Inlägg från: Jojjans |Visa alla inlägg
  • Jojjans

    Bf September 2019

    Jojjans skrev 2019-03-01 13:25:49 följande:

    Lagen säger väl att man måste meddela minst 2 månader innan föräldraledighet. Allt tidigare än det tycker jag är schysst (just när man är gravid är det ju omöjligt att dölja så länge).


    Jag menar alltså att att berätta när det är 4 månader kvar är schysst nog, då hinner dom planera.
  • Jojjans

    Nu var det ett tag sen jag skrev här, har varit lite orolig inför ett gynbesök idag. Vi skulle ta bakterieodlingar ich prata om hur man kan undvika och hålla koll på infektioner. Fick också ett snabbt litet ultraljud! Vi gjorde det utanpå magen för att inte röra runt där inne (gör mig stressad för infektioner) så det syntes inte så bra, men såg tydligt ett hjärta som slog fortfarande och bebisen viftade där inne. Om en dryg vecka är det dags för kub och då kommer vi kunna få se mer och längre. Idag var jag själv då sambon jobbade men på kub har han tagit ledigt så det ska bli fint att tillsammans få bekanta oss med krabaten där inne...

  • Jojjans
    Daphodil skrev 2019-03-07 11:00:00 följande:

    Jag undrade just vart du tagit vägen. Vad skönt att få testat för infektioner, och få se lille/-an igen.


    Ja jag har också börjat nytt jobb (var arbetslös tidigare så hängde här mest hela dagarna) vilket tagit mycket tid, men det har också gjort mig lugnare att inte vara så fixerad vid en del av den oro osv som jag förknippar med familjeliv. Tiden går liksom fortare när jag inte blir lika besatt av graviditeten vilket är helt underbart för den gick såååå långsamt innan.

    Men jag är här inne och läser allt med jämna mellanrum och håller koll på er ;) <3

    Är det fler än jag som verkligen inte kan hålla sig från att börja köpa bebiskläder och saker? Gör inga stora inköp men kollar runt såååå otroligt mycket på nätet och drömmer och planerar om kläder och sånt smått. Ibland råkar jag klicka hem nåt....
  • Jojjans
    norrsken91 skrev 2019-03-07 19:15:43 följande:

    Vi har fått våra NIPT-svar, skulle tagit 10 arbetsdagar men tog bara 5. Inga kromosomavvikelser och vi väntar en liten tjej! :)

    De kunde se på ultraljudet att min moderkaka låg på ett sånt sätt att jag förmodligen inte kommer känna fosterrörelser så tidigt. Skönt att bli informerad om sådant, hon sa att när apparna börjar skriva om rörelserna skulle jag inte oroa mig då moderkakan ligger lite ?ivägen?


    Så skönt! Och grattis till lilla tjejen :) jag är sååå nyfiken och hoppas dom kan se på rul.
  • Jojjans
    September89 skrev 2019-03-07 16:04:55 följande:

    Jag har haft hosta/halsont/förkylning i drygt en månad nu och känner mig ofta febrig på kvällarna. Innan dess har jag också haft förkylningssymptom i omgångar. Jobbar dessutom på förskola så är ju konstant utsatt för baciller. Men innan jag blev gravid stod jag emot mycket bättre trots att jag jobbade med yngre barn då.


    Kag känner mig så lyckligt lottad som klarat mig undan förkylningar under grav. Men dom första 6 veckorna efter plus så var jag hemma och arbetslös så det förklarar nog saken. Men nu har jag jobbat på en förskola i 2 veckor och inte heller känt av nåt, så hoppas att jag slipper!
  • Jojjans
    Daphodil skrev 2019-03-08 11:46:45 följande:

    V 12 imorgon. Det känns som en vinst att snart vara där, även om jag inte kommer kunna slappna av förrän KUB. Tja, helt avslappnad blir jag nog inte, men efter det ska jag berätta för vänner vilket känns stort.

    Ska på bakteriell vaginos-koll också på måndag. Varit mer uppmärksam på flytningar efter Jojjans inlägg, och min fantastiska BM tyckte vi skulle utesluta det. Känns skönt!


    Bra att du kollar tycler jag! Även om det inte alltid innebär en risk så är det ju ändå obehagligt att få så lika bra att kolla upp om det finns misstanke.
  • Jojjans
    Tigerkvinna skrev 2019-03-09 08:20:17 följande:

    HUr har v.10/11 varit för er andra? Jag har lite smått börjat bli orolig och nojja igen att det lilla pyret dött därinne. 

