Svar: Ja. I mina ögon är det meningslöst, tyvärr.
Jag är utbildad beteendevetare med fil. kand i psykologi. Ångrar utbildningen och är absolut ingenting jag kan rekommendera.
Tog examen för ca 4 år sedan och har sedan dess jobbat på ett okvalificerat och understimulerande jobb som dessutom är rätt dåligt betalt och har rätt dåliga villkor. Hade en kollega till mig, samma arbetsplats, som också var beteendevetare. Så jag vet att jag inte är ensam.
Det sägs att arbetsmarknaden för beteendevetare nu är ungefär så som den är för reportrar, dvs stenhård konkurrens. Som beteendevetare konkurrerar man med socionomer, psykologer, personalvetare, statsvetare och alla möjliga olika samhällsvetargrupper.
Underskatta verkligen inte den konkurrensen. Hörde en del sådant under min utbildning och tänkte att "äsch jag klarar mig säkert ändå" men tji fick jag. Önskar nu att jag hade lyssnat.
Ändå har det gått bra för några av mina f.d kursare så vissa lyckas ju. Men det är få som har "drömjobbet" (subjektivt detta, men i mina ögon i alla fall) utan en hel del jobbar på olika boenden som timanställda, t.ex.
Det finns annat man kan utbilda sig till för att hjälpa människor. Socionom, t. ex. som är mer eftertraktat. Dessutom är socionom en skyddad titel, det är inte beteendevetare. Eller som någon nämnde, plugga till SYO eller liknande.
Jag håller på att skola om mig då min examen inte leder någonstans. Rekommenderar dig därför att titta på andra utbildningar för att inte slösa 3 år och ta på dig 200,000 i studielån i onödan.