• fornminne

    Varför anses det så illa att vara emot abort?

    Nu är det ju - återigen - stor skillnad på att inte vilja göra abort själv och att inte tycka att andra ska få göra det heller.

    Jag har full förståelse och respekt för de som inte vill göra abort. Men det ska vara eget val.

    Sen har man alltid rätt till sin åsikt, även om generell abortlagstiftning, men man har inte rätt att bestämma. Tack och lov har rätten till fri abort, starkt stöd i Sverige och liknande länder.

    Gällande att man bör skydda sig eller inte ha samlag om man inte vill bli gravid. Principiellt kan jag hålla med, i alla fall delvis. Men då uppstår ju det etiska dilemmat vad som gäller om samlaget inte var frivilligt.

    Abortmotståndare tycker ofta att våldtagna kvinnor ska tillåtas göra abort. Det blir dock svårt att förena med uppfattningen att abort är mord. Det är svårt att hävda att "vissa" borde få göra abort och andra inte.

  • fornminne
    Anonym (Pro life & vegan) skrev 2022-12-11 23:06:32 följande:
    Något som alltid glömms bort är den etiska abortdebatten. Det bara pratas lagstiftning hela tiden. Jag är mer intresserad av den etiska diskussionen, och att främja sådana värderingar hos både män (och mannen är inte så sällan den förste som föreslår abort) och kvinnor att de värderingarna bidrar till att man inte gör aboet ÄVEN OM det är lagligt. Jag är för att avstå från abort även om den är tillåten. Allt som är lagligt är inte nödvändigtvis så etiskt.
    Fast lagstiftning och den etiska diskussionen är ju svårt att separera. Det hänger ju liksom ihop.

    Att välja att behålla är en sak. Men vilka värderingar tycker du ska främjas om varken mannen eller kvinnan vill ha barnet? Om kvinnan inte vill genomgå graviditet och förlossning med allt vad det innebär? Det är ju då det oftast blir abort.

    I vilka situationer tycker du att det kan vara försvarbart att avbryta en graviditet? Är det etiskt försvarbart, enligt dig, att göra abort om man har blivit våldtagen?

    Om du tycker att abort alltid är fel, oavsett omständigheterna, så är du åtminstone konsekvent. Men många abortmotståndare är inte så konsekventa.
Svar på tråden Varför anses det så illa att vara emot abort?