• Anonym (M)

    Otrogen utan att känna ånger

    Men Gud, vilka avarter till människor det finns till att befolka jorden. Du är med all säkerhet en verklighetsfrånvänd narcissist som inte har vett att förstå att du inte är annat än smuts. Stackare.

  • Anonym (M)
    Anonym (P.E.) skrev 2019-01-16 07:35:42 följande:

    Först och främst tack för alla svar. Det är verkligen intressant att höra andras syn på det hela. Av naturliga skäl har jag inte diskuterat detta med någon utomstående, mer än älskaren då och han är ju lite partisk :)

    Jag ska försöka svara ärligt hur jag känner kring några saker:

    - Jag har någon sorts känslor för min man, en värme, vi är goda vänner och har ett ganska fint och respektfullt äktenskap (förutom vissa saker som han inte känner till). Men jag känner inte kärlek längre och visst kan det vara en sorg för mig, att jag inte är förälskad i min man. Samtidigt tror jag att jag som person inte skulle kunna hitta någon som jag inte tröttnar på känslomässigt och jag har liksom accepterat att det blivit så.

    - Jag älskar mina barn och vill dem väl. Det låter paradoxalt men jag tänker nog ungefär såhär; om det värsta händer, om otroheten uppdagas och deras föräldrar skiljer sig så är det inte något som tusentals andra familjer inte kommit igenom. Skillnaden här är att jag inte känner några skuldkänslor, och det skulle naturligtvis kunna vara en dealbreaker för vissa, men just den biten kommer jag ju aldrig erkänna.

    - Tanken på att mina barn eventuellt får växa upp med en narcissistisk mamma. Tja, jag ser det som att de växer upp med en stark kvinnlig förebild, som älskar dem och aldrig kommer att acceptera att någon behandlar dem illa. Jag kanske inte är den mjuka lekmamman som skaffar tio barn för att bebistiden är så mysig, men jag är inte heller svag eller ointresserad, jag är engagerad såväl känslomässigt som tidsmässigt. Ingen förälder kan vara allt, och om det nu är en personlighetsstörning jag lider av (vilket jag iofs betvivlar) så får jag väl försöka göra det bästa av situationen i mitt föräldraskap.


    Varför tror du att du är en stark person? Egoism är inte styrka, det är bara egoism. Utan balans av samvete och moral. Det är svaghet. Narcissist eller inte. Så hur ska du göra det bästa ut av det? Genom att utvecklas som person eller genom att leva ut din svaga karaktär..?
  • Anonym (M)
    Anonym (mia) skrev 2019-01-16 08:58:53 följande:

    Jag tror din inställning är ganska vanlig bland de som är återkommande otrogna. Man trivs tillräckligt med det man har hemma, skilsmässa är inget som lockar och så får man lite spänning och bekräftelse på sidan om. Jag har själv (som singel) haft två älskare som resonerat precis som du. Folk skriker om diagnoser men det krävs lite mer för att faktiskt klassas som narcissist än att vara bekväm och självisk.

    Själv har jag varit otrogen en gång och hade inte minsta dåligt samvete för det. Men det kunde inte fortsätta för både jag och han insåg att det fanns lite för mycket känslor mellan oss, utöver attraktionen, vilket skulle ha saboterat hans äktenskap vilket ingen av oss egentligen ville iom att han hade småbarn vid tillfället.


    Du missar att man kan ha starkt narcissistiska drag utan att uppfylla en diagnos. Om man kan utsätta någon för ett sådant svek utan minsta skuld- eller skamkänslor så har man en osund arrogans och narcissism. Går inte att bortförklara som normalt. Det är en karaktärsbrist.
  • Anonym (M)
    Anonym (P.E.) skrev 2019-01-16 09:15:18 följande:

    Och som svar på varför jag tror att jag är en stark person och inte bara en egoist. Jag tror såhär: jag är definitivt en egoist, jag är centrum i mitt eget universum och ser ner på alla som kretsar kring någon annan. Men jag är också en stark person, eftersom att jag lyckas med i stort sett allt jag tar mig för. Eftersom att jag tycker att jag är stark och eftersom att samhället (än så länge) accepterar mig som en stark individ och släpper fram mig och rättar sig efter mig. Att någon annan har en annan definition av styrka är för mig fullkomligt ointressant, eftersom att den personen för mig är fullkomligt ointressant.


