Inlägg från: amia01 |Visa alla inlägg
  • amia01

    Hur lagar man en god gräddsås?

    Bara kreativiteten sätter gränsen

    Brukar ha i huvudet att försöka balansera syra/sötma och salt/kryddor, lite beroende på vad man har för tillbehör.

    Steksky är en bra bas, om man inte bränt den vid stekningen vill säga...
    Funkar också att utgå från fond/buljong som alternativ.

    Sedan mixar jag lite:
    Syra: Vinäger, balsamvinäger, tomatpuré, gelé, lingon, äpple, ketchup,...
    Sötma: Socker, farinsocker, frukt, ketchup,...
    Salt: Soja, buljong, salt,...
    Kryddor: Paprika, örtkryddor, timjan, enbär,...

    Ibland blir det bra - ibland mindre bra - men lika blir det aldrig

  • amia01

    Bara kreativiteten sätter gränsen

    Brukar ha i huvudet att försöka balansera syra/sötma och salt/kryddor, lite beroende på vad man har för tillbehör.

    Steksky är en bra bas, om man inte bränt den vid stekningen vill säga...
    Funkar också att utgå från fond/buljong som alternativ.

    Sedan mixar jag lite:
    Syra: Vinäger, balsamvinäger, tomatpuré, gelé, lingon, äpple, ketchup,...
    Sötma: Socker, farinsocker, frukt, ketchup,...
    Salt: Soja, buljong, salt,...
    Kryddor: Paprika, örtkryddor, timjan, enbär,...

    Ibland blir det bra - ibland mindre bra - men lika blir det aldrig

  • amia01
    klyban skrev 2018-11-28 06:35:04 följande:

    Den till köttbullar känns sällan som gräddsås.
    Oftast gör man en roux, för sen späda med fond, grädde och alkohol av något slag(gärna lite smakrik).
    Sen har folk alltid nått de skickar i också, som tex gele och andra små tips.
    Det är mycket grädde i en gräddsås, brunsåsen har oftast rätt lite.


    Självklart skillnad på "gräddsås" och "brunsås".
    Själv föredrar jag dock gräddsås till mina köttbullar
Svar på tråden Hur lagar man en god gräddsås?