Inlägg från: Anonym (Tanten) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Tanten)

    Önskekost, orättvist?

    Alltså......eeeh.....skojar ni nu el vad handlar detta om? Är detta faktiskt möjligt år 2018 i sverige? Nu kanske jag låter elak, bor o lever i finland o mina barn vuxna nu, dvs rätt många år sesan dom gick på dagis. MEN då fanns det noll möjligheter till nåt dylikt, ingen skulle ens kommit på tanken. Hade nån allergi, det var en annan femma. Men alla barn åt det som kokades den dagen...åt dom inte så efter en vecka var dom så hungriga så dom åt också. Låter väl elakt o inge pedagogiepsykologiska tankebanor, men mycket var lättare förr. O alla lydde, typ. Hur skulle det se ut om 30barn har önskekost, eller bara hälften. Finns ju inga som helst resurser för sådant. O klart det är orättvist mot dom andra om Pelle käkar pizza, Ludde pommes o Lisa glass......lösning har jag inte, men den ideen låter ju som ett skämt.

  • Anonym (Tanten)
    Anonym (mmm) skrev 2018-08-14 09:43:17 följande:

    Skillnad på att vilja ha en viss kost bara för att man har lust än om man faktiskt har en diagnos som gör det. Jag skulle kunna äta oxfile varje dag för att jag hade lust men det gör jag förstås inte. 

    För ett barn med SÄ kan det kännas ungefär som om man tvingas äta lera (eller något annat oätligt) när man får något som bara inte går. Det handlar ofta om konsistens, hur det känns när man sväljer och sånt. Det är tröttsamt med folk som inte vill försöka inse att alla inte är likadana. Det handlar inte om att "det är bara att vänja sig vid grönsaker" , det här är ett större område än så.


    Jo, jag förstår att mycket som hittats idag inte existerade förr, på gott o ont iofs. Men åt gjorde alla. Funderar dock hur det kommer sig att det isf är "skräpmat" som duger? El äter vissa med SÄ (?hette de så) grönsakssoppa o laxfileer med rotmos? Som små vet man ju inte ens om att det finns hamburgare o pizza. Funderar bara. Inte vet jag om nåt barn spydde, inte vad jag vet av mina iaf. Åt gjorde dom, åt o var nöjda eller åt o klagade/grät. O mätta var alla. Tror dock det var "hårdare" förr - åt man inte så var dom ju jättehungriga om ngr timmar o då värmdes samma mat. Både på dagis o hemma. Men hur vanligt var det med glutenfritt o laktosfritt förr, fast de e ju en annan sak. Tror det fanns även då men ingen typ brydde sig.
  • Anonym (Tanten)
    Anonym (anpassad) skrev 2018-08-14 12:15:22 följande:

    En orsak är att de barnen inte överlevde livets hårda skola, eller bara mådde allmänt väldigt dåligt och led.

    En orsak till att det är just "skräpmat" som fungerar är att den maten smakar likadant varje gång. Det gäller för övrigt annan färdigmat som köttbullar, potatisbullar etc. Och detta att det alltid smakar lika är en trygghet för dessa barn.

    När man gör egna köttbullar så blir de lite olika i smak och textur, men köttbullar från Scan smakar alltid lika. Och ja, det finns de med SÄ som väljer tex lax eller kyckling och som även äter flera grönsaker och frukter, men de väljer ofta bort blandade rätter som grytor och soppor för att de vill veta exakt vad det är de stoppar i munnen och det är svårt med blandad mat. Det är det kända och trygga som är nyckeln. De barn som erbjuds sin anpassade kost och där man släpper på kraven att de ska "äta och hålla tyst" klarar ofta bättre att utöka sin repertoar. Och med ökande ålder kan många själva börja känna att de vill kunna äta som andra coh tränar på att våga äta sånt som känns otäckt.

    Jämför att du ska börja äta kackerlackor. Eller att du får välja att äta lax och kyckling som du gillar. Vad väljer du? Och vad skulle kunna hjälpa dig att börja gilla att äta kackerlackor? Tvång eller ett försiktigt närmande på dina egna villkor?


    Hunger antar jag skulle få mig att äta kackerlackor,
  • Anonym (Tanten)

    Men hur skulle det på dagis finnas resurser för detta? Säg om där är 5 barn med OLIKA önskemat?? Måste ju vara en omöjlighet att uppnå. Finns ju redan mycket att ta hänsyn till i samband med allergier. Ja, inte vet jag, men det här var nåt heeeelt nytt för mig. Dehär måste väl klassas som ett i -landsproblem .

  • Anonym (Tanten)
    Anonym (Vill lära mig mer) skrev 2018-08-16 09:02:42 följande:

    Hej! Jag vill börja med att säga att jag inte ifrågasätter det du säger. Jag undrar bara varför just de rätterna ofta fungerar för personer med ätstörning?


    Det var lite det jag också tangerade i början (inte enbart ts utan överlag frågade jag om alla med SÄ gillar just sk.tmat, men nån svarade nej) Tänker som så att då barnet är litet o inte ens vet om vad för kost som existerar - hur kommer dom på att dom vill ha ex just hamburgare pizza pommes om dom introduceras med sk husmanskost o grönsaker?! Kanske så du menade....
  • Anonym (Tanten)

    Intressant tråd som väcker mycket funderingar. Detta måste ju funnits förr men ingen visste om det. Då gällde "ät o var tyst" -principen, eller samma tallrik värmdes igen 3h senare + att man blev utan efterrätt, haha. Så gjorde även jag med mina + styvbarnen (en var väääldigt kräsen o de var fight flera ggr i veckan), nu som vuxna skrattar även hon åt det o säger "men jag lärde ju mig att äta". Allt var inte bättre förr, men idag känns det nog att det pjåskas för mycket överlag med barnen, ursäkta. Vet inte om denna sak var bättre förr el nu, min första tanke är dock ännu hur i hela världen det kan finnas resurser till önskekoster, om flera barn har det??? Tror faktiskt inte det finns här i Finland, men jobbar ju inte som lärare.

  • Anonym (Tanten)
    Anonym (Vera) skrev 2018-08-18 10:05:31 följande:

    Hur kan det komma sig? Om man tål den mat som serveras men inte vill äta den så får man väl gå utan?


    Nämen, vanlig kräsenhet kan väl iaf inte vara orsak till sk önskekost???? Vart e vi på vääg? Tala om curling hundrafalt. Nu blir man ju nästan upprörd. Det skulle betyda att typ halva klasserna får önskekost....barn är kräsna ju, finns de ingen gräns längre för hur långt pjåskandet skall dras?????
  • Anonym (Tanten)

    Måste fråga upp på jobbet om dylikt finns här i finland, av en med 3 barn. Näpp, hade hon aldrig hört om. Tittade lite skumt på mig o sa att här äter dom det som kokats.

Svar på tråden Önskekost, orättvist?