• Brumma

    Hjälp! Varför så orättvist?!

    Framgår inte riktigt om hon bor växelvis eller om tanken är växelvis men att det inte blir så?

    Som ovanstående säger- skicka inte med kläder.

    Kontakta kommunen igen och fråga om separata räkningar - de flesta brukar kunna hjälpa till men tyvärr lever en del kommuner kvar i det förgångna vad gäller detta :/

    Vilka övriga kostnader har barnet?

  • Brumma
    Anonym (Leden och fattig) skrev 2018-12-27 20:51:29 följande:

    Alla säger som du gör men snälla tänk efter, RENT praktiskt. Om jag köper vinterkängor till förskolan. Vad ska jag göra när hon är hos sin pappa? Ta med dessa hem? Låta flickan frysa på förskolan? Soc anmälningar osv.... förskolan blir inte glada, de kommer pratas och tittas snett. Pappan pissar på allt. Han bryr sig inte ett dugg. Dessutom, vad göra med jackan och skorna hon gått med hemifrån till förskolan? Lämna henne utan ytterkläder där?

    Alltså ni som har barn på förskolan förstår ju att man inte kan lämsa korgen/hennes plats och säga hejdå och gå från förskolan. Ska jag lämna henne utan nåt de dagar pappan ska hämta? Och vad lär han sig då? Ingenting. Han kommer bara säga till förskolan: såg ni vad mamman gjorde? Tog med sig allt och lämnade flickan utan nåt på hyllan osv. Han är ett svin. Stort svin!

    Nej, den kommunen jag bor delar INTE fakturan.

    Jag har ju givetvis pratat med dom!


    Vägra byte på förskola?

    Hämta barnet och kär hem till pappa - utan kängor... trist MEN då kanske han fattar grejen...

    Anmäler de till sov så kanske han får sig en känga.
  • Brumma
    Zinken skrev 2018-12-27 21:05:49 följande:

    Förlåt för den kanske dumma frågan men har du pratat med pappan, typ sagt "nu behöver x ny jacka, jag köpte skor sist så kan du fixa jackan nu?" Har han sagt att han inte tänker betala ytterkläder åt sitt barn? Eller är det något du gissar för att han inte gör det av sig självt?Om han har vägrat så kan du använda det emot honom för att få större del av barnbidraget om du vänder dig till familjerätten, där kan ni också få hjälp att prata med varandra (tex om ekonomin och umgänge) om du redan försökt själv utan framgång.


    Kan man dela barnbidraget i annat än hela eller hälften? Var hittar du denna info?

    Familjerätten kan inte ta beslut om ngt så de kan inte beordra pappan att dela med sig av barnbidraget...
  • Brumma
    Anonym (Pappa) skrev 2018-12-27 23:49:38 följande:

    En Magisk gräns går vid 18dagar/månad


    12 dagar räknas som växelvis på försäkringskassan gällande barnbidraget. så har han 12 dagar mestadels är det svårt att hävda att han inte har barnet växelvis.
    Anonym (Leden och fattig) skrev 2018-12-27 23:53:27 följande:

    Så hur bevisar jag att barnet är hos mig så pass mycket? Vid tvisten om barnbidrag vinner han alltid. Det räcker att han bestrider mina uppgifter hos försäkringskassan. Jag deklarerar till de att flickan är hos mig si och så många dagar - han dementerar uppgifterna. Då blir det åter delat. Förskolan vill inte lägga sig i dagarna. :/


  • Brumma
    Anonym (Leden och fattig) skrev 2018-12-28 01:50:22 följande:

    Hur jag än vrider och vänder på det hela så finns det inga lösningar. Detta vet HAN såklart om. Han vet att systemet inte kan hjälpa mig då han har en viss makt genom att ha delad vårdnad.

