• Saliro

    goda matpajer några tips??

    vi har ett dop om nån månad och skulle gärna vilja veta lite goda olika matpajer man kan bjuda på... vill gärna har olika recpet helst vanliga med tex köttfärs eller ost och skinka och nån grönskaspaj gärna både med bara deg och nångra recept med äggstaning...

    tack för tips =-)

  • Svar på tråden goda matpajer några tips??
  • Crispie

    Jag har ett med både dej och äggstanning..

    Kyckling och baconpaj

    Deg: 3dl mjöl
    125g smör eller margarin
    3msk kallt vatten

    blandas ihop och trycks ut i en form, förgräddas i ca 10min

    Äggstanning: 3 ägg
    3dl gräddmjölk( blanda 1,5 dl mjölk och 1,5dl grädde)
    riven ost

    Fyllning : bacon, kyckling purjolök och riven ost

    fräs bacon och kyckling och till sist lägger du i purjon och blandar om .krydda med lite salt och peppar.
    sen lägger du i det i formen häller på äggstanningen och osten..

    ugnen ska stå på 200 grader och pajen ska stå inne i ca 30 min

    jättegott med lite sallad till

    DEN ÄR SUPERGOD.

  • Crispie

    deg ska det stå inte dej, hahaha.

  • AnnaK

    Krabbpaj utan pajskal

    Fyllning:
    1 msk smör (till formen)
    2 krabbor
    1 msk smör (att steka i)
    400 gram färska champinjoner
    Salt och vitpeppar
    2 dl grädde

    Täcke:
    0,5 dl grädde + 0,5 dl vatten
    2 ägg
    Salt och vitpeppar
    2 d riven ost

    Fyllning:
    Smörj en ugnsfast form med smöret.
    Gräv ur allt kött ur krabborna (var noga med att inga som helst bitar från skalet hamnar bland krabbköttet).
    Sprid krabbköttet det i ett jämnt lager i formen.
    Hacka champinjonerna i bitar.
    Stek i smör tills all vätska är borta.
    Krydda med salt och vitpeppar.
    Tillsätt grädden och låt koka en stund.
    Häll champinjonstuvningen över krabban.

    Täcke:
    Vispa ägg, grädde och vatten till en jämn konsistens.
    Smaksätt med salt och vitpeppar.
    Tillsätt det rivna osten och blanda.
    Häll äggsmeten överst.

    Grädda i 175 grader tills pajen fått fin färg och fyllningen har stelnat.

    Varje portion ger ungefär:
    39 g fett, 6 g kolhydrater, 18 g proteiner, 439 kalorier

  • AnnaK

    MATPAJ

    Det här behöver Du:

    Pajdeg eller en färdig degplatta
    2 ägg
    2 dl mjölk eller mjölkpulver utrört i vatten
    Lite salt och peppar samt andra kryddor Du gillar
    Någonting till fyllning
    Ett paket riven gratängost

    Börja med att kavla ut pajdegen så att den täcker både botten och upp över kanten på den form Du har valt att använda. Observera att till matpajer skall kanten vara rätt hög och att Du INTE skall smöra formen! Spara gärna lite deg att göra remsor av (som snyggt rutmönster ovanpå pajen). Nagga pajskalet (som det kallas) med en gaffel. Detta är för att förhindra att degen "bubblar sig" under gräddningen. Grädda i ugnens mitt i 200 grader, cirka 10 minuter eller tills pajskalet precis fått lite färg. Bränn inte! Ta ut pajskalet ur ugnen och låt svalna.

    Skär fyllningen (t.ex. broccoli, blomkål, bacon, skinka, korv eller vad Du vill) i små bitar och rör ihop med hälften av den rivna osten. Fyll pajskalet nästan ända upp till kanten.

    Rör ihop ägg och mjölk. Krydda efter behag. Sjäv använder jag gärna - förutom salt och peppar - basilika! Häll äggstanningen (som röran kallas) över fyllningen i pajskalet. Strö över resten av osten. Gör platta remsor av den kvarvarande degen och dekorera pajen med ett snyggt rutmönster (inte för tätt). Grädda i 200 grader i cirka 20 minuter, tills pajen fått snygg färg och äggstanningen slutat rinna. Sedan är pajen färdig att servera! Men paj går också bra att frysa - praktiskt, inte sant?