    Är fortfarande enormt trött, brösten är sprängstora, illamåendet är kvar även om det känns som det kanske blivit lite bättre den här veckan. Det enormt skarpa luktsinnet är kvar. Men är ändå nojjig på något sätt att det inte finns något levande därinne =/


    Mina starkaste symtom blev svagare i vecka 10 typ. Illamåendet försvann, brösten slutade ömma lika mycket. Inte alls lika trött. Det som är kvar är att jag blir väääldigt uppsvälld efter att jag ätit, hård i magen, och avsmak för viss mat. Hade även en blodig flytning som jag höll på att noja ihjäl mig över i vecka 11. Men vid ul i 11+0 i onsdags såg allt fint ut trots minskade symtom, så tror inte du behöver oroa dig! :)
  • Jojjans
    Tigerkvinna skrev 2019-03-09 09:50:09 följande:

    Nej jag hoppas inte heller att någfot hänt. Men tror också att på något sätt blir jag mer nojjig ju närmare ultraljudet jag kommer. Ska på UL om ca en vecka i 11+2 då vi också ska göra NIPT. Och min oro har liksom kommit i takt med tänk om vi inte ser något på ultraljudet nästa vecka, och när jag tänkt så så har jag börjat nojja över men tänk om symptomen håller på och försvinna?!? Och så har jag börjat nojja över tänk om jag får världens blödning nu precis i v.12...liksom snubbla på målsnöret med misfallsrisken..

    Så samtidigt som det ska bli skönt att få gå på UL och se lilla pyret så är det också en källa till oro att tänk om det inte går bra..


    Jag känner verkligen igen det där at oron stiger precis innan ett ul, antagligen för att man börjar föreställa sig olika skräckscenarier. Är nog en helt naturlig försvarsmekanism för att försöka hantera rädsla. Man får försöka göra annat som håller tankarna någorlunda lugna och bara försöka få tiden att gå dom sista dagarna tills man faktiskt vet. Försöka att inte gå in i känslan så mycket för då blir den bara värre...
  • Jojjans
    Tigerkvinna skrev 2019-03-09 13:37:53 följande:

    Är det föressten någon här som jobbar inom vården eller vet varför man så envist använder sista mensen som datering på gravditeten? 

    Jag har en mer exakt ultraljudsdatering från 2 ultraljud som daterat lika och dateringen nämns på flera ställen i journalen. Men så fort jag har kontakt med bm, dietist eller när jag är inne för dropp så använder dom envist ändå sista mens dateringen. Detta stör mig lite eftersom det ser ut som jag får vård i fel graviditetsvecka. Exempelvis sist jag var inne så när dom gick efter gamla dateringen så stod det gravditetsvecka 8+3 när jag egentligen var i 9+2 det är ju liksom skillnad på att vara i v.9 eller i v.10 tänker jag..


    Jag frågade en bm om det ich det är för att många faktiskt inte har koll på ägglossning, och man då vill använda samma mätverktyg för alla. Sen är det ju ändå rul man till sist daterar efter så sista mens går man ju bara på i början.

    Men jag retar mig också mycket på det och blev mycket nöjd när min datering (enligt äl och temp) stämde EXAKT med vul, men bm hade 5 dagar fel..
  • Jojjans
    Miichaella skrev 2019-03-10 09:54:28 följande:

    Det var någon som skrev här för ett tag sedan att den pratat med sin bm om tips för att undvika infektion? Skulle denne vilja dela med sig av det till oss andra? :)


    Det var jag som var hos en gynekolog (inte via mvc) iom min oro efter stt ha förlorat en graviditet i vecka 16 pga infektion i september. Jag var hos den här gynekologen på återbesök efter missfallet och hon sa åt mig att boka in en tid hos henne när jag blev gravid igen så sagt och gjort.

    Vi pratade mycket om oro, risker rent statistiskt men också hur man hanterar att det inte finns särskilt mycket man kan göra åt den typen av infektioner. Såklart kan man ta extra urinodlingar och vara extra vaksam på illaluktande flytningar, men det finns för lite forskning kring detta så inga tydliga riktlinjer från vården.

    Men grundläggande är ju såklart att undvika att få in fel slags bakterier i slidan, och försöka hjälpa slidan att ha ett bra immunförsvar för att stå emot infektioner bra. (Alltså ingen tvättning med tvål, inte stoppa in orena fingrar, tänka på hur man torkar sig vid toalettbesök osv). Men det finns liksom inget som stödjer att nåt av detta skulle ge missfall pga infektioner, det ha delar nog mer om att lugna sinnet och inte klandra sig själv om något ändå skulle hända.

    Både denna gyn och min bm poängterar mycket och ofta att denna graviditet är och ska behandlas dom en normal lågriskgraviditet och att det inte finns något som tyder på att jag skulle få en infektion igen, då det är mycket ovanligt och händer av en slump. Men jag har krävt att dom gjort extra cervixodling och lämnat in fler urinprov än standard för att jag blir lugnare av att få höra att allt är ok.
Svar på tråden Bf September 2019