    En annan fråga för att göra det ännu mer komplicerat:

    Vi har inget avtal om umgänge. OM jag håller flickan hos mig, låt säga mycket mer än hälften. Sådär snyggt "jag gör inget fel men ändå ful fisk" (så som han är!!) och sedan efter låt säga tre månader kontaktar försäkringskassan om barnbidraget. Då BORDE jag i alla fall få hela bidrager - om inte de pissråttorna ska LITA på hans dementeringar, men de kan de inte då jag kommer fotografera/dokumentera på annat vis.

    Går han i taket för att jag haffat flickan fler dagar än honom så kommer han ju vända sig till tingsrätten... för att avtala om umgänge/vårdnad? Då kan jag samtidigt vilja avtala om kostnader? Och självklart också vårdnaden då inget annat heller funkar utöver kostnader.

    Vad anser ni? Om inte lagen är på ens sida... HUR gör jag "internt" med exet för att få rättvisa?


    Avtal måste ju inte vara en exakt överenskommelse på papper utan "Hur det varit" räknas som en överenskommelse. Dvs har ni ex antal dagar var normalt per månad kan du inte på eget håll bara ändra utan att det räknas som att du bryter er överenskommelse.

    Folk blir av med vårdnaden genom att undanhålla umgänge så OM han vill sätta dit dig är det ett bra sätt att servera honom vårdnaden på silverfat genom att göra som du beskriver.

    Men du skriver snitt 10-12 dagar.. räkna ut det snittet lite mer noggrant.. Är det 12 dagar räknas det som växelvis, under det inte växelvis..
  • Brumma
    Anonym (Hmm) skrev 2018-12-28 08:48:36 följande:

    Finns väl inget som säger att fakturan från dagis måste gå till dig? Ring och ändra det. Eftersom ni har delad vårdnad så kan dom ju lika bra sätta den i hans namn? Eller?

    Om det inte fungerar, säg upp dagis platsen. Om du kan ordna barnomsorg dom dagarna du har barnet, och inte har ett behov av dagis, säg upp platsen. Sedan år u han då ordna sin omsorg på det vis han vill. Dvs han får söka en ny dagisplats OCH betala för den. Sedan kan du utnyttja den på samma sätt han nu utnyttjar det du betalar.

    Och låt honom anmäla saken till soc. Vad ska dom säga? Du berättar som det är, du har inget behov av omsorgen, han vägrar betala den. Så du betalade för att han ska ha barnomsorg, vilket du tyckte var fel pga av din rean ansträngda ekonomi.

    Och jag kan förstå att det är svårt att lämna barnet utan utekläder. Men om du skickar med blusar, jeans, strumpor mm till honom när det är hans vecka, så sluta med det.

    Och som någon skrev, dokumentera allt! Att bevisa att barnet bor hos dig mer än 18 dagar per månad så är ju inte så svårt. Och om FK avvisar utbetalning pga pappans ord, då måste du ju ringa dit och berätta hur det ligger till. Och kanske även bevisa att det är så. Du kan ju inte bara släppa saken pga av det dimper ner ett avvisande brev från dem, som är baserat på pappans ord. 

    Och man kan söka ensam vårdnad pga samarbetsproblem. Och hans svar på allt du skriver/frågar verkar ju vara "dra åt helvete". DET ÄR SAMARBETSPROBLEM.

    Kontakta familjerätten, och säg att du vill ha umgänge och kostnader på ett avtal. Om han inte dyker upp så gör han inte det. Nästa steg är då att få umgänge och underhåll fastställt via tingsrätten. Din hemförsäkring borde kunna täcka åtminstone en stor del av dessa kostnader. Du bör ta saken vidare, söka ensam vårdnad. Går u inte att samarbeta med någon som inte är kontaktbar eller svarar dra åt helvete på allt.

    Jag har stått där du står. Och det går att få det löst. Men man måste ligga på själv, och inte vara rädd för hans hotelser. Börja ta reda på ur saker ligger till, och dina rättigheter. Jag har idag ensam vårdnad, underhåll och bb. Och han har umgänge. Han är ingen missbrukare, och precis som ditt ex högutbildad, bra på att tala för sig och det ser suveränt ut på ytan. Dock så kunde han inte samarbeta.