  • AnnaK

    Matpaj med grönsaker och mini fraiche

    4 portioner

    Grädda världens enklaste vardagspaj. Perfekt även som utflyktsmat eller att ta med till jobbet.

    1 förpackning kyld smördeg
    2 dl Mini Fraiche
    2 ägg
    1/2 liter blandade grönsaker i bitar
    t ex broccoli, paprika, zucchini, morötter, lök, fänkål
    salt och peppar
    en nypa riven Västerbottensost®

    Sätt ugnen på 200°. Smörj och fodra små portionsformar med smördeg. Förgrädda dem ett par minuter. Vispa ihop mini fraiche och ägg, krydda med salt och peppar. Fördela grönsakerna i formarna, slå på mini fraiche och toppa med en nypa ost. Grädda i 20 minuter eller tills degen är gräddad och fyllningen rest sig ordentligt. Servera med grönsallad.

  • AnnaK

    www.ica.se/FrontServlet&state=recept&receptid=3749
    www.ica.se/FrontServlet&state=recept&receptid=1620
    www.ica.se/FrontServlet&state=recept&receptid=254
    www.ica.se/FrontServlet&state=recept&receptid=131801
    www.ica.se/FrontServlet&state=recept&receptid=1544
    www.ica.se/FrontServlet&state=recept&receptid=273578
    www.ica.se/FrontServlet&state=recept&receptid=132305
    www.ica.se/FrontServlet&state=recept&receptid=896
    www.ica.se/FrontServlet&state=recept&receptid=333440
    www.ica.se/FrontServlet&state=recept&receptid=406
    www.ica.se/FrontServlet&state=recept&receptid=2879

  • AnnaK

    www.ica.se/FrontServlet&state=sok_recept_ava&visa=sortering&freetext=paj&exclude=&key=&veg=&under=&cat=&cat=&cat=&cat=&cat=&cat=&cat=&&event=sok&type=29&ref=sok_recept_ava&querytext=

  • AnnaK

    Vanlig köttfärspaj
    4 p

    PajDeg:
    3 dl vetemjöl
    100 g smör
    0,5 tsk salt
    1,5 msk vatten

    Köttfärsfyllning:
    400 g nötfärs
    1 lök
    1 msk margarin
    2 vitlök vitlöksklyftor
    1 msk tomatpuré
    timjan
    oregano
    paprika
    grillkrydda/tex mex
    salt, peppar
    1 dl ost 30 % fett

    Äggstanning:
    2 ägg
    1 1/2 dl mjölk
    Salt, peppar

  • AnnaK

    Monis Köttfärspaj
    4 personer

    Deg:
    225 g smör
    4 1/2 dl vetemjöl
    2 krm salt
    5 msk vatten

    Fyllning:
    400 g köttfärs
    1 liten purjolök
    1/2 msk vetemjöl
    1 burk krossade tomater
    2 krm svart el. vitpeppar
    1-1 1/2 tsk salt
    ca 1 tsk basilika
    ev. 10 gröna oliver
    1 ägg
    2 dl Crème Fraiche

    1. Arbeta ihop degen och låt vila i kylen en timme.
    2. Kavla ut degen (spar lite till remsor). Lägg i ugnssäker form. Nagga i botten med en gaffel, fäst med folieremsa runt pajen. Låt pajen vila 15 min. Grädda 10-15 min i 225°.
    3. Bryn köttfärs och purjolök, pudra över 1/2 msk mjöl, häll i tomaterna och kryddorna och låt sjuda 10-15 min. Häll fyllningen i pajformen.
    4. Vispa ihop ägg och Crème Fraiche och häll över fyllningen. Peta med gaffel så att blandningen rinner ner i köttfärsen. Lägg degremsorna över och pensla med ägg.
    5. Grädda pajen 30-40 min. i ca 200°. Servera pajen tillsammans med grönsallad och gärna en klick Crème Fraiche.

