• Anonym (Forsk­ning)
    Thu 6 Jan 2022 17:43
    122945 visningar
    1215 svar
    1215
    122945

    Varför anses det så illa att vara emot abort?

    Ska vi titta lite på vad man vet om fostrets utveckling?

    1. Redan i vecka 10 börjar fostret reagera på beröring/smärta, men upplever inte beröringen/smärtan. Det är alltså reflexer/impulser utan att uppleva beröring/smärta.

    2. Upplevelse av smärta kommer först omkring vecka 25. Detta beror på att Thalamus inte är utveckla innan dess. Thalamus möjliggör att sinnesimpulser förs vidare till hjärnan. Så för tidigt födda kan reagera på smärta och andra sinnesintryck även om de inte upplever den. Det innebär att medvetande inte heller uppstår förrän Thalamus är utvecklad.

    Så vecka 18 är mycket bred marginal tills medvetande uppstår. Även i vecka 21 är det fortfarande bred marginal till detta. Det är skillnad på när foster reagerar och när de verkligen upplever något. Även om fostret kan överleva med vård i vecka 22 så upplever det fortfarande ingenting.

    Ja, det är väldigt obehagligt att se ett foster kämpa i vecka 21. Har tyvärr sett det och det är j-vligt obehagligt till och med. Tänk däremot på att fostret faktiskt inte känner något eftersom sinnesimpulserna inte kan nå hjärnan. Det är vi som tycker synd om fostret och upplever detta som fruktansvärt, men fostret upplever det inte. Så jag har lagt mina personliga upplevelser och tyckande åt sidan och lyssnar på vad vi verkligen vet. Och vi vet att foster inte upplever något före cirka vecka 25 när Thalamus är utvecklad.

    Med religiösa utgångspunkter skulle man kunna säga att det är då kroppen får en själ.

  • Anonym (Forsk­ning)
    Thu 6 Jan 2022 18:53
    Friger skrev 2022-01-06 18:09:41 följande:

    Jag förodrar fortfarande vecka 12. Köper argumentet att nervsystemet växer fram men att det är svårt att veta när det "slås på".

    Du glömmer säga en viktig liten detalj. Det du skriver är vad man TROR. Det är inte bevisat. Man vet att fostret reagerar på stimulans och smärta från v10 ungefär.

    Vi begraver inte folk innan vi vet till 100% att dom är döda. Vi tror inte att dom är döda och begraver dom.

    Citat:

    "

    I slutet av artikeln förordar författarna Neena Modi och Vivette Glover bland annat att smärtlindring ges till foster vid medicinska/kirurgiska ingrepp från vecka tolv, eftersom det finns en möjlighet till smärtupplevelser från denna tidpunkt i graviditeten.

    De vetenskapliga avhandlingar de bygger sin text på visar att de delar av nervsystemet och hjärnan som är nödvändiga för att uppleva smärta börjar utvecklas från tionde graviditetsveckan och fullbordar sin utveckling under 24:e?28:e graviditetsveckan. Bland de aktiviteter som kan vara potentiellt smärtsamma eller stressande (painful and stressful) för fostret räknar de båda författarna upp sena aborter.

    "

    Källa

    data.riksdagen.se/dokument/GP02So323


    Så tar du en motion från abortmotståndare (jag vet inte om M-politikern är det) och deras källor? Kjell (KD-politikern) har gång på gång försökt försvåra för aborter med en mängd olika argument, även samvetsfrihet.

    De håller på med cherry-picking och väljer ut delar som passar deras syfte. Dessutom är det där från omkring år 2000 och då var forskarna mer oeniga om detta, men även då var det många forskare som argumenterade för att upplevelse av smärta kommer efter vecka 20. Senare forskning har fastslagit det jag skrev så:

    Jo, man VET att foster inte kan uppleva sinnesintryck förrän omkring vecka 25. Det är tidigast vad som är fysiskt möjligt. Detta VET vi. Vad som inte är klarlagt är när ett foster kan börja känna smärta. Omkring vecka 25 är allt på plats för detta, men bara för att allt finns på plats innebär det inte att systemet fungerar ännu. Högst troligt (men detta vet man inte säkert) kan fostret inte uppleva smärta ytterligare någon eller några veckor.

    Många reflexer sker i ryggraden och inte i hjärnan och därför ser det ut som att fostret upplever smärta, men det reagerar enbart - det upplever inte det. Hjärnan krävs för att kunna uppleva något, t.ex. smärta.

    Däremot kan smärtlindring ändå vara på sin plats för du vill inte att ett foster ska hålla på och röra sig vid t.ex. en operation inne i livmodern. Du behöver då t.ex. ryggmärgsbedövning för att undvika reflexrörelser.

    Så kortfattat: Jo, det är fastställt att smärta inte kan upplevas före ungefär vecka 25. Högst troligt krävs det ytterligare några veckors utveckling, men detta är inte fastställt.
  • Anonym (Forsk­ning)
    Thu 6 Jan 2022 21:36
    Friger skrev 2022-01-06 20:31:31 följande:

    Ja, jag anser att gränsen i Sverige är för sen. Ingen fråga jag engagerar mig i dock.

    Dom har inte bevisat saken. Långt därifrån.

    Nej, medicinsk fakta är nästan aldrig lika säkra som mattematiska bevis.

    Medicinsk fakta är ofta av slaget mer eller mindre sannolik.

    I den här frågan menar jag att man chansar. Fostret har en hjärna. Man chansar på att den inte har ett medvetande trots att man inte vet vad det är.


    Det är fakta. Det är bevisat att Thalamus inte utvecklas förrän omkring vecka 25. Utan Thalamus, inga sinnesintryck. Detta är också fakta. Det är ingen chansning. Det går inte att uppfatta någonting om vad som händer utan Thalamus. Fakta.

    Det finns visst medicinska fakta som är helt säkerställda (ja, du skriver oftast, jag ser det). Det är t.ex. helt säkerställt hur en befruktning sker. Samma med detta. Det är helt säkerställt att utan Thalamus kan man inte uppfatta någonting och Thalamus utvecklas omkring vecka 25. Oavsett vad du tror.

    Hur skulle någon form av självmedvetenhet se ut när du inte ens kan känna/uppfatta din egen kropp. Hur kan du vara självmedveten när du inte ens vet om att du har en kropp? Låt oss ändå anta att det finns några tankar, det är t.ex. mycket möjligt att hjärnan "drömmer". Det enda som då skulle hända är att detta upphör. Ingen som helst uppfattning om vad som hände. Ingen plåga för fostret. Ingen rädsla. Ingen smärta. Finns ingenting.
Svar på tråden Varför anses det så illa att vara emot abort?