• AnnaK

    goda matpajer några tips??

    Krabbpaj utan pajskal

    Fyllning:
    1 msk smör (till formen)
    2 krabbor
    1 msk smör (att steka i)
    400 gram färska champinjoner
    Salt och vitpeppar
    2 dl grädde

    Täcke:
    0,5 dl grädde + 0,5 dl vatten
    2 ägg
    Salt och vitpeppar
    2 d riven ost

    Fyllning:
    Smörj en ugnsfast form med smöret.
    Gräv ur allt kött ur krabborna (var noga med att inga som helst bitar från skalet hamnar bland krabbköttet).
    Sprid krabbköttet det i ett jämnt lager i formen.
    Hacka champinjonerna i bitar.
    Stek i smör tills all vätska är borta.
    Krydda med salt och vitpeppar.
    Tillsätt grädden och låt koka en stund.
    Häll champinjonstuvningen över krabban.

    Täcke:
    Vispa ägg, grädde och vatten till en jämn konsistens.
    Smaksätt med salt och vitpeppar.
    Tillsätt det rivna osten och blanda.
    Häll äggsmeten överst.

    Grädda i 175 grader tills pajen fått fin färg och fyllningen har stelnat.

    Varje portion ger ungefär:
    39 g fett, 6 g kolhydrater, 18 g proteiner, 439 kalorier

  • AnnaK

    MATPAJ

    Det här behöver Du:

    Pajdeg eller en färdig degplatta
    2 ägg
    2 dl mjölk eller mjölkpulver utrört i vatten
    Lite salt och peppar samt andra kryddor Du gillar
    Någonting till fyllning
    Ett paket riven gratängost

    Börja med att kavla ut pajdegen så att den täcker både botten och upp över kanten på den form Du har valt att använda. Observera att till matpajer skall kanten vara rätt hög och att Du INTE skall smöra formen! Spara gärna lite deg att göra remsor av (som snyggt rutmönster ovanpå pajen). Nagga pajskalet (som det kallas) med en gaffel. Detta är för att förhindra att degen "bubblar sig" under gräddningen. Grädda i ugnens mitt i 200 grader, cirka 10 minuter eller tills pajskalet precis fått lite färg. Bränn inte! Ta ut pajskalet ur ugnen och låt svalna.

    Skär fyllningen (t.ex. broccoli, blomkål, bacon, skinka, korv eller vad Du vill) i små bitar och rör ihop med hälften av den rivna osten. Fyll pajskalet nästan ända upp till kanten.

    Rör ihop ägg och mjölk. Krydda efter behag. Sjäv använder jag gärna - förutom salt och peppar - basilika! Häll äggstanningen (som röran kallas) över fyllningen i pajskalet. Strö över resten av osten. Gör platta remsor av den kvarvarande degen och dekorera pajen med ett snyggt rutmönster (inte för tätt). Grädda i 200 grader i cirka 20 minuter, tills pajen fått snygg färg och äggstanningen slutat rinna. Sedan är pajen färdig att servera! Men paj går också bra att frysa - praktiskt, inte sant?

  • AnnaK

    Matpaj med grönsaker och mini fraiche

    4 portioner

    Grädda världens enklaste vardagspaj. Perfekt även som utflyktsmat eller att ta med till jobbet.

    1 förpackning kyld smördeg
    2 dl Mini Fraiche
    2 ägg
    1/2 liter blandade grönsaker i bitar
    t ex broccoli, paprika, zucchini, morötter, lök, fänkål
    salt och peppar
    en nypa riven Västerbottensost®

    Sätt ugnen på 200°. Smörj och fodra små portionsformar med smördeg. Förgrädda dem ett par minuter. Vispa ihop mini fraiche och ägg, krydda med salt och peppar. Fördela grönsakerna i formarna, slå på mini fraiche och toppa med en nypa ost. Grädda i 20 minuter eller tills degen är gräddad och fyllningen rest sig ordentligt. Servera med grönsallad.

  • AnnaK

    www.ica.se/FrontServlet&state=recept&receptid=3749
    www.ica.se/FrontServlet&state=recept&receptid=1620
    www.ica.se/FrontServlet&state=recept&receptid=254
    www.ica.se/FrontServlet&state=recept&receptid=131801
    www.ica.se/FrontServlet&state=recept&receptid=1544
    www.ica.se/FrontServlet&state=recept&receptid=273578
    www.ica.se/FrontServlet&state=recept&receptid=132305
    www.ica.se/FrontServlet&state=recept&receptid=896
    www.ica.se/FrontServlet&state=recept&receptid=333440
    www.ica.se/FrontServlet&state=recept&receptid=406
    www.ica.se/FrontServlet&state=recept&receptid=2879

  • AnnaK

    www.ica.se/FrontServlet&state=sok_recept_ava&visa=sortering&freetext=paj&exclude=&key=&veg=&under=&cat=&cat=&cat=&cat=&cat=&cat=&cat=&&event=sok&type=29&ref=sok_recept_ava&querytext=

  • AnnaK

    Vanlig köttfärspaj
    4 p

    PajDeg:
    3 dl vetemjöl
    100 g smör
    0,5 tsk salt
    1,5 msk vatten

    Köttfärsfyllning:
    400 g nötfärs
    1 lök
    1 msk margarin
    2 vitlök vitlöksklyftor
    1 msk tomatpuré
    timjan
    oregano
    paprika
    grillkrydda/tex mex
    salt, peppar
    1 dl ost 30 % fett