  • AnnaK

    Broccoli och bacon paj

    Pajdeg:

    Vatten
    Olja el smör
    vetemjöl
    Nypa salt

    Fyllning:

    Broccoli
    Bacon
    Fetaost
    Färska tomater
    Svarta oliver
    Äggstanning (ägg, mjölk, salt & peppar)

    Gör pajdegen och tryck ut den i lämplig form.
    Stek baconen.
    Lägg i alla ingredienser i pajskalet och avsluta med att hälla över äggstanningen. Grädda i ugn på 175*C tills pajdeg och äggstanning är klar.

  • AnnaK

    Köttfärspaj m sparris

    Pajdeg:
    3 dl mjöl (lite drygt)
    150 g margarin
    1 krm salt
    3 dl ost
    ½-1 dl vatten

    Köttfärsröra:
    3 hg köttfärs
    2 msk smör
    1 gul lök
    2 pressade vitlöksklyftor
    salt, peppar

    Sparrisstuvning:
    2 msk smör
    2 msk mjöl
    425 g sparris (burk)
    2 dl grädde
    1 dl riven ost
    salt, svartpeppar

    Drygt hälften av pajdegen används till botten och gräddas 10 min i 225 gr ugnsvärme.

    Fyll den färdigräddade pajbotten med köttfärsröran och sparrisstuvningen.

    Resterande pajdeg kavlas och läggs som lock.

    Grädda cirka 20 minuter i 225 grader.

  • AnnaK

    Skinkpaj m äpple

    Deg:
    3dl vetemjöl
    175g smör
    2msk kallt vatten

    Fyllning:
    1 stort äpple
    150g rökt skinka
    3ägg
    2dl grädde
    1dl mjölk
    2,5dl riven ost

    Förgrädda pajskalet 5-10min 225'C i ugnen. Fördela äpple och skinka i pajskalet. Vispa övriga ingredienser, tillsätt osten sist. Häll i pajformen.
    Grädda tills pajen fått en gyllenbrun färg. Granera gärna med tunna skinkskivor och äppelklyfor

  • AnnaK

    Annorlunda skinkpaj

    6-8 personer

    12 kantskurna vita formskivor
    ½ finhackad gul lök
    2-3 hg rökt skinka
    4-5 hg riven lagrad ost helst cheddar

    Äggstanning:

    6 ägg
    4 dl matlagningsgrädde
    1/4 tsk paprikapulver
    ½ tsk senapspulver
    1 tsk salt

    Gratinering:

    ½ dl smält smör
    ½ tsk worcestershire sauce
    5 dl cornflakes

    Gör så här

    Lägg 6 brödskivor i en smord ugnssäker form
    Fördela löken, skinkan och hälften av osten över brödet
    Täck med resten av brödet och osten
    Slå på äggstanningen och låt den stå kallt några timmar
    Eller över natten
    Strö sedan över krossad cornflakes
    Och ringla över fettet blandat med såsen
    Gratinera i 60 minuter i nedre delen av ugnen
    150 graders värme.

  • AnnaK

    Festpaj

    8-10 portioner
    Pajdeg:
    4 dl vetemjöl
    2 dl grahamsmjöl
    200 g Svenskt Smör
    4 msk kallt vatten

    Fyllning:
    250 g fryst broccoli
    250 g rökt skinka
    1 burk champinjoner, 425 g
    1 dl hackad purjolök
    2-3 pressad vitlök (går lika bra utan oxå)
    1 msk Svenskt Smör
    8 ägg
    8 dl Mjölk
    400 g riven Västerbottensost
    3 msk chilisås
    salt och svartpeppar

    Hacka snabbt samman alla ingredienser till pajdegen och låt den vila ca 15 min. Kavla ut pajdegen i en långpanna, 30x40 cm. Nagga och förgrädda i 200° i 10 min.

