snedtak skrev 2018-10-10 19:56:14 följande:
Transporterna utgör en mycket liten del (vanligen 1-5%) av livsmedels klimatpåverkan så det är absolut inte självklart att närproducerat kött skulle vara bättre än grönsaker som fraktats långt. Flygfraktade grönsaker ska man akta sig för (tex. sydafrikanska sockerärtor), men transporter med containerfartyg är energieffektiva.
Har du någon källa till ditt uttalande?
Exempelvis orsakar nötkött utsläpp om 17-40 kg CO2e/kg kött, importerade salladsgrönsaker har en klimatprestanda på 0,5-6,5 kg CO2e/kg och importerad frukt 11 kg CO2e/kg frukt enligt denna:
pub.epsilon.slu.se/8710/1/roos_e_120413.pdf
Här varierar utsläppen för nötkött mellan 14-28 kg CO2e/kg kött:
www.upphandlingsmyndigheten.se/globalassets/upphandling/hallbarhet/utslapp-av-vaxthusgaser-vid-produktion-av-notkott.pdf
Sedan finns det andra vinster med svenskt kött, som lägre antibiotikaanvändning än utländskt kött, öppna betesmarker, stödja svenska bönder osv. Men det är absolut inte allt svenskt kött som är naturbeteskött och betande kossor på ängar.
Man ska också komma ihåg att en stor del av tex. den soja som importeras används som djurfoder (även om största delen av djurens foder inte är soja).
Hej,
Sitter på jobbet så jag kan inte leta alla länkar
Men är aktiv inom LRF så jag är skapligt med i matchen.
Det handlar om att välja bra mat och självklart behöver inte allt kött vara nötkött utan det finns mycket annat och ex fågel.
Vi har en beteslagstiftning i detta land och mycket kött i butikerna och i charkprodukter kommer ifrån "uttjänta" mjölkkor som annars skulle ha dumpats på tippen.
För ett par år sedan var vi självförsörjande på foder till 95% så då importerade vi max 5% av fodret till våra svenska djur och den siffran vet jag har sjunkit.
Sedan handlar det även om att man ex skövlar regnskog för att odla palmer till palmolja, fält för sojaodling för humankonsumtion för att inte tala om avokadoodlingarnas framfart som varit på tapeten sista tiden.
Lägger man sedan till den process som utförs för att få fram många animaliesubstitut av olika vegetabilier så ger ju det en bitter eftersmak ur hälsoperspektiv.
Så svensk potatis är bättre än eko-ris från kina hur man än vänder och vrider på det