Inlägg från: Tösen01 |Visa alla inlägg
  • Tösen01

    Bf September 2019

    Jojjans skrev 2019-02-28 06:02:52 följande:

    Det såg fint ut ju! Men märkligt att risken blir högre om man sett hjärnaktivitet i vecka 11, än om man sett i vecka 10. Har du länk till studien? Älskar att läsa fakta :)


    Jag har också sett de där siffrorna, minns dock ej var, men det ska nog vara 0,7% i v. 10 och 0,4% i v. 11. Har jag för mig! I USA har det gjorts liknande, ska se om jag hittar, där anser man att risken avtar avsevärt från v. 10 och ej v. 12. Vi hoppas att det stämmer för oss alla nu!
  • Tösen01

    Igår fick vi svar på NIPT, en vecka efter att jag tagit provet. Vi väntar en frisk flicka! Är så lycklig just nu. Hade ett extra ultraljud i måndags där vi fick se henne, underbart. Läkaren, som var en äldre kvinna på över 75 år, som jobbat med gravida kvinnor i 50 år sa att allt såg sååå bra ut och när jag oroligt sa: om ca 1 vecka kan jag väl berätta för min familj? Skratta hon och sa att jag kan berätta för hela världen idag. "Det kommer gå bra, risken att något går fel är från och med nu lika stor fram tills bebisen dör av ålderdom". Hon lova ju inget men det var en sådan lättnad att höra dessa ord från en kvinna som har en enorm erfarenhet och sett så mycket. Istället för dagens unga oroliga bm och läkare. Jag kan inte påverka nu i vilket fall som helst, visst finns oro kvar, massor, men nu ska den inte få uppfylla mig, det ska min dotter istället få göra.

    Berättade för mamma igår, bara grät och hon blev llte chockad men väldigt glad. Vi bor ju på samma gård ocj ses dagligen massor, så det var en börda spm lyftes från mina axlar. Eftersom jag fått en bebis kula nu, liten men väldigt svår att dölja då jag är ganska nätt, så var det skönt att kunna ha lite skönare kläder igen. Nu kan jag även ventilera med henne. Mina två syskon och pappa fick också veta, är lojal så kan inte utestänga. Känns läskigt, jäkligt läskigt, att ha berättat.... Men men, händer något nu så kommer jag ha stöd. Nästa vecka är ett nytt ultraljud.

    Hur går det för er andra?

  • Tösen01
    Daphodil skrev 2019-02-28 07:49:08 följande:

    Det är ju egentligen inte risken (fel skrivet av mig), utan bara deras siffror på hur stor procent som fick missfall efter ul i viss vecka. Mest tillförlitliga resultat fanns i v 9-11, för där hade de 150-200 kvinnor i varje grupp. Jfrt med vecka 7-8 där det bara var ca 40 kvinnor i varje grupp.

    Här är länk till studien:

    www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/18310375/


    Okej, men det är väl pga att antalet kvinnor föll bort från studien? Eller? Då blir ju varje missfall en högre procent ansats? Aja, det är ändå väldigt "lugnande" siffor så glad att du delade med dig av dem. Kram!
  • Tösen01
    Anonym (chockad!) skrev 2019-02-28 07:04:15 följande:

    Vilken vecka är du i nu?

    Vad skönt!! Stort grattis!

     

    Jag själv går som på nålar och känner mig allmänt deppig och orolig för att allt är som det ska. Gjorde ett vul v 8+1 och det såg helt utmärkt ut...är nu i v 11+4 och allt detta äter upp mig..inväntar KUB som är först om 1.5 v (v 13+2!!) jag vete fan om jag klarar att vänta så länge. Jag mår verkligen fysiskt och psykiskt riktigt dåligt av detta att vara gravid!! Oron äter upp mig!


