är självisk?
    Läste du ens vad jag skrev?
  • Anonym (h)

    Att skaffa barn är en väldigt "simpel" process när det är ett eget val, antingen skaffar man ett barn eller inte. Vad var och en har för känslor när det gäller livet i allmänhet och hur fina barn kan bli är jag fullkomligt ointresserad av, men jag märker att somliga tog riktigt illa upp.

    Jag tycker att svaret på din fråga, Fågel Flax, är ganska självklar. Frågan jag gav var generell, skaffa barn innebär ALLA som skaffar barn (som faller inom att de själv vill ha barn och har valt det osv).

    De som blir helt till sig av ordvalet går igång med sin egen historia, hur icke-själviskt det är och hur älskade deras ungar är eller vad det nu är som har tagits upp. Klart man inte pratar om "alla" då, för då har man plötsligt tagit frågan som ett personligt påhopp.

  • Anonym (h)
    Anonym (Lovars) skrev 2018-08-05 12:24:46 följande:
    Barn vill ha riktiga föräldrar så absolut inte.
    Hur menar du nu?
  • Anonym (h)
    Anonym (Lovars) skrev 2018-08-05 12:40:20 följande:
    Att barn behöver och har rätt till sina riktiga föräldrar. Det är en del av barnkonventionen. Givetvis ska vi se till att så många barn som möjligt får tillgång till sina föräldrar. Därför är det viktigt att folk skaffar barn. De är inga siffror som man kan kasta runt hur som helst.
    Så du menar att barn som inte existerar ska födas fram för att de har rätt till föräldrar?
  • Anonym (h)
    Anonym (Lovars) skrev 2018-08-05 12:55:19 följande:
    Samhället måste tas över av några och då helst av människor med fungerande relationer och känsloliv. Det skapas då barn växer upp i trygga familjer med sina föräldrar.
    Jag vet inte riktigt vad det hade med tråden att göra, men okej.
  • Anonym (h)

    Jag menade att barnaskapandet är relativt simpel process, man har sex/får spermier etc. Det är något vem som helst i princip kan göra (räknar inte med infertila nu).

    Du har skrivit en kort novell ovan som jag bara skummade igenom, jag vet inte varför tråden ska vara så svår att förstå eller varför en del vill övertolka det jag säger, och nej, det var inte dig jag först och främst syftade på.

  • Anonym (h)

    Syftet med tråden var att svara ja eller nej på frågan, ifall handlingen "att göra ett barn" är själviskt. 

    Att jag har åsikten att "Ja, det är själviskt" innebär inte 100 andra saker än just det. Jag tycker inte att alla ska sluta skaffa barn, jag tycker inte att folk som skaffar barn är konstiga och jag har inte en enda gång i hela tråden sagt det.

    Sluta sväva ut, är väl det jag spontant tycker. Svara ja eller nej, lägg gärna till en förklaring varför, men att gå till attack för att ordet "själviskt" användes, och försöka ändra åsikt hos alla som röstade "Ja" är liksom inte riktigt önskvärt.

  • Anonym (h)

    Tack för alla svar, jag tror tråden har gjort sitt så jag kommer lämna nu. Ni får självklart prata vidare om ni vill, men om ni undrar varför jag inte svarar så är det därför.

    Godkväll!

Svar på tråden Att skaffa barn, en självisk handling?