• nattuw

    Vänsterfolk! Varför tror ni att vi högermänniskor tycker som vi gör?

    Anonym (Höger) skrev 2018-10-24 15:13:15 följande:
    Detta är rätt märkligt. Å ena sidan brukar ni inom vänstern utkräva källor och stöd för andras påståenden (vilket f.ö. är helt i sin ordning). Men nu när ni väl fått källor så tycker du att det är fel. Hur vill du ha det? Ska vi skippa källor från och med nu och bara slänga ut oss påståenden utan att belägga dem?
    Det går skriva texter med källhänvisningar i slutet. Källhänvisningar som gör att den som vill kan ta del av de underliggande källorna utan att behöva mötas av en massa inklistrade texter, bilder, länkar och filmer av tveksamt värde. Det är inte en slump att metoden med källhänvisningar i slutet används i alla (?) populärvetenskapliga- och inte så populära vetenskapliga böcker.
  • nattuw
    Anonym (Höger) skrev 2018-10-24 19:25:19 följande:
    Invändningen är alltså hur jag strukturerade källorna snarare än källorna eller mina argument i sig?
    Ett steg i taget. Börja med strukturen. När strukturen finns på plats är det tid att börja med innehållet.
  • nattuw
    Anonym (P.C) skrev 2018-10-26 18:33:39 följande:

    2. Alla har i praktiken en chans att skapa sig en hur god framtid som helst, är du tillräckligt smart nyfiken och kreativ, kan du skapa företag som Microsoft, Apple, Amazon, Tesla, Ikea mm alla dessa företag är skapade av kreativa och fantasifulla personer/entreprenörer som startade mer eller mindre från scratch.


    Nej, i praktiken har inte alla en chans att skapa sig en god framtid. Många kan som bäst hoppas på att, med lite hjälp på vägen, uppnå en dräglig nivå.

    För att kunna skapa ett företag som lyfter och blir ett begrepp behövs i först hand tur. Den som inte föds på rätt plats i rätt tid tar sig inte ens till kvalspel (för att använda en idrottsklyscha). Det är till och med så illa att vilken tid på året du föds är en stark indikation på hur väl du kommer att lyckas. De som föds tidigt på året får ett försprång som är om inte omöjligt så åtminstone väldigt svårt att ta igen för de som är född sent på året.
  • nattuw
    Anonym (P.C) skrev 2018-10-26 21:11:34 följande:
    De är så ni vänstermänniskor lever ni tror att ett framgångsrikt företag är något man får av staten om man har tur, ni är hjärntvättade det är INTE så det fungerar.
    De ryska oligarkerna är levande bevis på att du har fel.
  • nattuw
    Anonym (Höger) skrev 2018-10-26 21:56:41 följande:
    Men en fråga jag ställt förut (och fler än mig): vart kommer pengarna till tillväxten ifrån, staten eller näringslivet?
    Från Skattebetalarna. Utan en fungerande infrastruktur och ett regelverk som betalats av skattebetalarna hade förutsättningarna för tillväxten inte existerat.
  • nattuw
    Anonym (Höger) skrev 2018-10-27 20:08:29 följande:
    Okej, men vi har betalat skatt i alla dess former sedan Mesopotamiens civilisation så om det enbart berodde på skatter skulle världen ha varit i konstant tillväxt sedan dess. Men den materiella tillväxten ökade inte nämnvärt förrän kring år 1850. Vad berodde det på?
    Vi har haft en konstant tillväxt sedan jordbruket infördes och det plötsligt fanns något som kunde beskattas. Ibland har det handlat om två steg framåt och ett steg bakåt. Ibland har det kommit nya och revolutionerande idéer som lett till större hopp. Vi har dock hela tiden rört oss framåt ridande på skattebetalarnas axlar.
  • nattuw
    Anonym (Höger) skrev 2018-10-27 20:34:52 följande:
    Nej det har inte varit en konstant tillväxt. Efter Roms fall hade vi en ekonomisk nedgång i Västeuropa, efter Mongolinvasionen föll Abbasidkalifatet och Mellanöstern gick ner i en ekonomisk nedgång, efter digerdöden bröts den demografiska och ekonomiska medeltida dynamiken. Så vi har inte haft en konstant tillväxt sedan jordbruket introduserades.

    Något hände runt 1850 som fick oss att uppleva en demografisk och ekonomisk expansion som aldrig förr skådats. Vad berodde det på?
    Som sagt ibland har det varit två steg framåt och ett bakåt och ibland har det skett större hopp framåt. Det har dock hela tiden rört sig framåt. Eller vill du påstå att de stora börskrascherna på 1900-talet är bevis på att det inte gått framåt?
  • nattuw
    Anonym (P.C) skrev 2018-10-27 20:57:23 följande:
    Hör hur denne resonerar de är ju bara svammel, och lösa floskler som vanligt bland vänstersocialister.