    Koka broccolin enligt anvisning på förpackningen. Dela den i buketter. Finstrimla skinkan. Fräs champinjoner och purjolök i smör några minuter. Vispa samman ägg och mjölk. Rör ner ost, chilisås och kryddor. Lägg skinka, purjon, champinjonerna i det förgräddade pajskalet. Slå äggstanningen över. Grädda i 200°, ca 40 min

  • E l l a

    Har en massa pajrecept - kanske något upprepas i svaren;

    ÄDELOSTPAJ
    1 sats pajdeg förgräddad
    100g riven ost
    200g riven ädelost (kvibille gräddädel)
    1 dl grädde
    100g keso
    2 vitlöksklyftor
    2 ägg
    lite salt
    Blanda allt och fyll pajskalet, grädda i ytterligare 20-25 min i 200 grader.

    KYCKLINGPAJ MED BACON ? 4 PORT
    1dl grahamsmjöl
    2dl vetemjöl
    2msk vatten
    140 gr bacon
    3 kycklingfiler
    1 liten purjolök
    1 viltlöksklyfta
    1 tsk curry
    salt och peppar
    1 dl riven lagrad ost
    3 ägg
    2 dl mjölk
    1 dl grädde
    Rör ihop ingredienserna till degen och för grädda i 200 grader ca 10 minuter. Strimla och fräs baconet.
    Tärna och bryn kycklingen.
    Skölj och strimla purjolöken.
    Blanda i tillsammans med den pressade vitlöken och låt fräsa några minuter.
    Krydda med curry, salt och peppar.
    Lägg fyllningen i pajskalet och strö över osten.
    Vispa ihop ägg, mjölk och grädde och häll över pajen.
    Grädda i 200 grader i ca 30-40 minuter

    KÖTTFÄRS OCH OLIVPAJ ? 6 PORT
    2 ½ dl vetemjöl
    75 g smör
    ¾ dl kesella lätt
    400 g köttfärs
    1 gul lök
    ½ paket bacon, 140 g
    smör
    ½ tsk salt
    1 krm svartpeppar
    2 tsk oregano
    2 dl lätt créme fraiche
    3 ägg
    2 tomater
    ca 15 oliver
    1 dl riven ost, arla herrgård
    Pajen går snabbt att göra, men ska stå en stund i ugnen. Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt Kesella och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform, ca 23 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt pajen vila i kylen i ca 30 min. Om du har bråttom kan du hoppa över vilotiden. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och hacka löken. Hacka baconet. Bryn färsen i smör i en stor stekpanna. Rör i lök och bacon. Låt allt fräsa i några minuter. Krydda med salt, peppar och oregano. Rör i crème fraiche och låt allt koka ca 5 min. Ta det från värmen. Förgrädda pajskalet ca 10 min. Vispa ihop äggen och rör ner dem i färsen. Häll färsen i pajskalet. Skiva tomaterna och lägg dem och oliverna på färsen. Strö över osten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Servera med en grönsallad.

    CHORITZOPAJ
    fyllning:
    ca 400 g djupfrysta wookgrönsaker
    1 msk olja
    1 tsk salt
    1 msk soya
    ca 300 g chorizo eller annan starkt kryddad korv
    smulpaj:
    1,5 dl vetemjöl
    1 dl riven stark ost
    100 g smör eller margarin
    tillbehör: svarta oliver, skivade tomater och sallad
    Sätt ugnen på 225 grader. Fräs wookgrönsakerna i olja några minuter i en stekpanna. Krydda med salt och lite soja. Skär korven i skivor och blanda med grönsakerna. Lägg blandningen i en ugnssäker form. Mät upp mjöl och ost i en skål. Lägg i margarinet som kan vara lite mjukt, finfördela det i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna till en grynig massa. Strö smuldegen över grönsaksblandningen. Grädda pajen i mitten av ugnen 20-25 minuter tills pajen fått fin färg.