    Jag förstår att du är orolig, men du måste verkligen försöka vara glad, tvinga dig till det. Det ser bra ut. Kolla omkring dig, se hur många personer du möter som blivit till av lyckade graviditeter. Det du läser på familjeliv inträffar, men tänk så många som är på denna plattform, genom många år, det är inte konstigt att det verkar vara många med fruktansvärd otur! Samtidigt, tänk så många som inte heller är på Familjeliv, förmodligen för det gått/går bra. När en tragedi sker, söker sig många hit för att få stöd, tröst och finna kvinnor som råkat ut för samma sak. Därför är det många på en och samma plats. Njut av ditt barn, tiden kommer aldrig igen. Min mamma sa igår: dröm och var glad, du vet inte om du lever imorgon och då är dagen det närmaste ett barn du kommer. Krasst, men sant. Risken är låg nu, visste du att det är nästan en större risk att du ska råka ut för en bilolycka på vintern, än ett missfall (som nu ligger på ca 0,5-1%). Barnmorskan sa till mig att fostervattenprov inte innebär nästan någon risk alls, när vi prata om det? Risken för "naturligt" missfall måste också då, nu innebära att det inte är nästan någon risk alls! Det ser bra ut nu! Du kan bli sjuk, kärnvspen kan börja skjutas och stjärnorna trilla ner. Vi vet inget. Vi vet bara det som sker just nu: vi bär på ett efterlängtat barn. Jag vet att det är svårt, tro mig, jag är också sjukt orolig, men jag jobbar med mentalträning just nu. Idag, just nu, är jag världens lyckligaste. Det får räcka för mig.

    Jag är typ i v. 12, enligt mätning i v. 11 men eftersom jag vet när allt skedde, så är det inte möjligt. Dock tror jag hon är lite mindre för sin "ålder" precis som jag var. Jag är typ på 10+6-11+3. Har KUB ultraljud på tisdag. Vill snabbbspola fram dit. Har även ultraljud inbokad v. 15 och sen RUL v. 18.
  • Tösen01
    Tigerkvinna skrev 2019-02-28 09:11:44 följande:

    Du är inte orolig att göra både KUB och NIPT. Tänker om du skulle få konflikterande svar? Vilken vecka gjorde du NIPT i? Ska göra mitt i v.11+2 men är lite orolig att det är lite tidigt och att det finns en risk för, för lite DNA från fostret..:/


    Jag kommer inte lämna blodprov, bara onödigt. Även om jag skulle göra hela KUB processen och få dåliga siffor, skulle det inte oroa mig alls. NIPT visade på att hon är frisk och det är så nära sanningen jag kan komma. NIPT har en felmarginal som gör att du kan få besked att barnet är sjukt, men vid fostervattenprov visar friskt. Dock inte tvärtom. Är barnet friskt, så är det friskt! Det är de som är bra. KUB är sannolikhet, medan NIPT är analys av barnets DNA. Dock hade KUB räckt egentligen, det är ganska säkert, duktiga bm eller läkare kan oftast se om barnet är friskt. Dock för mig som är gift med en läkare, så är KUB inget han litar på, NIPT var ett måste för honom. Men som sagt, bra på KUB ÄR BRA, det är bara "dåliga" siffror som kan skapa onödig oro. Så det är den oron jag vill slippa.

    Jag vill dock ha ett "gratis" ultraljud, så då begärde jag KUB, men utan blodprov.
  • Tösen01
    Tigerkvinna skrev 2019-02-28 09:33:21 följande:

    Jaha du gjorde inget ultraljud i samband med ditt nipt? 


    Nej, det blev inte så. Dock tog jag blodprov i onsdags förra veckan och gjorde ul i måndags. Är det så att fostret "dött" så hade inte det funnits tillräckligt med DNA i mitt blod då jag tog det så tidigt ändå, men i efterhand skulle jag gjort ett ul samtidigt, för att inte provet skulle vara i "onödan" . Jag gjorde NIPT i v. 11 (10+0).
  • Tösen01
    Anonym (Jopp) skrev 2019-02-28 10:50:05 följande:

    Måste vara flika in här. Att göra KUB för att få ett gratis ultraljud är ju helt sjukt! Vet du hur överbelastade specialistvården är? Och så bokar kvinnor in KUB för att endast få se det lilla pyret? Sjukt respektlöst faktisk mot vården att inte tänka till innan man gör en sak. Helt obegripligt i min värld. Det är inte gratis att göra ultraljud under graviditeten (förutom RUL som ingår i basprogrammet) och det är ju samma för alla. Oj så irriterad jag blev på detta tänk som du har! Hälsningar från en barnmorska


    Jag utnyttjar inte. KUB ingår i basprogrammet i Stockholm. Det var min barnmorska som föreslog det. Billigare för landstinget att bekosta NIPT istället för dyra blodprov för KUB. Vi betalar så mycket skatt i vår familj, så jag gör det med gott samvete!
  • Tösen01
    Tösen01 skrev 2019-02-28 12:50:54 följande:

    Jag utnyttjar inte. KUB ingår i basprogrammet i Stockholm. Det var min barnmorska som föreslog det. Billigare för landstinget att bekosta NIPT istället för dyra blodprov för KUB. Vi betalar så mycket skatt i vår familj, så jag gör det med gott samvete!