    De kommuner som inte skickar separat räkning skickar till adressen där barnet är folkbokförd. Om räkningen skall stå i pappans namn och komma till hans adress behöver barnet folkbokförd hos honom.

    TS - är barnet över tre? Då hade jag bara använt de timmar som är gratis för barn över tre.

    Soc lägger sig INTE i att barnet har annan barnomsorg än förskola. Förskola är en rättighet vi svenskar har, en fantastisk möjlighet för föräldrar som inte har möjlighet att läsa det på annat sätt. Det är INTE en skyldighet/krav att ha barnet på förskola...
  • Brumma
    Anonym (Ellie) skrev 2018-12-28 12:07:36 följande:

    Hur har ni gjort för att dela på barnbidraget? Vårt barnbidrag kommer automatiskt till den som barnet är skriven hos. Vi kunde inte dela det även fast barnet bor helt och hållet 50/50 och vi ville dela på det. Även byta konto krävde dubbla underskrifter...

    Bor hon lika hos er? Var är hon skriven?


    Barn födda efter 1a mars 2014 gäller regeln att vid delad vårdnad delas barnbidraget automatiskt.

    Om ni vill dela barnbidraget skickar ni in blankett på försäkringskassan. Det finns en blankett man använder när man är överens och en man använder när man inte är överens...
  • Brumma
    Anonym (Ellie) skrev 2018-12-28 13:52:58 följande:

    Jaså, vad dum förändring. Jag tror inte jag känner en enda familj där inte mamman har huvudansvaret för inköp till barnen.

    Vi löste det så att vi har ett gemensamt konto för barnbidraget och använder det uteslutande till fritidsavgift, ytterkläder/skor och aktiviteter för barnet. Så vi har inget behov av att dela det längre.


    Personligen tycker jag det är en jättebra förändring. Tidigare hade pappan ingen rätt till halva barnbidraget även om barnen bodde växelvis. Och ja, jag vet flera pappor där mamman helt enkelt vägrat dela. Sedan kan man ju väl ha att ena föräldern tar det- bara att anmäla till försäkringskassan ;)
  • Brumma
    Anonym (fy fasan ja) skrev 2018-12-28 16:19:41 följande:

    Han är en idiot. Man får bara hoppas att karma biter honom hårt i arslet. Så oansvarigt.Om inte nu så senare kommer det bita tillbaka på ett eller annat sätt. 

    Ne det är ju det svåra. Vinterskor, skor, jackor a...alla slags ytterkläder efter väder är ju svårt att liksom bara ta hem som du säger. Det vore ju också jäkligt elakt mot ditt egna barn. Som jag förstår vill du inte heller utsätta henne för detta vilket är fint. Ne ja säger han är en idiot. Fy fan altså. 

    Mitt ex lät mina två söner komma ut utan vinterjackor en riktigt frusen dag när jag skulle hämta dem. De såg alldeles rådvilla ut. Två pojkar på 7 och 9 år. Det gjorde så ont i mig. Hans jäkla sätt altså.

    Vi hade kommit överens om att de skulle ha de jackorna de hade och att jag skulle köpa termobyxor vilket jag gjorde.

    Men av någon anledning fick de inte ha de jackorna som de hade föregående vecka. Och där stor de helt frusna. Så jag köpte jackor också. Jag köpte grejer till dem och vad hans problem var fattar jag inte. Han var omöjlig speciellt när han levde med den han då levde med. Han var elak och tryckte på alla knappar han kunde. Hemsk tid. När det tog slut mellan dem då började han agera mer normalt. 

    Nu är det länge sedan men det kommer en tår även nu.


    Så gjorde min mans ex.. Vi hade inte växelvis boende (hon flyttade mot pappans vilja) utan vh samt lov. Barnet kom i klänning o tights oavsett väder... i början köpte vi o skickade med hem men de kläderna såg vi aldrig igen, så vi hade helt enkelt en uppsättning "pappakläder" som var hos oss.. kändes sådär :/
Svar på tråden Hjälp! Varför så orättvist?!