    PAJ MED VARMRÖKT LAX ? 6 PORT - jättegod!!!!!!!!!
    Pajdeg: 3 dl vetemjöl
    75 gr smör
    50 gr kesella
    Fyllning: 5 hackade schalottenlökar
    Smör
    250 gr varmrökt lax
    75 gr strimlade sockerärtor
    ½ dl hackad dill
    100 gr riven ost
    Äggstanning: 3 ägg
    2 dl lätt creme fraiche
    ½ tsk salt
    1 krm vitpeppar
    Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt Kesella och arbeta ihop till en deg. Sätt ugnen på 225º. Tryck ut degen i 6 tartelettformar, ca 12 cm i diameter och ställ dem i kylen ca 30 min. Nagga dem med en gaffel. Förgrädda ca 10 min. Fräs schalottenlök i smör i en stekpanna. Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen. Fördela fyllningen i pajskalen och häll över äggstanningen. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min.

    PAJ MED KRABBA OCH ÄDELOST ? 4 PORT
    Pajdeg: 40 g smör
    1 dl Kesella lätt
    2 - 2 1/2 dl grahamsmjöl
    Fyllning: 2 små päron
    1 burk krabba, ca 200 g
    1 knippe dill
    1 1/2 dl Kesella lätt
    1 1/2 dl Kelda mellangrädde
    2 ägg
    50 g Kvibille riven ädel
    Pajdeg: Smält smöret och låt svalna något. Blanda Kesella, smör och mjöl. Låt degen vila i kylen ca 15 min. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla degen tunt och klä en pajform (ca 23 cm i diameter.) Förgrädda ca 10 min. Sänk värmen till 175 grader. Fyllning: Skala och kärna ur päronen. Skär dem i tärningen. Låt krabban rinna av. Hacka dillen. Mixa samman Kesella, grädde, ägg och ost. Fördela päron, krabba och dill över botten på pajskalet. Häll över ost- blandningen. Grädda i ugn ca 40 min. Servera med sallad.

    SPENAT OCH FETAOSTPAJ ? 4 PORT
    Pajskal: 3 dl vetemjöl
    150 g smör
    1 msk kallt vatten
    Fyllning: 1 pkt fryst bladspenat, 250g
    1 gul lök
    1 msk olivolja
    2 vitlöksklyftor
    200 g fetaost
    ca 15 svarta oliver
    3 ägg
    3 dl mjölk
    1 msk oregano
    1 krm riven muskot
    salt och peppar
    Tina spenaten. Sätt ugnen på 200°. Pajskalet: Hacka ihop mjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Tryck ut den i en stor pajform. Nagga botten med en gaffel. Låt stå i kylen minst 30 minuter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 minuter. Fyllningen: (Hacka löken). Fräs spenat (och lök) i olivoljan. Pressa över vitlöken. Fördela spenat, fetaost (och oliver) i pajskalet. Vispa ihop ägg, mjölk och kryddor. Häll äggstanningen över spenat och ost. Grädda i mitten av ugnen ca 35 minuter.

    KALL PAJ MED CRABFISH ? 6 PORT
    3 dl vetemjöl
    125 g smör
    2 msk vatten
    Knåda, tryck ut i en pajform.
    Grädda i ugnen 200° (tills den är gyllenbrun, ca 15 min)
    Fyllning:
    1 pkt crabfish
    räkor
    1 burk tonfisk (i vatten)
    1 dl ärter
    2 dl crème fraiche
    1 dl majonnäs
    3 msk finhackad purjolök
    1 msk chilisås
    salt och vitpeppar
    finhackad dill
    Serveras kall.

    MEDELHAVSPAJ
    Pajdeg: 3 dl vetemjöl
    125 gr smör
    2 msk kallt vatten
    Tryck ut i form och förgrädda i 200 grader ca 10-15 minuter
    250 gr djupfryst bladspenat
    1 liten purjolök
    Stek detta tills vattnet är borta, lägg sedan i pajform
    Varva följande ingredienser i pajformen:
    6-8 marinerade soltorkade tomater
    100 gr tärnad fetaost
    1 krm muskot
    1 tsk mejram

    äggstanning: 4 ägg
    3 dl mjölk
    2-3 krm salt
    peppar
    Häll detta över ingredienserna toppa med riven ost.
    1 dl riven ost
    Grädda i 200 grader, 30-40 min.

  • Saliro

    tack för alla tips ska sätta fart och böja testa=-)

Svar på tråden goda matpajer några tips??