1 st oxfilé (ca 600 g)
1 msk smör (eller margarin)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Sås:
2 st schalottenlökar (eller 1)
2 krm svartpeppar
1 msk smör (eller margarin)
3 msk konjak
2.5 dl vatten
2 msk kalvfond
2 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
2 tsk soja (1-2 tsk)
salt (ev)
GÖR SÅ HÄR
Steg 1
Putsa oxfilén. Bryn den runt om i matfettet i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Efterstek filén i ugnen i 200°C, 15-20 min. Skiva köttet tunt lite på snedden.
Steg 2
Servera med såsen, örtsnurror och haritcots verts.
Steg 3
Sås: Skala och finhacka löken. Fräs lök ochsvartpeppar i matfettet i en kastrull. Häll på 2 msk konjak, vatten och fond. Koka upp och låt småkoka ca 5 min. Blanda mjöl och grädde och vispa i såsen. Koka ytterligare 5 min. Smaka av med soja, den sparade konjaken och ev lite salt.