    Precis så som en narcissist resonerar. Tragiskt.
  • Anonym (M)
    Anonym (P.E.) skrev 2019-01-16 09:29:25 följande:

    Ursäkta, men det här är ju nästan skrattretande. Om jag själv inte tycker att det är tragiskt att jag nu eventuellt skulle vara en narcissist, varför är det då det? För att du tycker det och för att det är du som sätter världens objektiva sanningar?

    Sanningen, om det finns en sådan, är ju snarare att mina "narcissistiska drag" av de allra flesta tolkas som stark självkänsla och orubbligt självförtroende (vilket det kanske också är). Och det har gett mig oerhörda fördelar i livet. Exakt vilken del i detta är tragisk, rent objektivt?


    Jag tror säkert att det ger dig fördelar eftersom du helt kan strunta i din omgivning och komplexiteten det innebär med medmänsklighet, moral och verklig självrespekt. Men de fördelarna grundar sig på fusk. Hur verkliga fördelarna än är så kommer de inte från den svåra, komplexa vägen utan ren och skär arrogans. Att du sedan försöker intala mig, andra i tråden och, inte minst dig själv, för stark är tragiskt och sorgligt. För mug framstår du lite... bakom s a s. Du har inte riktigt koll på verkligheten och hur ofullständig du är. Tyvärr.
  • Anonym (M)
    Anonym (P.E.) skrev 2019-01-16 09:29:25 följande:

    Ursäkta, men det här är ju nästan skrattretande. Om jag själv inte tycker att det är tragiskt att jag nu eventuellt skulle vara en narcissist, varför är det då det? För att du tycker det och för att det är du som sätter världens objektiva sanningar?

    Sanningen, om det finns en sådan, är ju snarare att mina "narcissistiska drag" av de allra flesta tolkas som stark självkänsla och orubbligt självförtroende (vilket det kanske också är). Och det har gett mig oerhörda fördelar i livet. Exakt vilken del i detta är tragisk, rent objektivt?


    Hybristisk stolthet är inte samma som en genuin, stabil självkänsla. Och din verklighetsuppfattning delas nödvändigtvis inte av omgivning eller vetenskapen..
  • Anonym (M)
    Anonym (mia) skrev 2019-01-16 11:40:49 följande:

    Nu är vi OT men du blandar ihop karaktärsbrister med psykiatriska diagnoser. Det är tyvärr alltför vanligt och urvattnar de mediciska begreppen. Det är fullt möjligt att vara en psykiskt frisk och normal skitstövel.


    Förlåt, men nu får du nog ta och läsa det jag skrev en gång till. Det jag skrev innebär inte det du påstår.
  • Anonym (M)
    Anonym (Ta vara på livet) skrev 2019-01-17 10:39:34 följande:

    Till TS:
    Ja, jag är en livsglad kvinna med älskare som trivs med mig själv, lever ett bra liv, och jag känner igen mig och jag reagerar ungefär som du.

    Det har hänt ibland att jag har känt ånger, men med tiden har jag kunnat identifiera att det inträffar när jag har låtit mig påverkas av omgivningen, den allmänna debatten, traditionella fördomar,eller något liknande. Men om jag bara ser det ur mitt eget perspektiv, utan yttre påverkan, så känner jag ingen ånger.

    Ja, sett ur mångas ögon, och enligt traditionella sätt att se på saken så anses det vara något fel på dig och på mig.
    Men det finns också stöd i forskning, i mig själv och i icke traditionella sätt att se på saken, att det absolut inte är något fel på dig eller mig.

    Jag har under lång tid intresserat mig för dessa och liknande frågor, försökt att vara öppen och under lång tid studera mig själv som person och människa. Bl a har jag valt att gå i terapi. Inte i huvudsak och enbart för dessa frågeställningar men jag också fått mycket intressanta insikter även gällande t ex otrohet och att inte känna ånger, etc.
    Jag är numera helt trygg i att det inte är något grundläggande fel på mig eller i det sätt jag har valt att se på livet.
    Men jag har insett att jag måste förstå och acceptera att andra människor har mycket svårare acceptera mig som person och mina åsikter än vad jag har att acceptera dem.