    Äggstanning:
    2 ägg
    1 1/2 dl mjölk
    Salt, peppar

  • AnnaK

    Monis Köttfärspaj
    4 personer

    Deg:
    225 g smör
    4 1/2 dl vetemjöl
    2 krm salt
    5 msk vatten

    Fyllning:
    400 g köttfärs
    1 liten purjolök
    1/2 msk vetemjöl
    1 burk krossade tomater
    2 krm svart el. vitpeppar
    1-1 1/2 tsk salt
    ca 1 tsk basilika
    ev. 10 gröna oliver
    1 ägg
    2 dl Crème Fraiche

    1. Arbeta ihop degen och låt vila i kylen en timme.
    2. Kavla ut degen (spar lite till remsor). Lägg i ugnssäker form. Nagga i botten med en gaffel, fäst med folieremsa runt pajen. Låt pajen vila 15 min. Grädda 10-15 min i 225°.
    3. Bryn köttfärs och purjolök, pudra över 1/2 msk mjöl, häll i tomaterna och kryddorna och låt sjuda 10-15 min. Häll fyllningen i pajformen.
    4. Vispa ihop ägg och Crème Fraiche och häll över fyllningen. Peta med gaffel så att blandningen rinner ner i köttfärsen. Lägg degremsorna över och pensla med ägg.
    5. Grädda pajen 30-40 min. i ca 200°. Servera pajen tillsammans med grönsallad och gärna en klick Crème Fraiche.

  • AnnaK

    Broccoli och bacon paj

    Pajdeg:

    Vatten
    Olja el smör
    vetemjöl
    Nypa salt

    Fyllning:

    Broccoli
    Bacon
    Fetaost
    Färska tomater
    Svarta oliver
    Äggstanning (ägg, mjölk, salt & peppar)

    Gör pajdegen och tryck ut den i lämplig form.
    Stek baconen.
    Lägg i alla ingredienser i pajskalet och avsluta med att hälla över äggstanningen. Grädda i ugn på 175*C tills pajdeg och äggstanning är klar.

  • AnnaK

    Köttfärspaj m sparris

    Pajdeg:
    3 dl mjöl (lite drygt)
    150 g margarin
    1 krm salt
    3 dl ost
    ½-1 dl vatten

    Köttfärsröra:
    3 hg köttfärs
    2 msk smör
    1 gul lök
    2 pressade vitlöksklyftor
    salt, peppar

    Sparrisstuvning:
    2 msk smör
    2 msk mjöl
    425 g sparris (burk)
    2 dl grädde
    1 dl riven ost
    salt, svartpeppar

    Drygt hälften av pajdegen används till botten och gräddas 10 min i 225 gr ugnsvärme.

    Fyll den färdigräddade pajbotten med köttfärsröran och sparrisstuvningen.

    Resterande pajdeg kavlas och läggs som lock.

    Grädda cirka 20 minuter i 225 grader.

  • AnnaK

    Skinkpaj m äpple

    Deg:
    3dl vetemjöl
    175g smör
    2msk kallt vatten

    Fyllning:
    1 stort äpple
    150g rökt skinka
    3ägg
    2dl grädde
    1dl mjölk
    2,5dl riven ost

    Förgrädda pajskalet 5-10min 225'C i ugnen. Fördela äpple och skinka i pajskalet. Vispa övriga ingredienser, tillsätt osten sist. Häll i pajformen.
    Grädda tills pajen fått en gyllenbrun färg. Granera gärna med tunna skinkskivor och äppelklyfor

  • AnnaK

    Annorlunda skinkpaj

    6-8 personer

    12 kantskurna vita formskivor
    ½ finhackad gul lök
    2-3 hg rökt skinka
    4-5 hg riven lagrad ost helst cheddar

    Äggstanning:

    6 ägg
    4 dl matlagningsgrädde
    1/4 tsk paprikapulver
    ½ tsk senapspulver
    1 tsk salt

    Gratinering:

    ½ dl smält smör
    ½ tsk worcestershire sauce
    5 dl cornflakes

    Gör så här

    Lägg 6 brödskivor i en smord ugnssäker form
    Fördela löken, skinkan och hälften av osten över brödet
    Täck med resten av brödet och osten
    Slå på äggstanningen och låt den stå kallt några timmar
    Eller över natten
    Strö sedan över krossad cornflakes
    Och ringla över fettet blandat med såsen
    Gratinera i 60 minuter i nedre delen av ugnen
    150 graders värme.

  • AnnaK

    Festpaj

    8-10 portioner
    Pajdeg:
    4 dl vetemjöl
    2 dl grahamsmjöl
    200 g Svenskt Smör
    4 msk kallt vatten

    Fyllning:
    250 g fryst broccoli
    250 g rökt skinka
    1 burk champinjoner, 425 g
    1 dl hackad purjolök
    2-3 pressad vitlök (går lika bra utan oxå)
    1 msk Svenskt Smör
    8 ägg
    8 dl Mjölk
    400 g riven Västerbottensost
    3 msk chilisås
    salt och svartpeppar

    Hacka snabbt samman alla ingredienser till pajdegen och låt den vila ca 15 min. Kavla ut pajdegen i en långpanna, 30x40 cm. Nagga och förgrädda i 200° i 10 min.

    Koka broccolin enligt anvisning på förpackningen. Dela den i buketter. Finstrimla skinkan. Fräs champinjoner och purjolök i smör några minuter. Vispa samman ägg och mjölk. Rör ner ost, chilisås och kryddor. Lägg skinka, purjon, champinjonerna i det förgräddade pajskalet. Slå äggstanningen över. Grädda i 200°, ca 40 min

Svar på tråden goda matpajer några tips??