• Ms H

    Börja studera eller göra som FK vill och vänta?

    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-11-16 03:51:44 följande:

    Jag har sovit men vaknade precis, ska somna om nu. Men en kurs på 100 poäng blir på 10 veckor 10 timmar per vecka. Heltid är 40 timmar. Då blir alltså 10 timmar en fjärdedel, alltså 25%. Och mer än så har jag aldrig tänkt att studera till en början. Sedan efter 10 veckor får vi se hur jag lägger upp det.

    Återigen är det ekonomin som sätter käppar i hjulet. Men det är nu som jag har chansen att ev. påbörja någon form av studier utan att få pengar av CSN i och med att det finns aktivitetsersättning vid förlängd skolgång att söka. Dock tar det tid att söka detta samt att det kanske inte är säkert att jag får detta beviljat.

    Men jag ska kontakta AF och se hur de ser på mina chanser att få jobb både med och utan deras inblandning, ev ber jag om ett möte med någon där. Även studievägledaren i kommunen ska jag försöka få till ett möte med och diskuter. Helst kommande 1-2 veckorna ser jag att jag kan få till ett möte med dem, hoppas bara att båda har vasina lediga luckor i sina kalendrar.

    Nu ska jag sova vidare, sssssnark och god natt ????????????


    t

    Nej, det är fortfarande fel det du skriver om tid/omfattning. 100 poäng på 10 veckor är halvtid, dvs 50 %. Snälla, lita på oss när vi skriver!
  • Ms H
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-11-16 10:18:43 följande:

    Jag läste precis att heltid för Komvuxstudier ligger på 20 timmar per vecka då stämmer det nog att 100 poäng blir 50% på 10 veckor.


    Bunny on speed skrev 2018-11-16 11:00:04 följande:

    Var läste du det?


    Det blev bara ett skrivfel, tror jag. TS menade nog ?heltid för Komvuxstudier ligger på 20 POÄNG per vecka?.
  • Ms H
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-11-16 13:47:31 följande:

    Jag tänker boka ett möte med AF och se hur de ser på saken samt de skulle kunna hjälpa mig att få ett arbete, arbetsträning osv. i dagsläget. Om dom säger att det finns chancer för mig att kunna få ett arbete eller något annat än just daglig verksamhet så kan jag ju skriva in mig där och ta hjälp av dem. Jag fyller ju liksom 30 i juni och bör ju i så fall ha hittat något innan dess. Daglig verksamhet kan jag ju i te vara på efter 30 pga. att jag ej kommer kunna få sjukersättning. Sjukpenning får man bara om man har ett jobb med lön. Aktivitetsersättning upphör när man fyller 30.


    Bra! Ring AF på en gång!
  • Ms H
    Anonym (Hmm..//) skrev 2018-11-16 14:50:49 följande:

    Precis vad jag försöker få fram också. Att studera i ts situation är bara att kasta bort massa tid!

    Kanske en YH utbildning kan vara nåt för dig? Kan inte reglerna för det men antar att det är på heltid så det kommer inte heller fungera tyvärr.


    YH är eftergymnasial utbildning, grundläggande behörighet för gymnasiet är antagningskrav.
  • Ms H
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-11-16 16:16:22 följande:

    Tala om vad en YH är för något och att det inte är något jag kan börja just nu.


    Det var ju det jag skrev. I det inlägg som du citerade när du postade länken.
  • Ms H
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-11-16 16:53:32 följande:

    Hindret är att ingen kommer vilja anställa  mig. Jag behöver alltså en utbildning. För att ens klara av ett yrke så behöver jag en utbildning. Detta får jag inte genom att aldrig börja studera.


    Du behöver en långsiktig plan. Vad är ditt framtida mål, dvs vilka yrken kan du öht tänka dig att ha i framtiden, dvs vad skulle kunna funka? Om du inte redan har koll, börja undersöka saken. Prata med yrkesvägledare, gör yrkeskompetens (www.arbetsformedlingen.se/For-arbetssokande/Valj-yrke/Yrkeskompassen.html), googla, prata med folk du känner, fråga vad din kontaktperson på daglig verksamhet och din handläggare på fk har för syn på saken osv.
  • Ms H
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-11-16 16:12:15 följande:

    Tyvärr AF hänvisar mig bara vidare till FK. Ringde precis till dem AF och fick det som svar. Det ser ut som att det inte vill hjälpa mig på det sätt som är bäst för både mig och samhället på lång sikt utan det vill bara skjuta undan problemet för att slippa ansvaret här och nu.

    FK skjuter problemet framåt tills jag har passerat 30-årsdagen och AF tvingas ta över. AF skjuter problemet på FK för att slippa ta ansvar just nu.


    Så bra att du ringde, nu vet du lite mer om möjligheterna som finns/inte finns! Jag tror inte alls att ?samhället inte vill hjälpa?, utan de ser på saken ur sin proffesionella synvinkel och gör det de anser är bäst för dig. Just nu bedömer de att det är daglig verksamhet.

    Om den verksamhet du är på just nu verkligen inte passar dig, fråga kommunen om det finns några alternativa platser. Var öppen för idéer, prova. Tänk på att daglig verksamhet för dig i första hand handlar om att du ska bli van att vara på en arbetsplats. Om du visar att det är möjligt att utöka tiden, är möjligheten större att de tar dig vidare till ?nästa steg?.

    En annan grej... du skriver att du vill läsa engelska 5. För att veta lite mer vad det handlar om, sätt dig in i de underliggande kurserna lite grann. Du skulle tex kunna börja med den här texten - nafs.gu.se/digitalAssets/1327/1327459_wales.pdf

    Läs, ta till dig innehållet och besvara frågorna. Lätt eller svårt?
  • Ms H
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-11-16 17:34:31 följande:

    Alltså bör jag kunna få bidrag för resterande tid? Är det rimligt att tro det? Jag får väl parat med men, men är det ens rimligt att tänka sig att kunna få bidrag?


    Ja, försörjningsstöd är ett alternativ. I så fall behöver du nog en sjukskrivning på resterande del. Ett annat alternativ skulle kunna vara sjukersättning på deltid, om FK bedömer att din arbetsförmåga är nedsatt lång tid framöver.
Svar på tråden Börja studera eller göra som FK vill och vänta?