    Jag kommer fortsätta ta eget huvudansvar att vara på mitt eget liv, ingen annan kommer göra det åt mig. Livet har så mycket gott att erbjuda men jag känner att jag kommer finnas här under en alltför kort tid.
    Jag förstår och respekterar i huvudsak de begränsningar som finns och som även ingår i helhetsbilden för mig när jag vill uppnå ett gott liv. Min make och familjen är också mycket viktiga i mitt goda liv.
    Men medvetet väljer jag också att med eget ansvar och rent egoistiskt för min egen skull att tänja lite på traditionella gränser, de gränser som är satta av andra och inte av mig.
    Jag älskar min man och jag anser att vår kärlek är äkta, djup och ömsesidig. Men väljer även medvetet att inte begränsa mig till att vara exklusivt bara med honom, jag avstår inte från att ha en älskare. Det handlar mest om sex men också om flera andra dimensioner, t ex att känna nyförälskelse och även omväxling är några viktiga faktorer för mig. När jag har valt att leva på detta sätt, som inte är allmänt accepterat, så försöker jag ta ansvar även för mina nära och kära, alla andra, och vårt gemensamma liv.
    Jag väljer sköta detta diskret och i hemlighet, främst för min egen skull men också för allas skull.

    Ni som förfasar er och som dömer TS och mig, jag försöker förstå er och jag accepterar att ni har valt ert sätt att se på saken. Kanske tycker jag också lite synd om er som inte har möjlighet leva ett underbart liv med samma glädje och tillfredsställelse som jag.


    Synnerligen intressant. Kan du inte utveckla det där med att det finns stöd i forskningen för att det du och TS sysslar med är helt normalt och sunt? 
  • Anonym (M)
    Anonym (Ta vara på livet) skrev 2019-01-17 10:59:11 följande:
    Nej, jag har aldrig påstått att att det finns stöd i vare sig forskning eller i min egen uppfattning att du någonsin skulle kunna uppfatta det jag och TS sysslar med som helt normalt och sunt.

    Jag vet inte vad du sysslar med, men är du helt säker på att det finns stöd i forskningen att det du sysslar med verkligen är helt normalt och sunt?
    "Ja, sett ur mångas ögon, och enligt traditionella sätt att se på saken så anses det vara något fel på dig och på mig.
    Men det finns också stöd i forskning, i mig själv och i icke traditionella sätt att se på saken, att det absolut inte är något fel på dig eller mig."

    Men vad menade du då med det här?
  • Anonym (M)
    Anonym (P.E.) skrev 2019-01-17 11:20:48 följande:
    Jag tror att vi predikar i fel kyrka, min vän ;)
    Tur att mitt livsmål inte är att omvända någon till "the dark side". Ju mer utrymme det finns här för mig desto bättre. Haha.
    Jag tror inte heller att du är psykopat. Du verkar för ängslig för det. Jag har mött riktiga psykopater och de är inte lika brydda i hur de uppfattas. Du kan möjligtvis vara en narcissist av det sårbara slaget.

    Jag tror att det t o m kan vara så att du, i de inre rum där du kanske ändå känner en viss empati med din omgivning, inklusive äkta man, använder dig av samma psykologiska försvarsmekanismer som andra notoriskt otrogna. Rationaliseringar, och själva bilden du målar upp om dig själv som en kall, framgångsrik narcissist. Kan du luta dig mot den så är du väl ändå rätt safe. Tror dessvärre att försvaren under fel (rätt) omständigheter kan rämna och att det då kan bli en utmaning för dig. Kanske av ett slag du inte är van att hantera.
  • Anonym (M)

    Redan i spädbarnsåldern har vi en moralisk kompass. Man har sett i studier att bebisar reagerar starkt på fusk och fult spel. Det vet nog alla som har egna barn, hur viktigt det är för dem med rättvisa. Det är liksom det normala och sunda, medfödda strukturer i hjärnan och som ligger till grund för hur vi lever och samverkar i samhällen. De som inte har dessa är defekta, störda. Inte normala. Avvikande. Det är inte konstigare än så.

Svar på tråden Otrogen utan att känna ånger