    Jag bekosta alltså NIPT själv. I Stockholm finns en hel klinik som bara gör ultraljud, det kostar då inte lika nycket, maskinen finns och likaså gott om tider och personal. Jag kan betala, har gjort det på första ultraljudet och kommer göra det på nästa. Det var MIN barnmorska som tyckte jag kunde göra KUB ultraljudet, så jag inte behöver göra det privat, när det i Stockholm INGÅR. Hade jag begärt blodprov i onödan, hade jag nog känt lite skuld. Känns konstigt att någon har invändningar på det? Är man missnöjd i sitt landsting, så får man väl agera så rätt politiker bestämmer, men det är ju väldigt svårt på individ nivå. Jag personligen tycker att alla kvinnor ska ha rätt till fler ultraljud. Det har vi råd med, men tyvärr har vi idioter till politiker som slösar bort massa pengar i administration. Fatta bara hur mycket oro vi skulle kunna lindra med fler ultraljud!
  • Tösen01
    Anonym (Jopp) skrev 2019-02-28 13:31:26 följande:

    Min mening var absolut inte att skälla på gravida kvinnor, jag jobbar ju dagligen med att få dem lugna. Det jag från första början reagerade på var inställningen ?det är ju gratis så jag gör det? och det tycker jag blir lite skevt. Bara för att det är gratis eller erbjuds så är det ju ändå alltid frivilligt och jag tyckte det lät osunt tänkt, men jag förstår också att det som vi i vården erbjuder gratis tror också den gravida kvinnan är det enda rätta att hoppa på och göra. Det är ju vårt fel!

    Men det behöver inte alltid vara så. Jag ville lyfta en tanke med allt kring diagnostiken och alla dessa kontroller som faktiskt kan föda mer oro än att lugna.

    I USA görs ju till exempel betydligt mer kontroller och ultraljud (under graviditet och förlossning) och det leder då oftare till fler instrumentella förlossningar och kejsarsnitt. Helt i onödan många ggr. Det är lite dit jag ville komma men jag inser ju att jag totalt misslyckas hur jag än försöker skriva. All lycka till alla gravida här inne och ledsen om jag anklade för mycket. Blev irriterad i stunden och kommer nog inte tjäna nåt till att jag skriver mer. Allt gott och lita på era fantastiska kroppar att dem tar hand om lilla barnet.


    Men du har ju en poäng, jag delar den! Dock kändes det som att du försökte få fram den på fel sätt. Kände mig påhoppad för något som jag inte aktivt gjort fel, utan tackat ja till ett extra ultraljud, vilket jag gör för att se om min dotter mår bra. Ta hand om dig.
  • Tösen01
    Tigerkvinna skrev 2019-02-28 13:14:27 följande:

    Om du försvarar din åsikt varför kan du inte stå för den och skriva under ditt nick? Ganska fegt att hoppa på en person anonymt..

    Och att kvinnor inte går runt i flera veckor med ångest är föratt 83% utav kvinnorna har varit på ett ultraljud innan RUL. Där 80% utav dessa 83% har svarat att de inte varit intresserade utav fosterdiagnostiken i sig utan att se en viabel graviditet. Och det är väl inget konstigt att man vill se om gravditeten är viabel inna v.20 det är ju halva gravditeten. I mitt tycke är det nästintill psykisk tortyr att låta en kvinna gå så länge utan att veta. De flesta andra europeiska länder har UL i v.10-12 föratt ta reda på viabiliteten. Det är vi som ligger efter och har ett ganska dåligt basprogram med avseende på kvinnans psykiska trygghet i gravditeten. 

    Så om vården verkligen vill ha en förändring kring detta. Så borde du som barnmorska ta till dig att fosterdiagnostiken missbrukas så och strida föratt utveckla basprogrammet istället föratt hoppa på kvinnor anonymnt på forum för en handling som i vårt skeva system inte är allt annat än naturlig.


    Du borde skriva mer, så bra! Du sätter ord på det. Tack.
Svar på tråden Bf September 2019