    Förrädiskt söker de svar och låta andra förklara istället för att gå till källan och vända blicken till vart problemet ligger, nämligen hos de själva.
    Sa bull.
  • nattuw
    Anonym (Höger) skrev 2018-10-28 02:12:57 följande:
    Ja men ändå har tillväxten aldrig varit så hög som de senaste 150 åren, och ekonomin har återhämtat sig (relativt) snabbt. Dessa finanskriser du pratar om (den långa depressionen i slutet på 1800-talet och den stora depressionen på 30-talet) har gett tillbakagångar. Men generellt har dessa kriser aldrig varit i närheten av de kriser som uppstod innan 1800-talet.

    Så något hände för 150 år sedan som gjorde att tillväxten exploderade snabbare än någonsin tidigare, vilket ses i demografin (år 1800 levde drygt 1 miljarder människor på jorden, idag är vi över 7 miljarder). Vad berodde detta på? Varför kom inte den demografiska expansionen tidigare?
    Sannolikt handlade det om ett antal olika faktorer som samverkade för att skapa den perfekta stormen. Ett effektivare jordbruk, en befolkning som började bli läskunnig, bättre infrastruktur o.s.v. som tillsammans skapade nya möjligheter.
  • nattuw
    Anonym (Höger) skrev 2018-10-28 22:50:33 följande:
    Det kan inte ha att göra med att det kom en våg av innovationer som ökade produktiviteten och banade väg för industrialismen?
    Liknande idéer uppstår många gånger och på många platser. För att de skall kunna gå från idéstadiet till något större krävs mer än idéer. Det krävs att ett antal underliggande faktorer samverkar för att världen skall vara mottaglig för nya idéer. För industrialismens genombrott krävdes ett effektivare jordbruk som frigjorde människor till annat. En större läskunnighet gör att det blir lättare att sprida idéer till stora grupper. Bättre infrastruktur gjorde det möjligt att transportera varor och människor till och från olika platser (marknader). Allt detta var viktiga faktorer för industrialismens framväxt.
  • nattuw
    Anonym (Höger) skrev 2018-10-30 15:01:44 följande:
    Fast det du pratar om är ju statlig förvaltning, inte tillväxt. Så berätta nu, varför kom det en stark tillväxt som gjorde att staten fick mer pengar att förvalta vid den här tiden vi pratar om? Varför skeddw det inte tidigare när vi hade ett merkantilistiskt system?
    klyban skrev 2018-10-29 15:50:33 följande:

    Bra, vad pratar du om då?


    Jag har redan svarat. Den grundläggande förutsättningen för en fri marknad är fungerande stater med tillhörande skattebetalare. Om den skatten baseras på dagsverken eller pengar är egalt. Det var möjligheten att skapa något som inte bara ledde till individuella kortsiktiga vinster som gav förutsättningarna för industrisamhället.
  • nattuw
    Anonym (f.d vänster) skrev 2018-11-01 18:17:08 följande:
    Ja är man vänster så är man helt övertygad om att staten är lösningen på alla problem och eftersom att självinsikten och viljan att förstå andras syn på saken är lika med noll så går ni alltid tillbaka till staten. Men låt mig ställa en fråga: Att genomföra bättre skola, bättre infrastruktur och en starkare stat i allmänhet kräver resurser. Vart tror du alla dessa resurser kom ifrån?

    (Svaret är det fria näringslivets tillväxt, men det kommer du såklart aldrig erkänna för det är fullkomligt omöjligt för någon som är vänster att göra)
    Hur fritt näringsliv med tillväxt hade kommunistdiktaturerna? De hade skolor, infrastruktur och inte minst en stark stat. Om din tes är sann innebär det att kommunistdiktaturerna hade ett fritt näringsliv. Vilket de flesta nog inte håller med dig om.
  • nattuw
    Anonym (f.d vänster) skrev 2018-11-02 17:39:38 följande:
    Du hävdar bestämt att näringslivet inte är en viktig funktion för tillväxten i vårt samhälle och att det aldrig varit så heller. Var har du fått det ifrån? Finns det någon seriös ekonom som hävdat att näringslivet är överflödigt och inte behövs för att skapa tillväxt?
    Jag har inte bestämt hävdat att näringslivet inte har en viktig funktion för tillväxten i vårt samhälle. Jag har överhuvudtaget inte berört näringslivets funktion för tillväxten. Däremot har jag pekat på faktorer som varit viktiga för näringslivets framväxt. Vilket är något helt annat.
    Anonym (f.d vänster) skrev 2018-11-02 17:39:38 följande:
    Nej, kommunistdiktaturerna hade ingen stark stat i den mån att den var starka nog att genomföra reformer utan militära tvångsmedel och förvalta landets kapital på ett effektivt sätt.
    De kommunistiska diktaturerna var starka stater eftersom de var centralstyrda och utövade kontroll. Att de hölls samman med tvångsmedel ändrar inte den saken. Det är när staten förlorar sitt våldsmonopol som staten försvagas.
Svar på tråden Vänsterfolk! Varför tror ni att vi högermänniskor tycker som vi gör?